Doula tarjoaa tukea, kannustusta ja tietoa koko synnytyksen ajan.

Päivitetty doulasivu löytyy täältä.

Doula

 • Doula tukee sinua ja tukihenkilöäsi raskausaikana, synnytyksessä ja synnytyksen jälkeen.
 • Doula tarjoaa henkistä, tiedollista ja fyysistä tukea sekä kannustusta.
 • Doula tarjoaa jatkuvaa tukea läpi synnytyksen.
 • Minun vahvuuteni on läsnäolo ja kuuntelun taito sekä laaja osaaminen ja kokemus.

Mitä doula tekee?

Doula auttaa sinua pärjäämään supistusten aikana ja rentoutumaan supistusten välissä. Doula rauhoittaa sinua ja tukihenkilöäsi synnytyksen eri vaiheissa. Doulana olen vierelläsi koko ajan turvallisena ammattilaisena. Kuuntelen sinua ja autan sinua löytämään juuri sinulle sopivat tavat kulkea synnytyksen läpi. Toimin doulan toimenkuvan mukaisesti, jonka olen kehittänyt Suomen Doulat ry:lle ja se on Kätilöliiton hyväksymä.

Kokemuksia ja suositteluja

" Marjaana oli doulanamme esikoispoikamme synnytyksessä. Hänellä oli merkittävä rooli siinä, että pitkäksi venyneestä synnytyksestä muodostui positiivinen kokemus sekä minulle että miehelleni. Marjaana on ihanan lämminhenkinen, rohkaiseva ja ammattitaitoinen. Hän tuki meitä sekä käytännön vinkeillä että luomalla positiivisen, kannustavan ilmapiirin. Marjaana omaa syvällisen tietotaidon kaikesta synnytykseen liittyvästä. Hänen konsultointinsa ja useat käytännön kivunlievityskeinonsa auttoivat kovasti. Voimme lämpimästi suositella Marjaanaa!" Äiti, ensisynnytys Naistenklinikalla. Mukana isä ja doula.

Synnytyskertomus Porvoo. Äidin tukena isä ja doula (PDF)

Synnytyskertomus Kätilöopisto. Äidin tukena isä ja doula. (PDF)

synnytyskertomus Kätilöopisto (PDF)

"Synnytin ihanan lapseni kymmenen kuukautta sitten. Silmäni kostuvat liikutuksesta vielä näin pitkän ajan jälkeen, kun palaan mielessäni synnytyshetkiin. Tunnen edelleen äärimmäistä kiitollisuutta Marjaanan läsnäolosta synnytyksessä. Valtavan tietomäärän lisäksi Marjaanalla on erinomainen kuuntelun ja läsnäolon taito sekä valmius reagoida parhaalla tavalla erilaisiin tilanteisiin. Marjaana osasi tukea minua ja lapsen isää jo odotusaikana vastaamalla milloin mihinkin mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja tarjoamalla erilaisia ratkaisumalleja ongelmiin. Myös synnytyksen jälkeen saatoimme kääntyä Marjaanan puoleen, sillä luotimme häneen ja hänen laajaan verkostoonsa vauvanhoidon ja imetyksen suhteen. Vaikka tuki kivunlievityksessä ja käytännöllisissä asioissa synnytyksessä oli meille tärkeää, eniten arvostin Marjaanan kykyä saada minut luottamaan itseeni ja tuntemaan oloni rohkeaksi ja levolliseksi. Ammattitaito ja inhimillinen lempeys yhdistyvät Marjaanassa. Tämän ansiosta synnytyksen tunnelmasta tuli myönteinen." Äiti, esikoinen syntyi Kätilöopistolla

Olen käynyt DONA Internationalin synnytysdoulakoulutuksen ja olen kansainvälisesti sertifioitu synnytysdoula CD(DONA). Aloittasessani doulatoimintaani Suomessa pyysin Kätilöliitolta lausunnon doulakoulutuksen sisällöstä. DONA koulutukseni on sen mukainen. Täältä löydät listätietoa minusta ja koulutuksistani.

