Synnytyksen ABC synnytysvalmennus

7 asiaa, mitkä sinun pitää tietää synnytyksestä!

Tässä on seitsemän asiaa, mitkä sinun pitää tietää synnytyksestä ennen synnytyksen alkamista. 

Synnytyksen aikana sinun on hankala sisäistää uutta tietoa. Jos odotat synnytykseen kuullaksesi asioista vasta kätilöltä, niin varaudu siihen, että sinun on erittäin hankalaa oppia uusia asioita supistusten välissä ja voit kokea turhautumista niin kätilöön kuin itseesi. 

Kätilö ei myöskään ole kotona opastamassa sinua synnytyksen alussa, joten suuremmalla todennäköisyydellä menet sairaalaan turhan aikaisin.

Niillä tiedoilla mennään mitä sinulla on

Synnytyksen aikana pelataan niillä tiedoilla, mitä sinulla on synnyttämään tullessasi. Mitä parempi pohja sinulla on synnytyksestä, sitä paremmin pystyt sisäistämään kätilön kanssa käymäsi keskustelut ja tekemään päätöksiä tilanteen ja tietojen pohjalta. Tällöin koet tulevasi paremmin kohdelluksi ja osaksi päätöksentekoa, mitkä ovat tärkeitä palasia hyvässä synnytyskokemuksessa.

Valmistautunut synnyttäjä tietää, mitä haluaa. Mikä puolestaan helpottaa kätilön työtä, koska kaikkea ei tarvitse selittää ja perustella enää silloin, kun äiti on kipeä eikä pysty/halua keskustella pitkästi.

Kätilö

Tässä seuraavaksi 7 asiaa, mistä sinulla tulisi olla tietoa jo ennen synnytystä.

1. Synnytyksen käynnistyminen

Synnytys voi alkaa supistuksilla tai vesienmenolla ja se, mitä teet sen jälkeen, riippuu kumpi tulee ensin. 

Sinun on hyvä tietää, mitä sinun tulee kulloinkin tehdä, milloin soittaa sairaalaan sekä milloin kannattaa siirtyä sairaalaan.

2. Synnytyksen vaiheet

Synnytyksen eri vaiheita on avautumis-, ponnistus- ja jälkeisvaihe. Ehdottamasti suurin osa synnytyksestä tapahtuu avautumisvaiheessa, jossa voi olla pitkä latenssivaihe alkuun. Mutta tiedätkö mikä on lantessivaihe ja mitä silloin kannattaa tehdä? 

Synnytysvalmennuksessa opit tarkemmin eri vaiheet, mitä silloin kannattaa tehdä ja mitkä kivunlievitykset mihinkin vaiheeseen sopivat.  Et saa epiduraalia latenssivaiheessa ja ponnistusvaiheessa muut kivunlievitykset toimivat paremmin. Mutta mitkä ovat vaihtoehtosi ja mihin vaiheeseen ne sopivat?

3. Synnytyksen edistyminen

Synnytyksen edistymisen tietäminen on synnytyksen aikana kultaakin arvokkaampaa. Kohdunsuun aukeaminen on vain yksi kuudesta tavasta synnytyksen edistyä. Jos kohdunsuu ei ole auennut, sinua helpottaa kuulla miten synnytys on muuten edistynyt ja vauva on lähempänä syntymää.

Et enää joudu miettimään, ettei synnytys yhtään edisty vaikka kohdusuu ei ole auennut, vaan voit iloita, että vauva on laskeutunut. Älä jää ajatuksissa kiinni vain kohdunsuun aukeamiseen.

4. Kivunlievitys

Mitä kivunlievityksiä on tarjolla? Milloin niitä kannattaa käyttää? Mitkä kivunlievitykset tukevat toisiaan ja mitä voi käyttää samanaikaisesti?

Tiedä vaihtoehdot ja niiden hyödyt ja haitat, niin osaat optimoida tilanteeseesi sopivan kivunlievityksen. Osa kivunlievityksistä toimii parhaiten kotona ja osa on tarjolla vai sairaalassa. Osa lääkkeellisistäkin vaihtoehdoista toimii vai alkuvaiheessa ja osa taas ihan ponnistusvaiheessa. 

Lääkkeitä on tarjolla muitakin kuin vain epiduraali. Eikä epiduraali sovi kaikkiin tilanteisiiin. Kannattaa siis oppia mitä muuta on tarjolla ja mihin synnytyksen vaiheeseen ne toimivat. 

