Doula Marjaana Iltalehdessä

Doula Marjaana Iltalehdessä toimittaja Inka Soverin kuvaamana. Juttu “Tekniikan lisensiaatti Marjaana Siivola ryhtyi doulaksi” julkaistiin Iltalehdessä kesällä 2017 ja se on on luettavissa Ilonassa. Nettiversion alussa on video, missä kerron doulana olemisesta ja kuka esimerkiksi doulan ottaa mukaan synnytykseensä.

Juttu on luettavissa ja video nähtävissä täällä.

Minusta Inka osasi hienovaraisesti olla mukana synnytyksissä ja hän osasi saada kuviinsa doulantyön sisällön. Doula auttaa perhettä paljon jo raskausaikana tiedolla ja vinkeillä ja doulalle voi aina soittaa. Doula kuuntelee ja tukee sinua sinun haluamallasi polulla eikä doula koskaan epäile sinun toiveitasi synnytykseen liittyen. Sinä päätät ja doula tukee sinua valitsemallasi polulla.

Raskauden aikana tehty työ on erittäin tärkeää ja osa kokee sen lopulta olleen yksi tärkeimmistä.

Doula synnytyksessä

Synnytyksen lähestyessä yhteydenpito yleensä kasvaa ja doulalta saa halutessaan vinkkejä olon helpottamiseen tai hänellä on vinkata sopivia hoitoja ja hoitojen tekijöitä, jos sellaiseen on tarvetta. Synnytyksen lähestyessä päivystäminen alkaa ja doula on valmiina lähtemään synnytykseen yötä päivää ja kesken erilaisten toimien. Onneksi yleensä on tarjolla myös varadoula, jos doula syystä tai toisesta estyy esim. doulan sairastuessa.

Synnytyksessä doula auttaa tuomalla rauhaa ja ideoita. Doula tulee mielellään kotiin tukemaan, jolloin synnyttäjä pysyy usein rauhallisempana ja pystyy rentoutumaan paremmin. Näin synnyttäjä kokee vähemmän kipua ja synnytyksen kulusta suurempi osuus voidaan olla kotona, jolloin synnytys edistyy usein paremmin. Synnyttäjä päättää milloin lähdetään sairaalaan ja doula jatkaa tukemistaan matkalla ja sairaalassa.

Sairaalassa doula jatkaa tukemista ja mm. kivunlievitysmenetelmien käyttöä, mutta lisäksi tukemiseen tulee myös synnyttäjän ja hoitohenkilökunnan kommunikaation fasilitoiminen. Doula tietää synnyttäjästä yleensä enemmän ja doulalla on parempi kuva siitä, miten juuri sinä pärjäät supistusten kanssa. Doula voi myös kysyä lisätietoa kätilöltä silloin, kun näkee ettet ehkä saanut riittävästi tietoa ja doula voi muistuttaa sinua kertomaan sinun toiveistasi kätilölle. Doula ei puhu puolestasi vaan hän kannustaa sinua kertomaan toiveistasi kätilölle. Näin sinulla on aina mahdollisuus myös muuttaa mieltäsi, jos tilanne sitä vaatii.

Doula voi joskus myös vaan olla läsnä. Se voi tuo turvaa ja tukea monelle synnyttäjälle. Että huoneessa on koko ajan joku, jolta kysyä ja joka voi sinua tukea. Sinä tulet paremmin kuulluksi.

Doula on läsnä synnytyksen loppuun asti. Tilanteet vaihtelevat, mutta yleensä sama doula on läsnä koko synnytyksen ajan. Kätilöiden vuoro vaihtuu, mutta doula pysyy. Tämä tuo hoitoon jatkuvuutta ja synnyttäjällä on läsnä henkilö, johon hän on tutustunut. Myös hetidoulauksessa, missä tavataan vasta sairaalassa, hoidon jatkuvuus tulee selkeästi ilmi kätilöiden vuoron vaihtuessa. On turvallisuuden tunnetta lisäävää, kun paikalla on doula paikalla.

Doula tukee tukihenkilöä

Yksi doulan tärkeimmistä tehtävistä on tukea myös tukihenkilöä. Doulan kanssa synnyttävien tukihenkilö on tutkimusten mukaan fyysisesti lähempänä synnyttäjää. Tukihenkilön on helpompi toimia, kun hänelle kerrotaan mitä voisi tehdä ja kokeilla. Heidän on hankalampaa ehdottaa erilaisia kivunlievityksiä synnyttäjälle, kun he eivät ole niistä ihan varmoja. Eikä ole helppoa olla sairaalassa vieraassa ympäristössä, kun heidän rakkaansa on kivuissa.

Vauvan syntymän jälkeen doula on läsnä istukan syntymän, johon synnytys virallisesti loppuu. Doula seuraa, että tilanne menee hyvin ja että perhe pääsee nauttimaan olostaan. Jos vauva on rinnalla, niin kuin nykyään on lähtökohtana, niin doula voi auttaa ensi-imetyksessä. Doulan osuus päättyy usein siihen, kun honeeseen laskeutuu ihana rauha ja vauvan ihastelu. Joskus doula auttaa synnyttäjää pääsemään suihkuun ja saamaan ruokaa sekä siirtymään vuodeosastolle.

Synnytyksen jälkeen doula tulee käymään synnyttäjän luona tai olette ainakin puhelimitse yhteydessä. Tällöin doula käy synnyttäjän ja tukihenkilön kanssa synnytystä läpi ja saatte vastauksia synnytyksestä jääneisiin kysymyksiin. Tämä yleensä eheyttää ja täydentää synnytyskokemusta, mikä on sydämessänne loppuelämän ajan.

Lisätietoa doulapalvelusta löydät täältä.

Tässä Iltalehden doula-artikkelista kuvat.