Mikrobiomi

Microbirth

One World Birthin Toni Harman and Alex Wakeford tekivät dokumentin siitä miten synnytystapa vaikuttaa vauvaan ja hänen tulevaisuuteensa. Siinä kerrotaan miten  vauvan suoliston bakteerikanta muokkautuu (mikrobiomin kehitys) sekä siihen miten vauvan geenit aktivoituvat tai  passivoituvat (epigenetiikka) synnytystavasta riippuen. Kaikella tällä on suoria vaikutuksia vauvan terveyteen tulevaisuudessa.

Tutkimukset ovat jo osoittaneet, että keisarileikatuilla lapsilla on enemmän autoimmuunisairauksia, kuten atopiaa, astmaa ja allergioita. Nämä kumpuavat mm. perinnöllisillä alttiuksista, mutta synnytyksen kululla on näihin myös selviä vaikutuksia. Synnytyksen aikana synnytyskanavan bakteerikanta sisältää erityisen paljon äidinmaidon pilkkomiseen tarvittavia bakteereita. Keisarileikkauksessa vauva ei saa näitä bakteereita suolistoonsa heti, vaan suoliston valloittavat muut bakteerit. Kun vauva alkaa imemään, niin alateitse syntyneillä vauvoilla on tarvittavia bakteereita jo suolistossaan, mutta keisarileikatuilta nämä puuttuvat. Mm. tämä voi aiheuttaa tulevia autoimmuunisairauksia.

Vauvaan vaikuttavat leikkauksen lisäksi myös tehdyt toimenpiteet sekä erityisesti äidin saama lääkitys synnytyksen aikana. Epiduraali ja antibiootit vaikuttavat äidin bakteerikantaan ja näin siihen mille bakteereille vauva syntyessään altistuu. Sairaalassa syntyneiden lasten saama bakteerikanta eroaa kotisynnytyksessä syntyneiden lasten bakteerikannasta. Tutkimuksissa on löydetty jopa sairaalabakteeria vauvojen suolistosta! On siis tärkeää, että vauva on synnytyksen jälkeen vanhempien ihokontaktissa enemmän kuin missään muualla. Ja tämä on myös yksi syy, miksi synnytystiimin muut jäsenet (kätilöt, lääkärit, doulat) eivät mielellään käsittele vauvaa paljain käsin. Vauvan tulee saada oman perheen bakteerikanta elimistöönsä ja iholleen, että hän pärjää hyvin tulevaisuudessa.

Vauvalle on parasta saada hyvät bakteerit alatiesynnytyksessä omalta äidiltään ja sen jälkeen olla ihokontaktissa omien vanhempien kanssa. Tässä tullaan sitten siihen, että minkälainen on vanhempien bakteerikanta? Jos molemmat vanhemmat ovat syntyneet aikoinaan keisarinleikkauksella, niin sillä on vaikutusta heidän bakteerikantaansa ja siihen minkälaisen bakteerikannan hän voi siirtää omille lapsilleen. Näin synnytystapa vaikuttaa meidän kaikkien terveyteen yli sukupolvien!

Jos kiinnostuit aiheesta, niin tässä on Mikrobirth elokuvan esittelyvideo:

https://www.youtube.com/watch?v=e2kLpHo3__0

Sekä elokuvan trailer:

Microbirth elokuvan kotisivut: http://microbirth.com/

Jos kiinnostuit ja haluat katsoa elokuvan, niin minulla on se elokuva ja sitä saa lainaan. Minulla on esitysoikeudellinen DVD, jota voi käyttää yleisessä tilaisuudessa. Ole yhteydessä, jos haluat elokuvan lainaan tai haluat pitää aiheen tiimoilta näytöksen. Näytöksiä on ollut jo monella paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle ja Turusta Joensuuhun. Tilaisuuksissa on ollut lääkäreitä, kätilöitä, doulia ja vanhempia ja olemme saaneet erittäin mielenkiitosia keskusteluja aikaan. Se on hienoa, sillä tämä aihe tarvitsee kaiken mahdollisen julkisuuden! Nyt epigenetiikka ja mikrobiomia tutkitaan synnytykseen liittyen myös EU:n rahoittamassa COST projekstissa!

