Miten doulat liittyvät synnytyksen toimenpiteisiin?

Tänään on tullut useita juttuja, joissa käsitellään synnyttäjän kieltäytymistä sydänäänten kuuntelusta. Kirjoitin siitä myös oman blogikirjoituksen. Aiheen tiimoilta esiin on noussut myös doula. Miten doula liittyy synnytyksen toimenpiteisiin?

Kieltäytymisen syytä on pohdittu eniten Iltalehden artikkelissa. Jotkut äideistä kieltäytyvät sikiön sykkeen seuraamisesta, johtanut cp-vammaan – Lääkärin mielestä taustalla epäuskoa lääketieteeseen.

Syyksi on annettu mm. synnyttäjien tietämättömyyttä, netin keskustelupalstoja sekä epäluottamusta lääketieteeseen.

Doula on noussut keskusteluun, sillä doula tarjoaa paljon tietoa synnyttäjälle jo raskausaikana ja doula kannustaa odottajaa käymään kunnollisen synnytysvalmennuksen. Neuvolan synnytysvalmennukselle on Valtioneuvoston kriteerit, mutta kukaan ei valvo minkälaista perhevalmennuksen synnytysosuus oikeasti on. Tutkimuksen mukaan 80% kätilöistä kokee, etteivät vanhemmat vamistaudu riittävästi, joten synnytysvalmennuksen tämän hetkinen tila ei ole riittävällä tasola.  Siitä kertoo myös yksityisten synnytysvalmennusten kasvava kysyntä. Vanhemmat alkavat itse ottaa selvää. Tämä kuitenkin eriarvoistaa synnyttäjiä eikä kaikki edes tajua, että synnytykseen pitäisi valmistautua. Osalle neuvoasta jopa kehoitetaan olemaan valmistautumatta, koska synnytystä ei voi suunnitella. Itse koen, että synnytykseen pitää valmistautua juuri sen vuoksi, kun sitä ei voi suunnitella. Jos voisi, niin voisi valita yhden tavan. Koska ei voi, niin pitää olla tietoinen eri vaihtoehtoista.

Entä miten doula liittyy toimenpiteisiin?

Doula tukee synnyttäjää synnytyksen aikana tiedollisesti, fyysisesti ja henkisesti tukien. Voit katsoa Iltalehden videon siitä mitä doula tekee. Doula tukee synnyttäjää ja hänen tukihenkilöön muutostilanteissa. Eli mm. silloin, kun alkuun sydänääniä ei ole tarvinnut kuunnella kuin satunnaisesti, mutta synnytyksen kulussa on merkkejä miksi pitäisi seurata tarkemmin. Tällöin doula kannattelee synnyttäjää tekemään uusia päätöksiä muuttuneessa tilanteessa. Doula myös auttaa synnyttäjää ja kätilöä löytämään yhteisen aaltopituuden ja tukee kommunikointia. Doula on läsnä jatkuvasti, joten doula näkee synnyttäjän pärjäämisen asteen eri tavalla kuin välillä huoneessa käyvä kätilöä. Toki toiveena olisi, että kätilöllä olisi vain yksi hoidettava kerrallaan, mutta ennen kuin siihen päästään, doulan tuki synnytyksessä on erittäin hyödyllistä. Sitä tukee monet eri tutkimukset, American Congress of Gynegology ja World Health Organization.

Doulan tuki vaikuttaa tutkimusten mukaan seuraavasti:

  • Synteettistä oksitosiinia tarvittiin vähemmän, riski sektioon oli pienempi, spontaanisti käynnistyneitä synnytyksiä oli enemmän, tarvittiin vähemmän lääkkeellistä kivunlievitystä, vauvoilla oli vähemmän heikkoja APGAR-pisteitä ja vastasyntynyt joutui harvemmin toiselle osastolle. Lisäksi synnyttäjillä oli vähemmän huonoja synnytyskokemusia.

Aika merkittäviä vähennyksiä synnytyksen toimenpiteissä ja erinomaisia hyötyjä. Doulan tuki on inhimillinen tapa parantaa äitiyshuollon palvelun laatua ja vähentää kustannuksia. Suomen terveydenhuollon tulisi lisätä doulapalvelu osaksi äitiyshuoltoa kaikille doulaa haluaville perheille.