Doulapalvelut doula Marjaana

Mikä doulapaketti sopii sinulle?

Doulapalvelu esittelyt

Doulapalvelu on suhteellisen uutta ja eri doulien palveluita voi olla hankala ymmärtää ja verrata. 

Odottajien tilanteet ja tarpeet vaihtelevat kovasti ja sen vuoksi Doulesin doula Marjaana Siivola on kehittänyt erilaisia doulapaketteja, joita myös muut doulat ovat omaksuneet. Näin palveluiden vertaaminen on tullut pikkasen helpommaksi. 

Perinteinen doulapaketti on ns. kokopaketti, joka sisältää sellaiset doulapalvelun osat, että doulasta saa parhaimman hyödyn ja kokonaisvaltaisen tuen odotukseen, synnytykseen ja lapsivuodeaikaan.

Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse kaikkea sitä tukea, joten kokodoulauksesta on tehty kevyempiä versioita. Tällä hetkellä tarjolla on kevyimmästä lähtien 

 • hetidoulaus
 • pikadoulaus
 • kevytdoulaus
 • kokodoulaus

Tässä käydään näitä paketteja läpi tarkemmin. 

Doulan toimenkuvasta voit lukea täältä.

 

Hetidoulaus

Hetidoulaus sisältää doulan tuen sairaalassa synnytyksen ollessa käynnissä.

Hetidoulauksessa emme sovi etukäteen doulauksesta vaan soitat minulle ja pyydät minut doulaksesi, kun olet sairaalassa ja synnytys on aktiivisesti käynnissä. Tuen sinua synnytyksessä vauvan ja istukan syntymään asti.

Jos sinulla on tukihenkilö mukana synnytyksessäsi (esim. kumppani), niin opastan häntä tukemaan sinua. Tällöin tukihenkilösi on lähempänä sinua synnytyksen aikana ja teille molemmille tulee parempi synnytyskokemus, josta on hyvä jatkaa lapsivuodeaikaan.

Tämä on maailmalla yleinen tapa doulata eli synnyttäjä ja doula eivät ole tutustuneet toisiinsa etukäteen. Suurin osa doulatutkimuksista on tehty tämän tyyliisssä doulauksissa (esim. laaja Cochrane review) ja tulokset ovat olleet erinomaiset.

Doulan tuki mm. lisää normaalin synnytyksen todennäköisyyttä, vähentää toimenpiteiden tarvetta ja synnytyksen jälkeistä masennusta sekä lisää imetyksen onnistumista. Cochrane reviewn tutkimuksen mukaan doulan tuella on seuraavia vaikutuksia:

 • 31% vähemmän synteettistä oksitosiinia tehostamaan supistuksia
 • 28% vähemmän keisarileikkauksia
 • 9% vähemmän lääkkeellistä kivunlievitystä
 • 14% harvemmin lapsi vietiin synnytyksen jälkeen lastenosastolle
 • 34% vähemmän tyytymättömyyttä synnytykseen
 • 12% enemmän spontaaneja synnytyksiä (ei käynnistystä, ei imukuppia)

Doulan tuki on huomattu olevan niin merkittävä, että USA:n julkinen terveydenhoito Medicaid tarjoaa doulapalvelun jäsenilleen ilmaiseksi jo useassa osavaltiossa.

Hetidoulaus ei sisällä päivystämistä. Tällöin on pieni riski, ettei doula pääse paikalle. Kokenut doula pystyy kuitenkin nopeasti tulemaan myös ennalta sopimatta paikalle nopeallakin varoitusajalla.

Pikadoulaus

Monille synnyttäjille Suomessa doula on vielä vieras ajatus. Kuin ottaisi tuntemattoman henkilön elämän intiimimpään tapahtumaan.

Koska kokemukset ovat vielä vähäisiä, niin tämä on ihan ymmärrettävä ajatus. Siihen auttaa usein doulaan tutustuminen etukäteen. Tällöin doula tuntee sinut ja sairaalaan mennessä doula voi olla ainoa tuttu henkilö sinulle ja tukihenkilöllesi. Doula ja kätilö työskentelevät yhdessä sinun parhaaksesi omilla tonteillaan.

Kun tarvitset doulan tarjoamaa tukea vain synnytyksen aikana, mutta haluat kuitenkin tutustua, nii pikadoulauspaketti on sopiva sinulle.

Pikadoulapaketissa tutustumme puhelimitse/Skypellä etukäteen ja opitte tuntemaan myös minua. Kysyn tarkentavia kysymyksiä, että voin parhaani mukaan sinua tukea. Tutustumme sinun historiaan siltä osin kuin se liittyy synnytykseen ja haluat sitä jakaa (kaikki on luottamuksellista).

