pikadoulaus doula marjaana

Mikä ihmeen pikadoulaus?

Doulapalvelut doula Marjaana

Doula alkaa olemaan jo usealle odottajalle tuttu termi ja yhä useammat tietävät mitä doula tekee. Lyhyesti kerrottuna doula tukee sinua raskausaikana, synnytyksessä sekä synytyksen jälkeen. Mutta mitä, jos kaipaat doulaa synnytykseesi tukemaan, mutta et sitä kaikkea muuta? Silloin sinulle voi sopia pikadoulaus tai hetidoulaus.

Tässä kirjoituksessa käsitellään tarkemmin pikadoulausta.

 

Kokodoulaus

Koko paketti (täyspaketti, kuningatarpaketti, …) tarjoaa nimensä mukaisesti koko paketin. Siinä tapaat doulan useita kertoja, ehditte hyvin tutustua ja doula tutustuu juuri sinun toiveisiin synnytykseen liittyen. Synnytyksen lähestyessä doula tarjoaa erittäin tärkeää tukeaan, kun ajatukset ovat yhä enemmän synnytyksessä ja synnytyksen merkkejä alkaa näkymään. Tällöin doula tarjoaa tukea, mitä et vielä synnytyssairaalasta saa. Doula päivystää 24/7 synnytykseesi ja voit soittaa hänelle myös keskellä yötä. Jos doula sattuu sairastumaan, niin voit soittaa varadoulalle, joka on myös luotettu ammattilainen.

Kun synnytys käynnistyy, saat tukea heti synnytyksen alussa ja doula voi tulla tukemaan sinua kotiin. Doulan rauhoittava läsnäolo auttaa sinua vastaanottamaan supistuksen paremmin ja rentoutumaan supistusten välissä. Doula siirtyy kanssasi sairaalaan ja jatkaa tukemistasi siellä. Sairaalassa doula tukee myös sinun ja kätilön välistä kommunikaatiota.

Synnytyksen jälkeen tapaatte vielä uudelleen ja käytte synnytyskokemustanne läpi, jolloin doula pystyy tarjoamaan tietoa ja perusteluita mitä tapahtui ja milloin.

Doulilla on lisäksi erilaisia lisäpalveluita, mitä he voivat tarjota osana doulapakettia. Doulesilla doula Marjaana Siivola tarjoaa TENS-laitteen vuokrauksen, laajan synnytysvalmennuksen kasvotusten ja sen lisäksi Synnytyksen ABC:n verkkokurssin. Lisäksi saat pitkän doulakokemuksen tuoman tietämyksen tueksesi.

Pikadoulaus

Pikadoulaus toimii nopeallakin aikataululla. Silloin riittää soitto doulalle ja käydään läpi ne tärkeimmät asiat sinun taustastasi ja toiveistasi. Kokenut doula osaa kysyä oikeat kysymykset, että ymmärtää mitä sinä toivot synnytykseltä ja miten doula voi sinua tukea. Kun vielä jaat esittelykirjeesi (ts. synnytystoivelista) doulallesi, niin hän saa siitäkin lisätietoa sinusta ja toiveistasi.

Pikadoulauksessa tutustuminen on tiiviimpää ja silti doula on yleensä se tutuin henkilö synnytyksen ammattilaisissa. Doulan vuoro ei vaihdu ja hän on jatkuvasti läsnä. Doula auttaa kumppaniasi ja kaikkia tukihenkilöitäsi löytämään paikkansa synnytyksessä ja doula auttaa löytämään tapoja lievittää kipuasi monin eri keinoin. Doulan avulla kumppanin ei tarvitse olla tilanteen alfauros, vaan hän voi keskittyä täysin sinun tukemiseen.

Kenelle pikadoulaus sopii?

Tilanteita on yhtä monta kuin on synnyttäjää. Esimerkiksi seuraavissa tilanteissa pikadoulaus voi sopia hyvin:

  • sinulle, joka havahdut ottamaan doulan vasta synnytyksen lähellä.
  • sinulle, joka olet käynyt laajat synnytysvalmennukset ja saat jo raskausajan tukea.
  • sinulle, joka luottaa kykyynsä synnyttää omassa rauhassa kotona ilman doulaakin, mutta kaipaat tukea sairaalassa.
  • doula voi tulla myös kumppanin tueksi synnytykseen. Tällöin kumppanin tilanne helpottuu synnytyksessä ja hän saa paremman kokemuksen, mikä usein sitouttaa kumppania lapsen hoitamiseen.

Mitä pikadoulaus sisältää?

Pikadoulaus on nimensä mukaisesti nopeammin sovellettava doulapaketti kuin kokodoulaus. Pikadoulauksen voi ottaa vaikka päivää ennen synnytystä, kun synnytyksen merkkjä on jo ilmassa. Pikadoulaus sisältää seuraavaa:

  • puhelintapaaminen
  • synnytysvalmennus
  • doulan tuki synnytyksessä
  • tapaaminen synnytyksen jälkeen

Puhelintapaaminen

Puhelintapaamisessa voit kertoa synnytykseen liittyvät tarpeelliset taustat ja toiveet ja doula kysyy tarkentavia kysymyksiä. Näiden avulla doula oppii miten hän voi tukea sinua parhaiten. Lisäksi sinun kannattaa lähettää esittelykirjeesi doulalle, että hän saa sinusta lisätietoja, mutta myös, että hän osaa välittää tiedot tarvittaessa kätilölle.