5. Oma valmistautuminen

Synnytykseen kannattaa aina valmistautua. Valmistaudu niin luomusynnytykseen, epiduraalisynnytykseen kuin sektiosynnytykseen. Valmistautuminen ei ole sama asia kuin suunnittelu.

“Koska et voi suunnitella synnytystä, sinun tulee valmistautua siihen.”

Marjaana Siivola

Vaikka tavoite on tietynlainen synnytys, niin aina kannattaa oppia myös muista vaihtoehdoista. Suunnitellusta keisarinleikkauksesta voi tulla yllätys luomusynnytys tai toisin päin. 

80% kätilöistä ilmoitti kyselytutkimuksesssa, että vanhemmat eivät valmistaudu riittävästi synnytykseen ja että tällä on haitallisia vaikutuksia synnytyksen kulkuun. 

Kätilö kyllä opastaa sinua synnytyksen aikana, mutta hän ei pysty ihmeisiin. Kätilö pystyy auttamaan sinua paremmin, kun olet itse tietoinen mistä asioista puhutaan ja mitkä ovat vaihtoehdot. Synnytyksen aikana uuden oppiminen on erittäin hankalaa ja siksi kätilön on erittäin vaikea opettaa sinua enää synnytyksen aikana. 

Varmista, että käymässäsi synnytysvalmennuksessa on riittävästi tietoa. Valmennuksen tulisi sisältää ainakin synnytyksen vaiheet, synnytyksen edistyminen, kivunlievitys (lääkkeettömät ja lääkkeelliset), yleisimmät toimenpiteet, erilaiset tavat synnyttää (alatie, avustettu, erilaiset keisarileikkaukset). Lisäksi kurssilla olisi hyvä olla tietoa heti synnytyksen jälkeisestä ajasta, joka voi joskus yllättää. 

6. Sairaalan toimenpiteet ja erityistilanteet synnytyksessä

Jos kätilö puhuu laktaatista tai scalpista, niin ymmärrätkö?

Jos et, niin sinun kannattaa tutustua yleisimpiin toimenpiteisiin ja erityistilanteisiin. Silloin et säikähdä tai jännitä näitä toimenpiteitä, ja rauhallisemmin keskustelemaan kätilön kanssa niiden käyttämisestä.

Tämä vähentää synnytyksen aikaista stressireaktiota (adrenaliinin nousua), mikä voisi hidastaa synnytystä. Synnytysvalmennuksessa tulisi käydä nämä läpi niin, että ymmärrät mitä ne ovat ja miksi niitä tehdään.

7. Palautuminen (äidin ja vauvan)

Palautuminen on yksi yleisimmistä aiheista, mistä saan palautetta. Usein synnytyksen jälkeistä aikaa ei mietitä ollenkaan ennen synnytystä. Tilanne tulee sitten yllätyksenä synnytyksen jälkeen.

Synnytyksen ABC:n synnytysvalmennuksessa nämä tiedot ovat sähköisenä saatavilla 24/7 ja voit tutustua niihin milloin vaan. Vaikka sitten synnytyksen jälkeen, kun asia tulee ajankohtaiseksi. Palautumisen alkutiedot kuitenkin kannattaa lukea jo ennen synnytystä, niin tietää vähän mitä on odotettavissa heti synnytyksen jälkeen. Synnytys ei lopukkaan siihen, että vauva on ulkona!

Opi nämä 7 asiaa synnytysvalmennuksessa!

Kun tiedät nämä yllä mainitut 7 asiaa synnytyksestä, niin olet jo hyvin käynnistänyt synnytykseen valmistautumisesi. Näillä tiedoilla voit rauhallisin mielin odottaa synnytystä ja mennä synnyttämään.

Todennäköisyys toimenpiteille laskee, kun ymmärrät nämä kaikki seitsemän asiaa synnytyksestä!

Synnytyksen ABC:n synnytysvalmennuksen verkkokurssi tarjoaa kaikki nämä tiedot ja vielä enemmänkin verkkokurssilla, jonka voit käydä vaikka heti läpi puhelimella tai tietokoneella. Synnytysvalmennus ei ole enää kiinni sijainnista tai lasketusta ajasta.

Lisätietoa Synnytyksen ABC:n synnytysvalmennukseen saat tästä.

 

Paras alku perheellesi

LCCE Marjaana Siivola

Synnytyksen ABC synnytysvalmennus vauva pidempi