Epiduraali synnytyksessä – 7 yleisintä kysymystä

Epiduraali synnytyksessä on yksi yleisimmin käytetty kivunlievitys synnytyksen aikana. Yli 75% synnyttäjistä käyttää epiduraalia. 

Koska et voi tarkkaan tietää minkälainen synnytys sinulla tulee olemaan, niin suosittelen tutustumaan epiduraaliin riippumatta siitä minkälainen synnytys sinulla on toiveissa.

Epiduraalista sinun kannattaa oppia vähintään

  • mikä se on
  • milloin epiduraalia voi käyttää
  • mitkä ovat sen riskit
  • miten niitä voi minimoida.

Tässä kirjoituksessa avaan seitsemän yleisintä kysymystä lepiduraalipuudutteeseen liittyen.

Mikä on epiduraali?

Epiduraali on puudute, joka laitetaan selkärangan epiduraalitilaan. Epiduraalitila on selkäytimen ja luukanavan välissä (ks. alla oleva kuva).

Sen vaikutus kestää noin kaksi tuntia, mutta siinä on suuria eroja käytettyjen lääkkeiden ja niiden määrien sekä henkilökohtaisten erojen vuoksi.

Lääkkeinä epiduraalissa käytetään kahden lääkkeen sekoitusta: puudutetta ja kipulääkettä. Käytetyt lääkkeet ja niiden suhteet eroavat lääkärikohtaisesti tai sairaalakohtaisesti. Yleensä Suomessa käytetään puudutetta niin, että synnyttäjällä säilyy tunto jaloissa ja hän pystyy liikuttamaan jalkojaan (mikä on suositeltavaa).

Lääkettä pystytään myös helposti lisäämään, koska epiduraalitilaan voidaan jättää katetri, jonka kautta lääkettä voidaan annostella lisää ilman uutta pistämistä.

Kun epiduraalipuudute on annettu, niin sitä yleensä jatketaan vauvan syntymään asti.

Milloin epiduraalia käytetään kivunhoitoon?

Epiduraalia käytetään laajasti kivunhoitoon. Sitä käytetään mm. alakehoon liittyvissä leikkauksissa, kuten polvileikkaukset, jalkaleikkaukset ja myös keisarileikkauksessa. Suunnitellussa keisarileikkauksessa epiduraali laitetaan ylempään nikamaväliin kuin mitä normaalissa synnytyksenaikaisessa kivunlievityksessä. Se toimii kivunlievityksenä puuduttamalla hermoja, jotka välittävät kipua kohdusta ja synnytyskanavan alueelta.

Epiduraalipuudutteen laittaa anestesialääkäri, jota joskus pitää odottaa paikalle. Useimmiten anestesialääkäri pääsee tulemaan muutaman kymmenen minuutin sisään.

Epiduraalineula on suhteellisen suuri, mutta pistoksen tekeminen on nopeaa ja sen jälkeen selkään jää vain pehmeästä muovista valmistettu letku, joka teipataan selkään kiinni.

Tässä Terveyskirjaston visualisointi epiduraalitilan sijainnista ja sen laittamisesta.

Epiduraalin laittaminen synnytyksessä
Epiduraalin laittamisen aikana selkä pidetään köyryssä ja synnyttäjää autetaan pysymään paikallaan.

Miten epiduraali synnytyksessä laitetaan?

Epiduraali laitetaan selkä köyryssä synnyttäjän ollessa makaamassa tai istumassa sängyllä. Selkä pyöreänä selän nikamien välit ovat suurimmillaan ja anestesialääkärin on helpointa saada neula oikeaan paikkaan. Maatessa polvet nostetaan mahdollisimman lähelle vatsaa ja leuka laitetaan rintaan. Synnyttäjää autetaan pysymään paikallaan sen ajan, kun epiduraalia laitetaan.

Epiduraalipuudute laitetaan niin, että anestesialääkäri pistää ontolla neulalla epiduraalitilaan ja tarkistaa olevansa oikeassa paikassa. Tämän jälkeen hän laittaa puolet ensimmäisestä annoksesta ja ujuttaa katetrin neulaa pitkin sisään. Hetken päästä synnyttäjä kääntyy toiselle kyljelleen ja saa toisen puolikkaan lääkkeestä.

Mitkä ovat epiduraalin yleisimmät riskit?

Epiduraali on laaja puudute ja lääkkeet leviävät kehoon, vaikka suurin osa lääkkeistä vaikuttaa pistoskohdasta alaspäin. Tämän vuoksi lääkkeillä on sivuvaikutuksia niin synnyttäjään kuin vauvaan.

Iso osa näistä sivuvaikutuksista korostuu ajan myötä. Eli mitä myöhemmin synnytyksessä otat epiduraalin, sitä pienempi riski sinulla ja vauvalla on saada tiettyjä sivuvaikutuksia.

Epiduraali synnytyksessä alentaa synnyttäjän verenpainetta ja vähentää synnyttäjän omaa oksitosiinin tuotantoa. Oksitosiini supistaa kohtua ja on näin avainasemassa synnytyksen edistymisessä. Oksitosiinin vähentyminen kehossa hidastaa synnytystä ja voi jopa pysäyttää sen.

Epiduraalin aikana synnyttäjä yleensä lepää ja makoilee. Tämä hankaloittaa vauvan kääntymistä lantiossa, mikä lisää vauvan virhetarjontaa. Tämä puolestaan pitkittää synnytystä.

Epiduraali vaikuttaa istukan kautta myös vauvaan. Vauvan sydämensyke saattaa hidastua tai siihen voi tulla dippejä. Vauva voi syntyessään olla flegmaattisempi ja imeminen voi olla hankalaa. Vauva voi jäädä vaille oksitosiiniryöppyä sekä adrenaliinia, jotka suojaavat vauvaa synnytyksen aikana sekä auttavat palautumaan synnytyksestä. Mitä myöhemmin otat epiduraalin, sitä vähemmän vauva altistuu epiduraalin lääkkeille ja sitä paremmin hän saa luonnollisen suojan synnytykseen.

