doula Marjaana lantion painaminen

10 syytä ottaa doula mukaan synnytykseen

“Miksi ottaa doula mukaan synnytykseen? Miksi ottaisin tukihenkilön lisäksi doulan mukaan? “

Tämä on yleinen ajatus, kun puhutaan doulan kutsumisesta mukaan synnytykseen.

doula Marjaana lantion painaminen

Tässä on 10 syytä ottaa doula mukaan synnytykseen:

 1. Doula on synnytyksessä vain teitä varten. Hänellä ei ole useampaa perhettä saman aikaan hoidettavana. 
 2. Hän huomioi erilaiset tarpeesi synnytyksen aikana tukien hyvän synnytyskokemuksen syntymistä.
 3. Doulan läsnäolo tukee kiintymysuhteen rakentumista.
 4. Doula tarjoaa jatkuvaa tukea vanhemmille.
 5. Tukee kumppanin roolia auttaen häntä tukemaan synnyttäjää eri tavoin.
 6. Tuntee laajasti eri rentoutumis- ja kivunlievitysmenetelmät
 7. Tarjoaa henkilökohtaista tukea ja tietoa pohdintoihisi.
 8. Auttaa ensi-imetyksessä.
 9. Vähentää synnyttäjän ja kumppanin jännistystä ja mahdollisia pelkoja.
 10. Vähentää keisarileikkausten määrää.
  Lähde: http://www.birthingwithlove.com/birth-doulas/

Ja mitä siihen tuntemattomuuteen tulee, doula on todennäköisesti teille kaikista tutuin henkilö, jonka tapaatte synnytyksen aikana. Doula tutustuu teihin ja teidän toiveisiinne synnytyksen suhteen jo etukäteen ja valmistautuu tukemaan teitä haluamallanne tavalla.

Doula tukee teitä jo kotona ja siirtyy mukananne sairaalaan jatkaen tuen antamista sairaalassa. Sairaalassa doula auttaa teitä ymmärtämään sairaalan toimintaa ja työskentelee kätilön kanssa yhteistyössä teidän parhaaksi.

Suomen julkinen terveydenhuolto hoitaa hyvin synnytyksen lääketieteellisen hoitamisen, mutta synnyttäjän kohtaaminen henkisesti ei aina toteudu.

Kätilöiden resursseja myös leikataan koko ajan ja heiltä on usein viety mahdollisuus synnyttäjän jatkuvaan tukemiseen. Jatkuva tukeminen on tutkimuksissa todettu olevan erittäin tärkeä osa synnytyksen hoitoa.

“Continuous support during labour has clinically meaningful benefits for women and infants and no known harm. All women should have support throughout labour and birth.”(http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD003766.pub5/abstract)

Doula on paikalla vain teitä varten ja tukee niin synnyttäjää kuin hänen tukihenkilöään haluamallanne tavalla. Tukihenkilö pystyy olemaan aktiivisemmin mukana, kun doula antaa ideoita miten helpottaa synnyttäjän oloa tai mitä muuta hänen hyväkseen voi tehdä. Tukihenkilö voi keskittyä täysin synnyttäjän tukemiseen, kun doula hoitaa ajatustyön.

Doulan toimenkuva

Kun mietit doulan ottamista, niin kannattaa selvittää mitä doula tekee ja minkälainen doula on. Suomen doulat ry:n doulat ovat sitoutuneet toimimaan doulan toimenkuvan mukaisesti, mutta muut doulat eivät.

Kun otat sertifioidun doulan, niin tiedät, että doula on käynyt loppuun doulakoulutuksensa ja saanut siitä päättötodistuksen eli sertifioinnin.

Lisätietoja voit lukea täältä: Mikä on doula? Mitä doula tekee?

Kommentoi