Olen ollut doulana yli 45:ssä synnytyksessä.

Tarjoan sinulle ja kumppanillesi:

 • Tietoa erilaisista vaihtoehdoista synnytyseen liittyenDSCF3677
 • Tietoa fysiologisesta normaalista synnytyksen kulusta
 • Käyttöösi paljon erilaisia kivunhallintamenetelmiä
  • Akupainantaa
  • Hierontaa
  • Erilaisia asentovinkkejä koko synnytyksen ajan
  • Lantion painantaa
  • Rebozoa
  • Hengitystekniikoita
  • Rentoutustekniikoita
 • Henkistä tukea
 • Tietoa mitä sairaala tarjoaa synnyttäjälle
 • Tukea puolisolle, jolle synnytys on myös ainutkertainen kokemus
 • Vinkkejä puolisolle miten tukea synnyttäjää

Lisätietoa doulan tutkituista hyödyistä löytyy mm. Cochrain Libraryn laajasta tutkimuksesta, jonka johtopäätös on seuraava:

"Synnytyksen aikaisella jatkuvalla tuella on kliinisesti todettuja hyötyjä äidille ja vauvalle. Haitallisia sivuvaikutuksia ei ole tiedossa."

Kaikkien naisten tulisi saada jatkuvaa tukea synnytyksen aikana. Sairaalassa kätilö hoitaa yleensä useampaa synnyttäjää, joten hän pystyy harvoin antamaan jatkuvaa tukea.  Doula antaa sinulle ja kumppanillesi juuri sitä.

Toimittaja Inka Soveri teki minusta henkilökuvan Iltalehteen. Kuvaa klikkaamalla pääset lukemaan jutun.

Doulan palvelupaketit

Hetidoulaus

Kun synnytyksesi on käynnistynyt ja haluat doulan mukaan synnytykseesi, soita numeroon 050-5969011. Voin tulla heti doulaamaan seuraavissa synnytyssairaaloista: Jorvi, Lohja, Kätilöopisto tai Naistenklinikka. Saat kaiken doulan antaman tuen synnytyssairaalassa nopeallakin aikataululla. Maksun voi hoitaa tilille: FI80 1428 3500 2199 65 tai Holvin kautta.

Hetidoulauksessa soitat minulle ja pyydät minut doulaksesi, kun synnytys on käynnissä ja jäät sairaalaan. Tuen sinua synnytyksessä vauvan syntymään ja istukan syntymään asti, kunnes tilanne on rauhoittunut (n 1-2h vauvan syntymästä).

Jos sinulla on tukihenkilö mukana synnytyksessäsi (esim. kumppani), niin opastan häntä tukemaan sinua. Tällöin tukihenkilösi on lähempänä sinua synnytyksen aikana ja teille molemmille tulee parempi synnytyskokemus, josta on hyvä jatkaa lapsivuodeaikaan.

Tämä on maailmalla yleinen tapa doulata eli synnyttäjä ja doula eivät ole tutustuneet toisiinsa etukäteen. Suurin osa doulatutkimuksista on tehty tämän tyyliisssä doulauksissa (esim. laaja Cochrane review) ja tulokset ovat olleet erinomaiset.

Doulan tuki mm. lisää normaalin synnytyksen kulun todennäköisyyttä, vähentää toimenpiteiden tarvetta ja synnytyksen jälkeistä masennusta sekä lisää imetyksen onnistumista. Cochrane reviewn tutkimuksen mukaan doulan tuella on seuraavia vaikutuksia:

 • 31% vähemmän synteettistä oksitosiinia tehostamaan supistuksia
 • 28% vähemmän keisarileikkauksia
 • 9% vähemmän lääkkeellistä kivunlievitystä
 • 14% harvemmin lapsi vietiin synnytyksen jälkeen lastenosastolle
 • 34% vähemmän tyytymättömyyttä synnytykseen
 • 12% enemmän spontaaneja synnytyksiä (ei käynnistystä, ei imukuppia)

Doulan tuki on huomattu olevan niin merkittävä, että USA:n julkinen terveydenhoito Medicaid tarjoaa doulapalvelun jäsenilleen ilmaiseksi jo useassa osavaltiossa.