Artikkeli dokumentista

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/12/27/seeding-baby-microbiome.aspx

Tässä vielä dokumentin lehdistötiedoite. Englannin kielestä suomentanut Gunta Paavola
UUSI MICROBIRTH-DOKUMENTTI AVAA SYNTYMÄN MIKROSALAISUUKSIA
[http://microbirth.com] Viimeisen 30 vuoden aikana tapamme synnyttää on voimakkaasti muuttunut. Jotkut huipputieteilijät varoittavat, että näillä muutoksilla saattaa olla vakavat seuraamukset lastemme elämänpituiseen terveyteen.
MICROBIRTH on uusi täyspitkä dokumentti, jonka maailmanensi-ilta on lauantaina, 20. syyskuuta 2014.
Dokumentissa esiintyy tunnettuja englantilaisia ja pohjoisamerikalaisia tutkijoita, joiden avulla MICROBIRTH tutkii, miten nykyaikaiset synnytystoimintatavat saattavat olla häiritsemässä biologisia prosesseja tehden lapsistamme herkempiä kehittämään sairauksia myöhemmin elämässään.
Tuoreet väestötutkimukset osoittavat, että keisarinleikkauksella syntyneillä vauvoilla on 20% suurempi riski saada astmaa, 20% suurempi riski saada 1-tyypin diabetes. Yhtä kohonnut riski liitty myös ylipainoon, sekä hieman vähemmän koholla on riski saada sellaisia gastrointestinaalisia sairauksia kuin Chronin tauti tai keliakia. Kaikki nämä sairaudet liittyvät immuunipuolustusjärjestelmään.
Microbirth perehtyy useampaan mahdolliseen selitykseen. Tutkijat spekuloivat, että vauvan syntyminen keisarinleikkauksella saattaa muuttaa vauvan mikrobiomin “valtausta”, kriittistä hyvän bakteerikannan siirtämistä äidiltä vauvalle synnytyksessä. Tutkijat ehdottavat, että tämä saattaa johtaa siihen, ettei vauvan puolustusjärjestelmä kehity täyteen potentiaaliinsa. Toinen hypoteesi koskee alatiesynnytystä itsessään, mukaan luettuna sen aikana tuotettuja hormoneja, mikä saattaa syvästi vaikuttaa vauvan immuunisäätelyyn ja aineenvaihduntaan.
Dr Rodney R Dieter, immunotoksikologian professori Cornellin yliopistosta sanoo: “Viimeisten 20-30 vuoden aikana olemme nähneet voimakkaan nousun lapsuusajan astman, 1-tyypin diabeteksen, keliakian, lapsuusajan liikalihavuuden tapausten määrissä. Olemme myös nähneet keisarinleikkausten määrän nousua. Aiheuttaako keisarinleikkaus nämä taudit? Ei. Mitä keisarinleikkaus tekee on se, että se ei salli vauvan suoliston asuttamista mikrobeila. Immuunipuolustus ei kypsy. Ja aineenvaihdunta muuttuu. Nykyisin tiedetään, että immuunitoimintahäiriöt ja muutokset aineenvaihdunnassa lisäävät näitä tauteja ja sairauksia.”
Dr Matthew Hyde, neonataalisen lääketieteen tutkimusassistentti Imperial College Londonista sanoo: “Yhä enemmän näemme maailmaa siellä ulkona, joka oikeasti on räjähdyspisteessä oleva kansanterveyden aikapommi. Tekemämme tutkimus viittaa siihen, että sukupolvi sukupolvelta tilanne tulee vain pahenemaan. Eli huomisen sukupolvi todellakin seisoo jyrkänteen reunalla, ellemme ryhdy tekemään asialle jotakin.”
Dokumentin toinen ohjaaja Alex Wakeford sanoo: “Maailman terveysjärjestö on todennut, että tarttumattomat taudit ovat saavuttaneet epidemisia tasoja. Johtavat taloustieteilijät ovat ennustaneet, että vuoteen 2030 mennessä tämän epidemian hoitokustannukset voisivat aiheuttaa maailmanlaajuisen terveydenhuoltojärjestelmien konkurssin. Hallitukset ovat äärimmäisen huolissaan antibioottiresistanssin vaikutuksista ja tällaisen sairaustason seurauksista sosiaaliseen ja taloudelliseen vakauteen maailman tasolla. Kuitenkin synnytystavan mahdollinen vaikutus ei edes ole heidän agendallaan.”
