Askel eteenpäin vastasyntyneen hoidossa

Oli kyllä mukava lukea TAYSin uusista suunnitelmista järjestää vastasyntyneen hoito vanhempien läheisyydessä. Monissa sairaaloissa lastenosasto ja synnyttäneiden osasto ovat kaukana toisistaan. Synnytyksestä toipujan kulkeminen sairaalassa ja stressi lapsen kanssa erossa olemisesta hidastaa äidin toipumista ja lapsellakin erostressi hidastaa toipumista. Joskus äitiä viedään lasta katsomaan sängyllä ja joskus usein pyörätuolilla.

Nyt TAYS:ssä suunnitellaan kokonaan uutta osastoa, jossa koko perhe voi olla yhdessä ja jossa hoitoalan ammattilaset tulevat heidän luo. Tämä vaatii monien nykykäytäntöjen muuttamista, mutta uskon, että lopputuloksena koko perhe toipuu nopeammin ja vauva vaatii vähemmän tehohoitoa, kun saa olla äidin lähellä koko ajan. Imetys lähtee paremmin käyntiin ja vauva voimistuu yhä nopeammin säästäen kalliita sairaalavuorokausia. Pitää pitää peukkuja, että palvelu kuitenkin pysyy korkeatasoisena eikä tästä tule säilytyspaikkaa perheille, jotka sitten kilpailevat aliresurssoiduista hoitajista ja hoitajat juoksevat huoneesta toiseen tukka putkella. Toivottavasti hoitohenkilökunnalle suodaan aikaa rauhassa kuunnella ja opastaa perheitä ja erityisesti – hoitaa sen erityishoitoa vaativan vastasyntyneen.

Vaikka tämä seuraava ote kuulostaa itsestään selvyydeltä, niin se ei sitä tällä hetkellä ole. Hienoa, että osastoylilääkäri on tämän sanonut:

“– Ei ole tätä päivää, että äiti ja isä erotetaan lapsestaan. Lapsi on vanhempien, ei sairaalan, ja heidän pitää saada hoitaa häntä mahdollisimman paljon – vaikka hän olisi sairas, sanoo vastasyntyneiden yksikön osastonylikääkäri Outi Tammela.”

Se tulee tarpeeksi ylhäältä sairaalan hierarkiassa, mutta toivottavasti tarpeeksi alhaalta, että homma oikeasti laitetaan toimimaan.

Mitenköhän tämä on huomioitu Naistenklinikan remontissa? Entä tulevassa Jorvin remontissa? Porvoon sairaalassa tämä on juuri yksi valtti, että sielä pyritään lasta hoitamaan äidin vieressä tai jos lapsi menee lastenosastolle, niin se on samassa tasossa toisessa siivessä ihan lähettyvillä. Osastojen välillä siirtyminen vie vain muutaman minuutin. Se on saanut äideiltä kovasti kiitosta.

YLE: Vastasyntyneiden sairaalahoito muuttuu – “Lapsi on vanhempien, ei sairaalan”