Hetidoulaukseen saatavat lisäpalvelut

Pikadoulaus

Pikapaketti sopii sinulle, jolla laskettuaika lähestyy tai se on jo mennyt, ja huomaat haluavasi doulan mukaan. Pikapaketissa tutustumme puhelimitse niin, että saan riittävästi tietoa sinun toiveistasi synnytykseen liittyen sekä kuulen asioista mitkä mahdollisesti vaikuttavat synnytyskokemukseesi (kuten edelliset synnytykset). Sinulla on mahdollisuus tulla tutustumaan minuun myös doulailloissa tai Kysy doulalta -illoissa.

 • Puhelinkeskustelu, jolloin tutustun sinun toiveisiisi ja vastaan kaikkiin kysymyksiisi synnytykseen liittyen.
 • Tuki synnytyksen aikana kotona ja sairaalassa. Tiedollinen ja henkinen tuki mahdollisen synnytyksen käynnistyksen aikana.
 • Synnytyksen jälkeinen tapaaminen
 • Halutessasi pääset lisäksi Synnytyksen ABC tai Synnytys epiduraalilla synnytysvalmennuksen verkkokurssille
 • Maksun voi maksaa tilille: FI80 1428 3500 2199 65 tai Holvin kautta.
 • Lisäpalvelut:
  • tapaaminen tai kotikäynti 100€ (2h).
  • päivystysviikko 150€
  • TENS 40€
  • Jos haluat tavata ennen päätöksen tekemistä doulan ottamisesta, niin tule doulailtaan tapaamaan minua tai voit tilata yksityisen synnytysvalmennuksen. Jos päätät sen jälkeen ottaa doulan kokopaketin, niin hyvitän maksun kokopaketin hinnassa.

Monille synnyttäjille Suomessa doula on vielä vieras ajatus. Kuin ottaisi tuntemattoman henkilön elämän intiimimpään tapahtumaan.

Koska kokemukset ovat vielä vähäisiä, niin tämä on ihan ymmärrettävä ajatus. Siihen auttaa usein doulaan tutustuminen etukäteen. Tällöin doula tuntee sinut ja sairaalaan mennessä doula voi olla ainoa tuttu henkilö sinulle ja tukihenkilöllesi. Doula ja kätilö työskentelevät yhdessä sinun parhaaksesi omilla tonteillaan.

Kun tarvitset doulan tarjoamaa tukea vain synnytyksen aikana, mutta haluat kuitenkin tutustua, nii pikadoulauspaketti on sopiva sinulle.

Pikadoulapaketissa tutustumme puhelimitse etukäteen sinun tilanteeseesi ja opit(te) tuntemaan myös minua. Kysyn tarkentavia kysymyksiä, että voin parhaani mukaan sinua tukea. Tutustumme sinun historiaan siltä osin kuin se liittyy synnytykseen ja haluat sitä jakaa (kaikki on luottamuksellista). Lisäksi käymme läpi miten olet valmistautunut synnytykseen ja mitä toiveita sinulla on synnytyksestä. Ehkä myös lähetät synnytystoivelistan minulle sähköpostitse, niin pystyn siihen etukäteen tutustumaan.

Pikadoulapaketti toimii nopeasti,joten sen voi ottaa koska vaan ennen synnytystä.

Pikadoulauksen voit varata milloin haluat. Hyvissä ajoin raskauden aikana tai vasta lasketun ajan jälkeen. Puhelintapaaminen on usein järjestettävissä samalle tai seuraavalle päivälle.

