doula Marjaana sairaalassa lantion painaminen pieni

Raha, raha ja raha – ei turvallisuus

Nyt käy keskustelu kuumana pienten synnytysosastojen lakkauttamisesta. Viimeinkin joku uskaltaa sanoa ääneen (vaikka ei tosin ole tämän sopan järjestelijä), että kyse on rahasta.  Ylen asiallisessa kommentissa kerrotaan se mielestäni hyvin:

Into lakkauttaa synnytysosastoja johtuu rahasta ei turvallisuudesta

Artikkelin ensimmäinen virke kiteyttää sen kaiken: Tutkimusprofessori Mika Gissler arvioi, että pienten synnytysosastojen lakkauttamissuunnitelmien taustalla vaikuttaa ennen kaikkea säästötarpeet eikä niinkään potilasturvallisuus.

Erityisesti tässä koko jutussa on mietityttänyt turvallisuuteen vetoaminen. Pitkän matkan jännittäminen, suunnitelmien ja varasuunnitelmien teko, äidin toisella paikkakunnalla oleminen ja synnytyksen odottaminen on kaikki punaisia lippuja normaalin synnytyksen kulun osalta. Turvallisuuden tunteminen on yksi päätekijöistä luonnollisen synnytyksen hormonitoiminnan toimimiseksi ja se on tässä monin eri tavoin uhattuna. Näiden odotusten vuoksi synnytys usein myös käynnistetään normaalia enemmän ja se taas lisää toimenpiteiden riskiä, jolloin kustannukset kasvavat (ja säästöt hupenevat) ja kaiken kukkuraksi heikennetään syntyvän lapsen terveyttä (katso Microbirth elokuva).

Tässä touhussa ei ole mitään järkeä. Onneksi joku sanoo sen ääneen ja toivottavasti päättäjät jossain vaiheessa tajuavat siirtävänsä synnytyksessä säästyviä rahoja perheneuvoloihin, nuorisopsykiatriaan ja autoimmuunisairauksien hoitoon. Eli säästöjä tässä ei kyllä mitenkään synny. Se, että lopetettavan synnytysosaston toiminta loppuu, synnytykset eivät lopu vaan niistä maksetaan yhä suurempi hinta kaukana kotoa ja jälkipyykkiä vielä vuosien jälkeen.

Vielä ehtii allekirjoittamaan adressin pienten synnytysyksiköiden puolesta. Paperikeräyksellä on saatu kymmeniä tuhansia ääniä, joten 50 000 allekirjoituksen raja alkaa olemaan jo lähellä! Jokainen ääni on tärkeä, joten käythän allekirjoittamassa adressin osoitteessa:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/765

Facebookryhmä pienten synnytysyksiköiden puolesta löytyy täältä: https://www.facebook.com/groups/689889311091914/?fref=ts

Kommentoi