Mikä on doula?

Mikä on doula? Doula on tukihenkilö, joka tarjoaa henkistä, fyysistä ja tiedollista tukea synnyttäjälle sekä mahdolliselle muulle tukihenkilölle heidän toiveidensa mukaisesti odotusaikana, synnytyksessä ja synnytyksen jälkeen.

Doula tukee sinua juuri sinun tarvitsemallasi tavalla. Se on usein tiedollista tukemista, kuuntelua ja läsnöoloa. Osalle se on enemmän synnytysvalmennus ja toiselle pelkojen puhumista, kuuntelua ja läsnäoloa. Toiselle se on henkinen tieto siitä, että apua on saatavilla, kun sitä tarvitsee ja toiselle tuki painottuu synnytykseen ja synnytyksen aikaiseen tukeen ja kivunlievityksiin, mitä doula pystyy tarjoamaan. Jokaiselle tuki on erilaista ja se räätälöidään sinun tarpeiden mukaisesti.

Suomessa perheet valitettavasti kokevat usein jäävänsä odotuksen, synnytyksen ja lapsivuodeajan kanssa yksin. Meidän hoitopolku on myös harmillisen pirstalainen. Äitiysneuvola hoitaa raskautta, kätilö sairaalassa synnytyksen ja lastenneuvola hoitaa lasta sen jälkeen. Synnyttäneelle on synnytyksen jälkeen usein vain 6 viikon tarkistus ja muuten painopiste on vauvassa.

Doula tuo perheen perustamisen ajankohtaan jatkuvuutta. Doulan voi palkata itselleen hyvissä ajoin raskauttaa, doula tulee synnytykseen ja näkee sinut vielä synnytyksen jälkeen. Synnytysdoulauksen lisäksi moni doula tekee perhedoulausta eli on kanssakulkija lapsivuodeaikana. Siinä, missä kodinhoitaja hoitaa kodin ja lapsen ja olet seuraavana päivänä samassa ongelmatilanteessa, niin perhedoula miettii yhdessä kanssasi, miten arki saadaan sujumaan synnytyksen jälkeen ja miten selviät siitä itse nyt ja tulevaisuudessa.

Synnytykseen liittyvään doulaan pystyt tutustumaan etukäteen ja hänen kanssaan pystyy keskustelemaan kaikesta matkan varrella. Doula löytää sinulle tietoa erilaisista tilanteista mitä tulee vastaan, auttaa valmistautumaan synnytykseen ja tukee sinun valintojasi, vaikka ne eroaisivat hänen omistaan. Doulan tuki räätälöityy matkan varrella sellaiseksi, mitä kaipaat juuri sillä hetkellä.

Mitä doulapalvelu sisältää?

Doulapalveluun voi sisältyä seuraavia palveluita, joita pystytään räätälöimään sinulle sopivaksi. Kaikki eivät tarvitse kaikkea, joten sen vuoksi doulilla on monenlaisia palvelupaketteja. Ja paketit ovat vain kokemuksen tuomia yleistyksiä siitä mitä voisit tarvita. Kannattaa aina olla yhteydessä ja kysyä myös sinulle räätälöityä palvelua.

Synnytyksessä mukana oleminen

Synnytysdoulalle tämä on tietenkin oleellisin osa palvelua. Eli doula tulee synnytykseem tukemaan sinua. Synnytyksen aikana ylin aivokuori on pois käytöstä ja synnytystä ohjaa aivojen alemmat, primitiivisemmät, osat. Tämän vuoksi synnyttäjän on vaikea muistaa oppimiaan asioita synnytyksen aikana, joten on ensiarvoista, että vieressä on jatkuvasti joku, joka muistuttaa, ehdottaa ja tarjoaa mitä voisi tehdä ja joista synnyttäjä voi valita siihen hetkeen itselleen sopivimman vaihtoehdon.

Doula muistuttaa synnyttäjää ja mahdollista tukihenkilöä pitämään huolta perustarpeista kuten juomaan, syömään, käymään vessassa ja nukkumaan. Se on aika yllättävää, että perustarpeetkin voivat jäädä synnytyksen pyörteissä tekemättä, mutta siinä hurahtaa helposti 3-5h ja perustarpeet jäävät hoitamatta.