Pikadoulauksen ei sisälly päivystämistä. Tällöin on pieni riski ettei doula pääse paikalle, mutta suurella todennäköisyydellä pääsen tukemaan sinua. Olen tottuneet lähtemään synnytykseen nopeallakin varoitusajalla.

Pikadoulapaketti sopii siis sinulle, joka haluat tutustua doulaan etukäteen, mutta et kaipaa tukea raskausaikana tai päivystämisen tuomaa varmuutta, että doula pääsee paikalle. Pikadoulapakettiin voi liittää myös päivystämistä esim. puolison matkan ajalle tai jokin tietty viikko. Kysy lisää Marjaanalta marjaana@doules.fi. Palvelumaksu palautetaan, jos doula ei pääse paikalle.  Doulesin sopimus pikadoulapalvelusta, jonka hyväksyt maksaessasi palvelun.

 • Sopimus Pikadoula-palvelusta
  Sopimus Pikadoula-palvelusta

  Pikadoulauksessa doulaan voi tutustua ennakkoon, saat tukea raskausaikana ja doula tulee tukemaan sinua synnytyksen käynnistyttyä kotiin, josta siirtyy kanssasi sairalaan. Pikadoulaus ei sisällä päivystämistä.

Kokodoula-paketti

Doulan kokopaketti sisältää raskauden ajan tutustumisen ja tukemisen. Olemme yhteydessä loppuraskautesi ajan ja voit aina kysyä mielessä pyörivät kysymykset heti doulaltasi.

 • Synnytyksen ABC tai Synnytys epiduraalilla synnytysvalmennuksen verkkokurssi
 • 1-2 tapaamista
 • Autan synnytystoivelistan kirjoittamisessa
 • Yhteydenpito puhelimitse tai sähköpostitse mieltä askarruttavista asioista
 • Neljän viikon päivystys synnytystä varten
 • Osallistuminen synnytykseen teitä tukien vauvan syntymään saakka
 • Autan syntymän jälkeen tulevissa tilanteissa. Esim. ensi-imetys
 • Tapaaminen synnytyksen jälkeen, jossa keskustellaan synnytys läpi
 • Hinta sisältää matkakulut (Lohja-Porvoo-Hyvinkää alueella).
 • TENS-laite, jos sellainen on vapaana varaushetkellä. Ilmoitathan, jos olet kiinnostunut TENS-laitteen käytöstä.
 • Maksun voi hoitaa useammassa erässä sopimuksen mukaan Doulesin tilille: FI80 1428 3500 2199 65 tai Holvin kautta.
 • Lisäpalveluna
  • Jos haluat tavata ennen päätöksen tekemistä doulan ottamisesta, niin tule doulailtaan tapaamaan minua (ks. ajat sivun alusta) tai voit tilata yksityisen synnytysvalmennuksen. Jos päätät sen jälkeen ottaa doulan kokopaketin, niin hyvitän maksun kokopaketin hinnassa.
  • lisätapaaminen tai kotikäynti 100€ (2h).
  • lisäpäivystysviikko 150€/vk
  • kollegan imetysohjaustapaaminen (kysy lisää)
  • kollegan synnytyksen käynnistyksen herättelyhoito (kysy lisää)

Kun haluat täyden doulapalvelun, niin kokodoulaus tarjoaa sen sinulle.

Täydellinen paketti sisältää kaiken doulatuen mitä doulalla on tarjota. Kokopaketissa tutustutaan henkilökohtaisissa tapaamisissa ja käydään läpi synnyttäjän tilannetta sekä toiveita synnytykseen liittyen. Tapaamisissa saat henkilökohtaista synnytysvalmennusta ja minulla siihen kuuluu myös Synnytyksen ABC:n verkkokurssi, jota sinä ja tukihenkilösi voitte käydä läpi omassa rauhassa.

