Asentoja synnytysammeessa

Triad Birth Doula on kerännyt sivulleen kuvia erilaisista asennoista synnytysammeessa. Mm. Doules ja Aktiivinen Synnytys ry vuokraavat synnytysammeita ja niiden käyttö on koko ajan yleistymässä. Ei ihme, sillä niiden käytöllä on synnytystä edistävä vaikutus.

Amy Maclean esittää videossaan neljä synnytystä edistävää asiaa:

1. Pystyasento. Pystyasennossa käytämme hyväksemme maan vetovoimaa eikä meidän tarvitse taistella sitä vastaan. Tämä auttaa vauvaa siirtymään alas päin.

2. Lantion eteenpäin kallistaminen. Tämä avaa lantiota yhä enemmän ja tarjoaa vauvalle lisää tilaa siirtyä alaspäin.

3. Äidin vapaus liikuttaa lantiota. Äidin tekemä lantion liike avaa lantiota vähän eri kohdista, jolloin vauvalla on mahdollisuus käyttää lisätilaa lantion läpi tulemiseen. Mm. kun ensimmäinen olkapää on tulossa lantiosta, niin tilaa tarvitaan eri paikassa kuin sitten toisen olkapään läpi pääsemiseen.

4. Synnytyshormonien maksimointi. Tärkein synnytyshormoni on oksitosiini. Sitä erittyy mm. rakastellessa. Kaikki mitkä vaikuttavat rakasteluun positiivisesti (ympäristö, turvallisuus, rauhallisuus…) edistävät synnytystä. Sen sijaan negatiivisesti rakasteluun vaikuttavat asiat (turvattomuus, tarkkailtuna oleminen, kovat yllättävät äänet…) voivat hidastaa ja jopa pysäyttää synnytyksen.

Ammeessa synnyttäminen tukee kaikkia näitä neljää asiaa. Äidit ovat usein polvillaan nojaten eteenpäin ammeen reunaan. Tällöin asento on optimaalinen synnyttämiseen. Äidillä on myös vapaus liikuttaa lantiota, joka edistää synnytystä. Tila on jo itsessään rajoittunut ja rauhallinen ja veden syleilyssä moni tuntee olevansa turvassa. Veden noste auttaa myös supistusten kivunlievityksessä. Supistusten välissä äiti voi hyvin rentoutua nojaten  ammeen reunaan eteenpäin tai taaksepäin, jolloin hän pysyy paremmin rentoutuneena ja rauhallisena.

Ammeessa voi kokeilla monia eri asentoja, joista Triad Birth Doula on tehnyt koosteen.

Amme on erittäin hyvä, kun synnytys on lähtenyt kunnolla käyntiin ihan loppuvaiheeseen saakka. Jos menet ammeeseen ennen kuin synnytys on kunnolla käynnissä, se voi hidastaa tai pysäyttää synnytyksen. Alkuvaiheessa suihku on hyvä vaihtoehto ammeelle.

Turvallista synnytystä!