Kumppanin työkalut

Hei tukihenkilö!

Hienoa, että olet menossa tukihenkilöksi synnytykseen!

Tukihenkilönähän voi olla kumppani, avio- tai avopuoliso, sisar, vanhempi, anoppi, ystävä… Oikeastaan kuka tahansa, jonka läsnäolon synnyttäjä tuntee turvalliseksi ja rauhoittavaksi synnytyksen aikana. Ja on huomioitavaa, ettei kumppani ole aina se paras ratkaisu eikä ketään saisi pakottaa synnytykseen tukihenkilöksi. On monia tilanteita, joissa tukihenkilöksi kannattaa pyytää joku muu kuin oma kumppani ja/tai lapsen isä.

Tässä kirjoituksessa käyn läpi synnytyksessä tukemisen tärkeimpiä elementtejä, joten tervetuloa sukeltamaan synnytyksen maailmaan tukihenkilön roolissa.

Läsnäolo

Tärkein tuen muoto synnytyksessä on sinun läsnäolosi. Vaikka tuntuu, ettet “tee mitään”, niin läsnäolosi ja aito kiinnostus synnyttäjän hyvinvointiin ovat erittäin tärkeitä. Huoneessa läsnäoleminen, rauhallinen kosketus olkapäälle tai kädestä pitäminen ovat erittäin arvokkaita. Läsnäolo auttaa sinua huomaamaan, mitä synnyttäjä milloinkin tarvitsee.

Keskustelukumppani

Synnytykseen on hyvä mennä ajatuksella, että se tulee kestämään hyvän tovin. Hienoa, jos synnytys on nopea, mutta se voi olla myös pitkästyttävä ja tulette viettämään sen parissa monen monta tuntia. Siinä vaiheessa, kun supistukset eivät vielä ole kovin vahvoja ja pitkiä, synnyttäjä kaipaa usein keskustelukumppania ja voitte yhdessä keksiä tekemistä. Hyvä komedia tai nyyhkyleffa vie hienosti 1,5h ja nostattaa samalla synnytyksessä tarvittavaa oksitosiinia. Voitte käydä kävelyllä tai keksiä muuta ajanvietettä. Yhdessä nämä auttavat synnytyksen käynnistymistä paremmin.

Tärkeää on, ettei synnyttäjää jätetä yksin. Silloin ajatukset alkavat helposti kiertämään supistuksen määreissä (kestossa, vahvuudessa ja tiheydessä) ja mielen voi vallata huoli ja jopa pelko. Nämä eivät edistä hyvää ja rauhallista oloa, vaan voivat jopa nostaa adrenaliinia hidastamaan synnytystä.

Eli ole paikalla ja pyrkikää yhdessä keksimään tekemistä. Välillä se voi olla molempien uppoutumista puhelimen maailmaan, jos se auttaa edistämään ajankulua ja tuomaan hyvää oloa. Mutta silloinkin tarkista silloin tällöin synnyttäjän mielentilaa ja piristä tarvittaessa uudella tekemisellä.

Läheisyys

Läheisyys on synnytyksen aikana tärkeää ja nostaa hyvin juuri niitä synnytyksen kannalta tärkeitä hormoneita. Jos olet tukihenkilönä synnyttäjän rakas, niin pusuttelu ja halailu ovat erittäin hyviä keinoja. Jos olet muu läheinen, niin halaus toimii myös silloin ja esimerkiksi silittely ja hieronta. Hiusten harjaus ja selän kevytkosketushieronta stimuloivat hyvin mielihyvähormonien toimintaa, mitä synnytyksessä tarvitaankin.

Käy synnytysvalmennus myös tukihenkilönä

Jos haluat olla 100%:sti läsnä ja apuna synnyttäjälle, niin käy itsekin synnytysvalmennus. Se, että odottaja käy itse valmennuksen, ei vielä tarkoita, että tieto ja taidot tulevat hyödynnettyä synnytyksen aikana.

Iso osa eri menetelmistä perustuu siihen, että pyrimme edistämään synnyttäjän oloa ja tukemaan synnytyksessä tarvittavien hormoneiden toimintaa. Kun tiedät perusteet, ymmärrät paremmin mitä sinun kannattaa tehdä ja miksi.

Synnytyksen aikana synnyttäjän aivotoiminta muuttuu ja näin on tarkoituskin. Muisti huononee ja ulospäin kommunikointi heikkenee. Tässä tilanteessa sinä olet se henkilö, joka muistaa asioita paremmin ja pystyt vinkkaamaan synnyttäjälle niitä asioita, joita hän halusi kokeilla synnytyksen aikana.

Tiedä synnyttäjän toiveet

Siitä päästäänkin seuraavaan tärkeään asiaan eli sinun tulee tietää synnyttäjän toiveet, että pystyt tukemaan häntä niiden toteuttamisessa. Et pysty olemaan synnyttäjän muisti, jos et tiedä mitä sinun tulisi muistaa. Sinullekin muistilista voi olla hyvä, sillä voit myös tulla imaistuksi synnytyksen pyörteisiin, sinun oksitosiinitasosi myös nousee ja muistissa olevat asiat voivat helposti unohtua.

Tervetuloa kuulemaan lisää kumppanin työkaluista Jenna Moisalan ja minun maksuttomaan webinaariimme 6.5.2021!