Iso osa tukemista tulee raskauden aikana, kun jutellaan puhelimitse tai sähköpostitse erilaisista raskauteen tai synnytykseen liittyvistä seikoista. Minulta voit kysyä helposti neuvoa raskausajan ongelmissa ja lähetän sinulle lisätietoa. En ole terveydenhoitohenkilö, joten en anna hoitoon liittyviä neuvoja, mutta autan etsimään tietoa eri vaihtoehdoista sekä autan ymmärtämään tilanteen. Tällä on suuri merkitys esimerkiksi stressitilan lieventämisessä.

Kokodoulauksesssa pakettiin liittyy mm. täysi päivystysvalmius neljän viikon ajan, jolloin olen 24/7 valmis 2h varoitusajalla tulemaan synnytykseesi. Lisäksi pakettiin kuuluu varadoula eli jos en jostain syystä pääse tulemaan, niin soitan luotettavan kollegan paikalle. Henkilökohtaisessa synnytysvalmennuksessa pystymme ottamaan huomioon kaikki sinun ja mahdollisen kumppanin tarpeet.

2-6 viikkoa synnytyksestä tulen käymään luonasi jälkitapaamisessa. Vastaan kysymyksiisi lastenhoidosta, imettämisestä, kantamisesta yms ja tarpeen vaatiessa ohjaan erilaisten ammattilaisten puoleen laajasta verkostostani. Voit aina synnytyksen jälkeenkin kääntyä puoleeni ja kysyä lisätietoa. Tärkeintä jälkitapaamisessa on kuitenkin käydä läpi synnytys. Kun synnytyksestä on jo muutamia viikkoja, niin ehkä mieleesi on noussut kysymyksiä siitä. Keskustelu on yleensä antoisa ja kokoaa synnytyksen eri vaiheet selkeämmäksi kokonaisuudeksi kuin mitä ne ovat muistissa olleet. Vastaan myös kysymyksiin miksi ja mitä tehtiin ja ymmärrät paremmin synnytyksen aikaista päätöksentekoa.

 

Doula apuun synnytykseen valmistautumiseen

Tapaaminen doulan kanssa, jolloin käydään läpi synnyttäjän ja tukihenkilön kanssa heidän toiveensa synnytyksen kulusta ja tehdään mm. synnytystoivelista. Helpottaa synnytykseen valmistautumista psyykkisesti ja saatte lisätietoa synnytyksen eri vaihtoehdoista.  Hyvä tilanteeseen, jolloin tuntee esim. puolison olevan hyvä tuki synnytyksen aikana, mutta haluaa selkiyttää mitä itse toivoo synnytykseltä ja miten tukihenkilö voisi valmistautua tehtäväänsä. Samalla saat Synnytyksen ABC synnytysvalmennuksen kaupan päälle (arvo 49€).

 

Varadoulaus

Yksityinen doula tekee kaikkensa, että pääsee synnytykseen. Jos haluat varadoulan, niin voin tulla varadoulaksesi HUS: alueen sairaaloihin (marjaana@doules.fi). Varadoulauksen hinta määräytyy aina tapauskohtaisesti alkaen 70€ (sis. ALV). Hintaan kuuluu puhelintapaaminen. Kun haluat tavata minut etukäteen, niin voimme tavata yksityisen synnytysvalmennuksen lomassa. Tällöin voimme paneutua haluamaasi teemaan, esimerkiksi tukihenkilön rooliin, jolloin tukihenkilö pääsee kokeilemaan erilaisia tapoja auttaa synnyttäjää synnytyksen aikana.

Doulaus aikaisemmille asiakkaille

 • -100€ kokopaketin hinnasta yhdellä raskausajan tapaamisella.

