Helsingistä Lahteen synnyttämään?

Aikaisemmassa viestissä kirjoitin varovasti siitä, että helsinkiläisillä voisi olla ongelma lähteä Espooseen synnyttämään. Yle laittaa paremmaksi ja jutussaan kysyy lähtisivätkö helsinkiläiset Lahteen synnyttämään (tai päin vastoin). Etäisyyksiin suhtaudutaan Suomessa epätasa-arvoisesti, kun mietitään eri alueita. Uskoisin, että Lahti-Helsinki synnytysrumballa olisi kyllä paljon vastustajia erityisesti etäisyyden pituuden vuoksi. Silti muualla Suomessa se on jo nyt arkipäivää ja matkat voivat vielä pidentyä.

YLE: “Lähtisivätkö helsinkiläiset synnyttämään Lahteen tai päinvastoin?”

Tässä jutussa oli paljon hyviä kommentteja meneillään olevaan keskusteluun. Ensinkin siinä kyseenalaistetaan 10oo synnytyksen raja. Kukaan ei tunnu tietävän mistä tämä korotettu raja tulee. Ylen toisessakin uutisessa (Into lakkauttaa synnytysosastoja johtuu rahasta ei turvallisuudesta) tätä ihmeteltiin. Turvallisuutta sillä ei lisätä, kuten Eila Knuuti kommentoi:

– Se ei ainakaan perustu mihinkään tietoon eikä dokumenttiin. THL on kerännyt vuosikaudet tilastotietoa komplikaatioista ja sen pahimmankin eli kuolleisuuden kohdalla luvut voi katsoa pienten synnytyssairaaloiden eduksi, Knuuti sanoo.

Mika Gisslerkin kommentoi turvallisuusnäkökulmaa:
– Jos kaikki pienten sairaaloiden synnytykset keskitetään suuriin sairaaloihin, niin voitaisiin saada pelastettua kahdesta kolmeen vastasyntynyttä vuodessa. Kuitenkin samaan aikaan matkasynnytyksissä ja sairaalan ulkopuolisissa synnytyksissä vastasyntyneen kuolleisuusriski kasvaa kuusinkertaiseksi, Gissler selventää

Joten toinen syy on sitten todennäköisempi, kuten Mika Gissler kommentoi tuossa toisessa artikkelissa:
– Mitään tieteellistä tutkimusta en ole tästä nähnyt (100o synnytyksen raja). Siinä on varmaan tehty laskelmia, että kuinka paljon päivystys maksaa ja kuinka paljon synnytyksiä pitää päivittäin olla, että sairaala pystyy päivystystoiminnan järjestämään.

Pitkät matkat tuovat eteen paljon muita ongelmia, joita sitten joudutaan niillä säästetyillä rahoilla hoitamaan. Pia Vittaniemi kertoi esimerkin, joka on arkipäivää synnytysten hoidossa.
– Eräskin jouduttiin lähettämään lääketieteellisin syin Ouluun synnyttämään ja hänet palautettiin vielä kotiin Tornioon. Kun hän lopulta lähti synnytysreissulle, hän synnytti heti perille päästyään. Siinä jäi kivunlievitykset antamatta. Eipä siinä puudutuksia anneta, jos maantien päällä ollaan, Vittaniemi huomauttaa.

Onkohan olemassa tilastoja kuinka monta äitiä lähetetään esimerkiksi HUS:n alueella vielä kotiin? Tämä on mahdollista HUS:n alueella, mutta entä, kun etäisyyttä onkin jo yli 100km? Sitten lopulta mennään ambulanssilla takaisin tai synnytytetään ambulanssissa tai omassa autossa pysähdyspaikalla. Siitä on rauhallinen synnytys kaukana ja traumojen määrä ei voi kuin lisääntyä.

Eila Knuuti vetää yhteen tämän touhun näin:
– Siinäpä se onkin, kustannuslaskelmia ei ole tehty, eikä matkojen haittoja ja vaaroja ole huomioitu. Kyllä tämä on ihan hölmöläisten hommaa, Knuuti lataa.