Dokumentin toinen ohjaaja Toni Harman lisää: “Keisarinleikkaukset usein ovat tärkeitä ja voivat pelastaa elämää. Muutama johtava henkilö on nostanut hälytystä ja piirtänyt potentiaalisten pitkäaikaisten tulosten kuvaa jo jonkun aikaa. Viimeisten parin vuoden aikana yhä enemmän ihnmisiä ovat tulleet mukaan tähän keskusteluun, ja esiin tulevan tutkimuksen paino piirtää hyvin huolestuttavan kuvan tulevaisuuden terveydestä eri väestöryhmissä. Dokumentti nostaa tietoisuutta kaikkien vauvojen mikrobiomin “asuttamisen” potentiaalisesta tärkeydestä, syntyvätpä he luonnollisesti tai keisarinleikkauksella. Tämä on pulmakysymys ei ainoastaan vanhemmille ja terveydenhuoltoammattilaisille, mutta myös kaikille maailmamme johtajille. Varmasti nyt on aika nostaa synnytys vakavaan, kiireiseen korkeimman tason huomion keskipisteeseen?”
Kansainväliset lehdistökyselyt: Toni Harman [email protected] +44(0)1273 747837 http://microbirth.com
Lisätietoja
– Kysyttäessä saatavilla korkean resoluution kuvia ja akateemikkoja haastattelua varten .
Microbirth – lyhyt tiivistelmä:
Microbirth on uusi täyspitkä dokumentti, joka katsoo syntymää aivan uudelta näkökulmalta, mikroskopin kautta. Tutkiessaan viimeisintä tieteellistä tutkimusta elokuva paljastaa, että se, miten synnytämme, saattaa vaikuttaa lastemme terveyteen koko elämäksi.
Microbirth on itsenäinen Alto Films Ltd:in tuotos. Dokumentin tuotti ja ohjasi brittiläinen elokuvantekijäpariskunta Toni Harman ja Alex Wakeford. Heidän edellinen elokuvansa Freedom For Birth sai ensi-iltansa 2012 yli 1100 yleisöesityksessä 50 maassa.
Microbirth saa ensi-iltansa ruohonjuuritason yleisöesityksissä ympäri maailmaa lauantaina, 20. syyskuuta 2014. Sen jälkeen elokuva on saatavilla kansainvälistä esitysmyyntiä ja online-alustoja varten.
Microbirth:in pituus on noin 70 minuuttia.
– Lisätietoja elokuvasta nettisivuilta:
Microbirth sisältää seuvaavat tutkijat ja akateemikot:
RODNEY DIETERT, immunotoksikologian professori, Cornell University
MARTIN BLASER, ihmisen mikrobiomi-ohjelman johtaja ja translaatiolääketieteen professori, New York University
MARIA GLORIA DOMINGUEZ BELLO, apulaisprofessori, Department of Medicine, New York University
PHILIP STEER, synnytyslääketieteen emeritusprofessori, Imperial College, London
NEENA MODI, neonataalisen lääketieteen professori, Imperial College, London
MATTHEW HYDE, neonataalisen lääketieteen tutkimusassistentti, Imperial College, London
SUE CARTER, professori, behavioristinen neurobiologi, University of North Caroline, Chapel Hill
ALEECA BELL, apulaisprofessori, naisten, lasten ja perheiden terveystieteen osasto, University of Illinois at Chicago
STEFAN ELBE, kansainvälisten suhteiden professori, University of Sussex, ja maailmanterveyspolitiikkakeskuksen johtaja
ANITA KOZYRSKYJ, professori, lastenlääketieteen osasto, University of Alberta, ja C0-prinicpal Investigator, Synergy in Microbiota Research (SyMBIOTA)
JACQUEALYN TAYLOR, sairaanhoidon apulaisprofessori, University of yale
HANNAH DAHLEN, synnytysopin professori, University of Western Sydney
LESLEY PAGE, synnytysopin professori, King’s College London, ja Royal College of Midwifes:in puheenjohtaja

Kommentoi