Synnytysvalmennus

Doulesin pikadoulauksessa on mukana myös Synnytyksen ABC:n synnytysvalmennus tai vaihtoehtoisesti Synnytys epiduraalilla. Nämä ovat verkkokursseja ja ne ehtii käydä pääpiirteissään muutamassa tunnissa. Toivottavasti sinulla on kuitenkin 4-5h aikaa käydä kurssi läpi. Lisäkysymyksiä voi esittää puhelimitse tai sähköpostitse, joten saat aina vastaukset kysymyksiisi.

Doulan tuki synnytyksessä

Pikapaketissa doulan tuki alkaa siitä, kun synnytys on käynnissä. Koko doulapaketissa saat tukea pitkin raskautta ja synnytyksen lähestyessä enemmän ja pikapaketissa doulan tuki alkaa, kun synnytys on käynnissä. Doula voi sovittaessa tulla myös kotiin tukemaan sinua ja doula siirtyy sairalaan jatkamaan tukeasi, kun haluat sinne siirtyä.

Doula tukee sinua ja tukihenkilöäsi koko synnytyksen ajan vauvan syntymään asti. Doula tukee sinua kivunlievityksessä ja rentoutumisessa. Doula tarjoaa tietoa eri vaihtoehdoista ja niiden optimaalisesta käytöstä. Doula ei tee päätöksiä sinun puolestasi vaan tarjoaa tietoa sinun päätösten tueksi.

Doula on keskustelukumppani ja tuki synnytyksen aikana. Doula tukee sinua juuri niissä menetelmissä, mitä sinä haluat synnytyksen aikana käyttää. Myös lääkkkelliset kivunlievitykset.

Doulan tuki on tärkeää myös kumppanin tukeminen. Kumppani pystyy näin keskittymään sinun tukemiseen ja hän pysyy rauhallisempana. Doulan kanssa synnytyskokemuksesta tulee kaikille positiivisempi.

Tapaaminen synnytyksen jälkeen

Pikadoulaukseen sisältyy tapaaminen muutaman viikon päästä synnytyksestä. Tällöin keskustellaan synnytyskokemus läpi ja doula voi auttaa sinua muistamaan mitä tapahtui ja miksi näin ehkä kävi. Tämä auttaa sinua muistamaan synnytyksen kokonaisuutena ja saat vastauksia kysymyksiisi, joita ei vielä synnytyssairaalassa tullut mieleen. Usein tämä keskustelu henkilön kanssa, joka oli mukana tilanteessa, on mukava tapa saada päätös synnytykselle.

Tapaaminen on 1-6 viikkoa synnytyksestä 9-12 välisenä aikana ja kestää noin 1-2h. Doula-asiakas on yhteydessä doulaan, kun hän on valmis tapaamaan.

Miten pikadoulaus eroaa muusta doulauksesta?

Päivystys

Pikadoulauksen suurin ero yleensä on se, ettei doula päivystä synnytykseesi tai päivystää vain muutamia päiviä. Päivystys on eniten doulan arkeen vaikuttava tekijä. Silloin pitää koko ajan olla valmis jättämään menonsa kesken, myös perheen menot, ja on oltava valmis lähtemään synnytykseen 24/7. Ilman päivystystä doulapalvelun hinta on huomattavasti halvempi – ja sillä otat itse pienen riskin, että doula ei pääse mukaan.

Ilman päivystystäkin doula tekee aina kaikkensa, että hän pääsee synnytykseen. Doulan pääseminen luoksesi voi kuitenkin kestää vähän kauemmin tai hän ei ehdi synnytykseesi, kun ei ole täydessä päivystysvalmiudessa.

Varadoula

Täydessä doulapalveluissa varadoula kuuluu yleensä pakettiin. Silloin sovitaan doula (tai doulat), joka tietää sinusta perustiedot ja hän on valmis tulemaan synnytykseen siinä tapauksessa, että päädoula ei pääse. Tämä on myös doulan sairastumisen varalle toimiva ratkaisu. Pikadoulapakettiin ei kuulu varadoulaa, mutta toki sellainen voidaan yrittää soittaa paikalle, jos päädoula ei pääse.

Milloin varaan pikadoulauksen?

Pikadoulauksen voi varata milloin vain ennen kuin vauva on syntynyt. Olen itse saanut kutsun pikadoulaukseen lasketunajan jälkeen tai silloin, kun ensimmäiset merkit synnytyksestä ovat jo ilmassa. Vasta sitten, kun lapsi on syntynyt, on liian myöhäistä soittaa doula paikalle.

Soita doulalle ja sovin hänen kanssaan pikadoulauksesta. Tämän jälkeen saat sopimusohjan (yleensä sähköpostilla), pystyt kysymään täydentäviä kysymyksiä ja lopulta hyväksyt sopimuksen ja maksat palvelumaksun.

Mitä jos doula ei pääse synnytykseeni?

Jos tulee tilanne, että doula ei pääse synnytykseesi, niin ensisijaisesti yritetään paikalle saada toinen doula. Doulat tuntevat kollegansa hyvin ja voivat soittaa jonkun heistä paikalle. On myös paikkakuntia ja tilanteita, joilloin varadoulaa ei löydy.

Niihin tilanteisiin on sopimuksessa määritelty palautussumma, joka pikadoulauksessa on lähellä koko palvelun hintaa. Palvelusta voidaan pidättää joku osa kompensoimaan doulan käyttämää aikaa.

Lisätietoja pikadoulauksesta löytyy Marjaana Siivolan sivulta. 

 

1 ajatus aiheesta “Mikä ihmeen pikadoulaus?”

  1. Paluuviite: Hetidoulaus - Synnytys - Synnytyksen ABC

Kommentointi on suljettu.