Synnytyksen jälkeinen lapsivuodeajan doulapalvelu auttaa  perhettä löytämään uuden arjen

  • Doula tukee, hoivaa, auttaa ja opastaa vauvaperhettä uuteen arkeen
  • Doula opastaa vastasyntyneen hoidossa
  • Doula auttaa löytämään uuden arjen kuviot
  • Doula käy synnytyskokemuksen läpi kanssasi
  • Lapsivuodeajan doula = kotidoula = perhedoula

Huom! Tällä hetkellä lapsivuodeajan doulaukset vain omille synnytysdoula-asiakkaille. 

Lapsivuodeajan doula

Lapsivuodeajan doula (kotidoula, perhedoula, postpartum doula, post natal doula) tarjoaa perheille tietoa, kumppanuutta ja varauksetonta tukea lapsen syntymän jälkeen.

Osalla perheistä tukiverkosto on valmiina syntymän jälkeen, ja hoivaa ja käytännön apua tarjoavat esimerkiksi isovanhemmat, sisarukset tai ystävät. Useimmat äidit ja isät kuitenkin viettävät aikaa vastasyntyneen kanssa yksin, ilman tukiverkostoja, jotka kannattelisivat ja opastaisivat uudessa arjessa.

Useissa kulttuureissa vastasyntyneen perhettä hoivataan 40 vuorokauden ajan synnytyksen jälkeen, eikä vanhempia jätetä yksin huolineen ja kasautuvine kotitöineen. Myös Suomessa lapsivuodeajan tuki ja apu joko sukulaisten tarjoamana tai kodinhoitajan muodossa oli nykyistä yleisempää menneinä vuosikymmeninä. Nykyisin uudet perheet jäävät liian yksin, mikä voi johtaa uupumukseen tai jopa masennukseen. Tämä olisi kuitenkin vältettävissä tarjoamalla perheelle tukea ja turvaa. Lapsivuodeajan doula tekee juuri tätä.

Mitä lapsivuodeajan doula tekee?

Lapsivuodeaika on aika, mitä vietetään lapsen synnyttyä. Sen määritelmä vaihtelee muutamasta viikosta kuukausiin, mutta yleisintä on puhua noin 40:stä päivästä synnytyksen jälkeen.

Lapsivuodeaika on muutosten aikaa. Synnytyshormonit muuttuvat imetyshormoneiksi, raskaana olevasta tulee imettäjä ja vanhempi. Toinen vanhempi huomaa roolinsa perheessä muuttuvan ja vanhemmat sisarukset opettelevat uuden tulokkaan mukaisiin muutoksiin. Ensimmäisen saaneille muutokset ovat erilaisia kuin jos perheessä on jo lapsia. Ensimmäisen kohdalla korostuu uuden arjen rakentaminen, vauvan voinnin seuraaminen ja sen miettiminen mikä on normaalia ja mikä ei. Silloin on rauhoittavaa tietää, että doula tulee muutaman kerran viikossa apuun ja hänen kanssaan voi keskustella kaikista asioista.

Doula voi hoitaa kotia ja juoksevia asioita tai ottaa vastuuta vanhemmista sisaruksista, niin että äiti ja isä voivat keskittyä uuteen tulokkaaseen. Doula ei ole lastenhoitaja vaan perhe elää normaalia elämäänsä doulan kanssa ja samalla keskustellaan mielessä olevista aiheista. Synnyttäjänyt voi imettäää vauvaa samalla, kun doula tekee ruokaa ja käymme läpi erilaisia arjen kuvioita ja keksimme niihin sopivia ratkaisuja. Doula voi ulkoilla vanhempien lasten kanssa silloin, kun vanhempi tai vanhemmat nukkuvat vauvan kanssa päivänia. Doula on arjessa mukana yhdessä vanhemman tai vanhempien kanssa.

Doulan tärkein tehtävä olla läsnä – hoivata ja hemmotella, pitää huoli siitä että vanhemmat syövät, juovat, lepäävät ja ehtivät käydä suihkussa. Kuunnella synnytyskokemukset ja huolet, keskustella, tukea vanhempia löytämään omat tapansa olla äiti ja isä, rohkaista tutustumaan vastasyntyneeseen, opastaa vauvan viestien tulkinnassa ja vauvan hoivaamisessa.

Doula on hoitanut tehtävänsä, kun äiti ja isä kokevat voivansa aloittaa elämän perheenä, itseensä ja voimavaroihinsa luottaen ja tukiverkostot tuntien.

Doula voi olla perheen tukena tilanteesta riippuen joko vain pari kertaa muutaman tunnin kerrallaan, tai joka päivä useamman viikon ajan.

Miten kotidoula sijoittuu muihin palveluihin?

Lapsivuodeajan doulaus on Suomessa uusi palvelumuoto. Alalla toimii tällä hetkellä muutamia yksityisiä doulia. Ymmärrettävästi uutena palveluna doulaus ei tällä hetkellä ole osa kunnallisia perheille tarjottavia palveluita, vielä. Lähimmäksi kotidoulausta osuvat lapsiperheiden kotiapu sekä järjestöjen tai seurakuntien tarjoama tuki. Usein edellä mainittuja palveluja saava perhe on jo valmiiksi hankalassa tilanteessa.

Lapsivuodeajan doulauksen tavoitteena on tarjota apua ja tukea ennen kuin uupumus tai ongelmat ehtivät kasautua.

Kotidoulat ovat osa Suomen Doulat ry:tä.

Doulesin kotidoulaus hinnasto

  • Kotidoulan ensimmäinen kotikäynti 180€  (3h)
  • Seuraavat tunnit (min 2h/käynti) 55€/h

Kotidoulauspaketit

  • Kolmen kotikäynnin paketti (3x3h) 450€
  • Viikon kotidoulaus (5x3h) 750€, käynnit voidaan jakaa useammalle viikolla (esim. ma, ke, pe ja seuraavalla viikolla ti ja to)

Teen kotidoulauskäynnit pääsääntöisesti arkena klo 9-12 välisenä aikana. Useamman kerran ostajalle voidaan sopia myös ilta- tai viikonloppukäynti.

Kotidoulaus on mahtava Baby Shower lahja tai Mother Blessing lahja. Sen voi myös ostaa lahjakorttina odottajalle.

Odottaja voi olla yhteydessä jo ennen lapsen syntymää ja minua voi tulla tapaamaan doulailtoihin yms tapahtumiin. Ajankohdat löytyvät täältä.

Ota yhteyttä!

Marjaana Siivola
marjaana@doules.fi
050-5969011