 

Doulapalvelun tarkempi kuvaus

Raskaana ollessanne

Raskauden aikana doula tarjoaa:

 • Tietoa raskausajan kysymyksiin
 • Tietoa synnytykseen liittyvissä asioissa
 • Henkistä tukea koko raskauden ajan

Tästä pääset tutustumaan minun taustaani ja koulutukseeni ja näet miten monipuolisesti voin teitä auttaa. Halutessasi tutustua minuun, voit soittaa numeroon 050-5969011 tai lähettää sähköpostia (marjaana@doules.fi) ja voimme tavata. Ensi tapaaminen kestää noin 1h ja silloin käymme läpi mitä doulan mukana olo tarkoittaa, mitä doula tarjoaa ja minun taustani sekä voit halutessasi kertoa omasta tilanteestasi.

Kun olet valinnut doulasi

Päättäessäsi palkata minut voimme sopia ensimmäisen doulatapaamisen. Tällöin tutustutaan paremmin, käydään tarkemmin läpi tilanteesi ja mitä toivot synnytykseltäsi. Näissä 1-2 tapaamisessa mielellään tutustun myös mahdollisiin muihin synnytykseen osallituviin tukihenkilöihin (isä, kumppani, ystävä, tms.). Tapaamisessa voimme suunnitella miten pystymme parhaiten sinua synnytyksen aikana tukemaan.  Lisäksi voin auttaa sinua tekemään esittelyn kätilölle (synnytystoivelista). Autan sinua löytämään lisätietoa mieltä askarruttavista asioista ja voit myös lainata laajasta synnytyskirjastostani itsellesi sopivia kirjoja. Kaikki tapaamiset ovat luottamuksellisia. Tapaamisten lisäksi olen tavoitettavissa puhelimitse tai sähköpostitse, jos teillä tulee kysyttävää. Aloitan päivystämisen synnytykseesi kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa. Päivystyksen aikana olen jatkuvasti puhelimitse tavoitettavissa. Informoin etukäteen, jos jostain syystä en ole teidän käytettävissänne koko päivystysaikaa. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan voimme sopia näitä tilanteita ja sairastumista varten varadoulan perheen käytettäväksi.

Synnytyksen aikanaSynnytäjä kotona

Toivon, että ilmoitatte minulle puhelimitse, kun koette synnytyksen alkaneen, vaikka ette vielä tarvitsisi tukeani.  Tämä helpottaa minun valmistautumistani, lastenhoidon järjestämistä sekä nopeuttaa lähtemistäni, kun sen aika tulee. Tällöin ehdotan puhelimessa erilaisia toimintatapoja, että olosi pysyy mahdollisimman hyvänä ja tapoja miten mm. puoliso voisi auttaa. Otattehan huomioon, että tarvitsen 15min-2h  siirtyäkseni seuraanne. Kun synnytys etenee, tulen tukemaan sinua ja muita tukihenkilöitä. Siirtyessänne sairaalaan jatkan teidän tukemistanne sairaalassa kunnes lapsenne on syntynyt. Doulan roolissa voin auttaa synnytykseen valmistautumisessa  ja tarjota tukea synnytyksen aikana toiveidenne kautta, mutta en voi taata toivomaanne synnytystä.

Synnytyksen jälkeen

Vauvan syntymän jälkeen annan perheelle tilaa ja yksityisyyttä, jolloin keskityn käytännön toimintaan kuten esimerkiksi synnytysaltaan purkamiseen tai valokuvaukseen. Tarpeiden ja toiveiden mukaan poistun paikalta noin tunnin kuluttua syntymästä. Voin olla tukena myös ensi-imetyksessä. Vastaan mielelläni kysymyksiin puhelimitse tai sähköpostitse myös synnytyksen jälkeen. 2-6 viikon päästä synnytyksestä vierailen perheenne luona, jolloin käymme läpi synnytystä ja siihen liittyviä ajatuksia ja kokemuksia. Toiveiden mukaan voin auttaa kestovaippojen käytön, kantoliinan sitomisen tai imetyksen osalta. 2014 Mitä doula tekee ja doulan parhaat vinkit synnytykseen -esitys (pdf)