Doulan ehdottomasti tärkein asia on kuitenkin läsnäolo. Kätilö ei ehdi olemaan läsnä ja tarjoamaan jatkuvaa tukea, mutta monet tutkimukset ovat jo näyttäneet jatkuvan läsnöolon merkityksen synnytyksen kululle ja hyvään synnytyskokemukseen. Doulalla on vain yksi asiakas kerrallaan ja hän on 100% läsnä sinulle ja sinun tarpeillesi.

Odotusajan yhteydenpito, tiedonjako

Toisaalta kaikki eivät tarvitse doulaa synnytykseen mukaan, mutta he haluavat

Suomen Doulat ry:n Doulan toimenkuva

Doula pyrkii lisäämään turvallisuuden tunnetta ja luottamusta. Doula kannustaa asiakasta kysymään hoidostaan ja tuomaan ilmi huoliaan sekä toiveitaan hoitohenkilökunnalle. Doula ei tee päätöksiä asiakkaan puolesta.

Doula voi tukea mm. seuraavilla tavoilla:

  • Tapaa asiakasta ennen ja/tai jälkeen synnytyksen
  • On läsnä synnytyksessä
  • On jatkuvana tukena synnytyksen aikana
  • Tarjoaa erilaisia lääkkeettömiä kivunlievitys- ja selviytymiskeinoja
  • Auttaa synnyttäjää luottamaan kehoonsa ja saavuttamaan synnytysrauhan
  • Kannustaa ja ohjaa tukihenkilöä tukemaan synnyttäjää
  • Auttaa synnyttäjää toteuttamaan synnytystoivelistaansa niiltä osin kuin synnyttäjä haluaa ja on mahdollista
  • Tukee henkisesti muuttuvissa tilanteissa

Doulan Toimenkuvan rajoitukset

Doula ei tee lääketieteellisiä toimenpiteitä, kuten esimerkiksi sisä- tai ulkotutkimuksia tai sydänäänten kuuntelua. Doula ei diagnosoi eikä määrää lääkkeitä.

Doula ei ole vastuussa synnytyksen kulusta eikä synnyttäjän ja vauvan hyvinvoinnista, vaikka pyrkii näitä edistämään.

Tiedonvälitys

Doula tukee asiakkaan ja hoitohenkilökunnan välistä vuorovaikutusta. Doula voi tarvittaessa olla aloitteentekijänä keskustelulle, jotta asiakas saisi kerrottua toiveistaan itse.

Mikäli asiakkaan tarpeet ylittävät doulan tietotaidon, doula ohjaa häntä löytämään lisätietoa sekä kysymään asiasta muilta ammattilaisilta.

Doulapalvelun tarjoaminen

Doulan ja palvelun tilaajan tulee sopia doulapalvelun sisällöstä, hinnasta ja ehdoista.

Doulan on tuotava oma taustansa (koulutus, kokemus) selkeästi ja rehellisesti asiakkaan tietoon.

Doulan koulutus

Doula ei ole suojattu nimike, joten kuka tahansa voi määritellä itsensä doulaksi. Doulille on tarjolla erilaisia ja erilaajuisia johdanto-, perus-, sertifiointi- ja täydennyskoulutuksia niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Doula tehtävässään

Doulan tulee toimia kunnioittavasti kaikkia asiakkaita, doulia sekä muita ammattilaisia kohtaan ja työskennellä tämän toimenkuvan mukaisesti.

Jos doula tarjoaa muita, doulan toimenkuvan ulkopuolisia palveluita, tulee hänen kertoa tästä asiakkaalle selkeästi, ja sopia asiasta erikseen palvelusopimuksessa.

Doulan tulee säilyttää luottamuksellisuus asiakassuhteessa saamistaan tiedoista niin suhteen aikana kuin sen jälkeenkin, ellei hän ole saanut asiakkaalta kirjallista lupaa kertoa tämän tietoja.