Lisäksi käymme läpi, miten olet valmistautunut synnytykseen ja mitä toiveita sinulla on synnytyksestä. Ehkä myös lähetät synnytystoivelistan minulle sähköpostitse, niin pystyn siihen etukäteen tutustumaan.

Pikadoulapaketti toimii nopeasti, joten sen voi ottaa koska vaan ennen synnytystä.

Pikadoulaus ei sisällä päivystämistä. Tällöin on pieni riski, ettei doula pääse paikalle. Kokenut doula pystyy kuitenkin nopeasti tulemaan myös ennalta sopimatta paikalle nopeallakin varoitusajalla.

Pikadoulapaketti sopii silloin, kun haluat tutustua doulaan etukäteen, mutta et kaipaa tukea raskausaikana tai päivystämisen tuomaa varmuutta, että doula pääsee paikalle. Pikadoulapakettiin voi liittää myös päivystämistä esim. puolison matkan ajalle tai jokin tietty viikko. Kysy lisää Marjaanalta [email protected]

Kevytdoulaus

Kevytdoulaus sisältää synnytyksen aikaisen tuen lisäksi tapaamisen ja mahdollisesti päivystystä. Marjaanalla kevytdoulaukseen sisältyy viikon päivystäminen ja osa arvostaa henkilökohtaista tapaamista. 

Kevytdoulaukseen voi sisältyä myös esimerkiksi synnytysvalmennusta. 

Kokodoulaus

Kun haluat täyden doulapalvelun, niin kokodoulaus tarjoaa sen sinulle.

Täydellinen paketti sisältää kaiken doulatuen mitä doulalla on tarjota. Kokopaketissa tutustutaan henkilökohtaisissa tapaamisissa ja käydään läpi synnyttäjän tilannetta sekä toiveita synnytykseen liittyen. Tapaamisissa saat henkilökohtaista synnytysvalmennusta ja minulla siihen kuuluu myös Synnytyksen ABC:n verkkokurssi, jota sinä ja tukihenkilösi voitte käydä läpi omassa rauhassa.

Iso osa tukemista tulee raskauden aikana, kun jutellaan puhelimitse tai sähköpostitse erilaisista raskauteen tai synnytykseen liittyvistä seikoista. Minulta voit kysyä helposti neuvoa raskausajan ongelmissa ja lähetän sinulle lisätietoa. En ole terveydenhoitohenkilö, joten en anna hoitoon liittyviä neuvoja, mutta autan etsimään tietoa eri vaihtoehdoista sekä autan ymmärtämään tilanteen. Tällä on suuri merkitys esimerkiksi stressitilan lieventämisessä. Nämä tilanteet ovat suunnittelemattomia, mutta jos sinulla on doulan kokopaketti, niin saat aina tukea tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Kokodoulauksesssa pakettiin liittyy mm. täysi päivystysvalmius neljän viikon ajan, jolloin olen 24/7 valmis 2h varoitusajalla tulemaan synnytykseesi. Lisäksi pakettiin kuuluu varadoula eli jos en jostain syystä pääse tulemaan, niin soitan luotettavan kollegan paikalle. Henkilökohtaisessa synnytysvalmennuksessa pystymme ottamaan huomioon kaikki sinun ja mahdollisen kumppanin tarpeet.

2-6 viikkoa synnytyksestä tulen käymään luonasi jälkitapaamisessa. Vastaan kysymyksiisi lastenhoidosta, imettämisestä, kantamisesta yms ja tarpeen vaatiessa ohjaan erilaisten ammattilaisten puoleen laajasta verkostostani. Voit aina synnytyksen jälkeenkin kääntyä puoleeni ja kysyä lisätietoa. Tärkeintä jälkitapaamisessa on kuitenkin käydä läpi synnytys. Kun synnytyksestä on jo muutamia viikkoja, niin ehkä mieleesi on noussut kysymyksiä siitä. Keskustelu on yleensä antoisa ja kokoaa synnytyksen eri vaiheet selkeämmäksi kokonaisuudeksi kuin mitä ne ovat muistissa olleet. Vastaan myös kysymyksiin miksi ja mitä tehtiin ja ymmärrät paremmin synnytyksen aikaista päätöksentekoa.

Löysitkö omasi?

Toivottavasti löydät sinulle sopivan doulapalvelun. Jos kaipaat erilaista palvelua, niin ota rohkeasti yhteyttä. Doulapaketteja voi koostaa monia erilaisia.

Lisätietoa minun doulapaketeista löytyy Doulesin sivulta sekä Doulesin Holvi-kaupasta.

Marjaana Siivola
Sertifioitu doula CD(DONA)
Sertifioitu doulakouluttaja BDT(DONA)
DI ja tekniikan insinööri

 


 

1 ajatus aiheesta “Mikä doulapaketti sopii sinulle?”

 1. Paluuviite: Pikadoulauskokemus – Synnytyksen ABC

Kommentointi on suljettu.