Aina epiduraali ei vie kaikkea kipua pois. Sinulle voi jäädä jokin kohta, missä kipu edelleen tuntuu. Kun kokonaisvaltainen kipu on muuten poissa, voi pieneen kohtaan jäävä kipu tuntua erityisen vahvasti. Epiduraali voi myös kutittaa, jolloin synnyttäjän vatsa ja reidet kutisevat kovasti. Tässä tukihenkilö ja doula voivat auttaa hellästi raapimalla. Tällöin pitää muistaa, että synnyttäjä ei tunne kipua normaalisti.

Osa saa epiduraalista päänsäryn, joka voi johtua pistoskohdasta vuotavasta selkäydinnesteestä. Yleisimmin päänsärky tuntuu erityisesti makuulta pystyyn noustessa sekä seisoessa. Kerro tällaisesta päänsärystä hoitajille. Epiduraali voi aiheuttaa myös hermosärkyä.

Lämmönnousu on normaali sivuvaikutus. Suurimmalle osalle, joka käyttää epiduraalia pitkään myös muuten kuin synnytyksessä, epiduraali nostaa kehon lämpötilaa. Normaalisti tämä ei haittaa, mutta synnytyksen aikana lämmönnousu voi johtui myös infektiosta. Jos äidillä on kuumetta eikä voida poissulkea infektiota (mitä ei yleensä voida), niin vauvaa todennäköisesti hoidetaan synnytyksen jälkeen laaja-alaisella antibiootilla vaarallisen yleisinfektion estämiseksi.

Lisää sivuvaikutuksia löytyy Terveyskirjaston artikkelista Synnytyskipu -anestesialääkärin opas potilaalle tai Synnytys epiduraalilla -kurssilta.

Milloin epiduraali sitten on hyvä?

Epiduraalipuudute on hyvä vaihtoehto muiden joukossa. Sitä ei kannata valita ensimmäiseksi kivunlievitykseksi synnytyksen alussa, mutta se toimii hyvin synnytyksen loppupuolella.

Jos synnytys on pitkä ja synnyttäjä on valvonut yön tai kaksi, hänelle voi olla erityisen hyvä päästä lepäämän epiduraalin avulla. Tällöin priorisoidaan unen saaminen tai mahdollisimman hyvä lepääminen heti epiduraalin saamisen jälkeen. Lepäämisen jälkeen synnyttäjällä on taas voimia jatkaa synnyttämistä.

Joskus synnytyksessä tulee tilanne, että synnyttäjän keho ei enää rentoudu kunnolla supistusten välillä. Tämä vähentää kohtulihaksen hapettumista ja lisää kohtulihaksen kireyttä, jolloin kipu kasvaa. Tämä johdosta synnyttäjän kivunsieto ylittyy ja siirtyy kärsimyksen puolelle. Tällöin epiduraali auttaa mieltä ja kehoa rentoutumaan kunnolla ja synnytys pääsee taas edistymään. Joskus jopa niin hyvin, että kohdunsuu aukeaa yhden epiduraaliannoksen aikana loppuun.

Kun tiedät hyödyt ja riskit, niin voit itse päättää milloin hyödyt voittavat. Riskien tietäminen etukäteen voi myös suojata sinua niiden yllätyksenä tulemisen pettymykseltä, jos sellainen kohdallesi sattuu.

Minkälainen kivunlievitys pitäisi olla tavoitteena?

Synnytyskivulla on oma merkityksensä ja tarkoitus, mutta kipu pitäisi olla siedettävällä tasolla. Synnytyksen aikana kivusta ei pidä kärsiä ja kipua tulee lievittää niin, että kipu pysyy siedettävänä. Kaiken kivun poistaminen ei ole synnytyksen kannalta optimaalista.

Mitä voin tehdä välttääkseni epiduraalin riskejä?

Sinä voit tehdä paljonkin minimoidaksesi epiduraalin riskejä. Kaikkeen ei pysty vaikuttamaan, mutta moneen synnytyksen kulkuun vaikuttavaan sivuvaikutukseen pystyy. Tärkeimmät sivuvaikutusten ehkäisytavat ovat epiduraalin ottaminen mahdollisimman myöhään sekä pystyasento epiduraalin aikana.

Epiduraali synnytyksessä? Mistä lisätietoa?

Synnytyksen ABC:n Synnytys epiduraalilla -kurssilla vastataan mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä on epiduraali ja miten epiduraali laitetaan?
  • Missä vaiheessa synnytystä epiduraalin saa?
  • Miten epiduraali vaikuttaa synnytykseen?
  • Miten pärjäät siihen saakka, kunnes voit ottaa epiduraalin?
  • Miten voit ehkäistä epiduraalin sivuvaikutuksia?
  • Miten tukihenkilö tai doula voi auttaa epiduraalin aikana?
  • Miten sinun kannattaa toimia epiduraalin aikana?

Kurssilla saat kätilöiden terveiset epiduraalin käytöstä ja kuulet kätilöiden kokemuksia siitä, mikä tieto auttaa sinua synnyttämään epiduraalin kanssa. Kätilöt toivovat sinun valmistautuvan myös epiduraalin kanssa synnyttämiseen.

Synnytysvalmennus Epiduraali synnytyksessä

Jos olet todennäköisesti ottamassa epiduraalin synnytyksessä, niin suosittelen siihen erikoistuneen synnytysvalmennuksen käymistä.

Kurssi on nopea käydä vaikka puhelimella ja saat erittäin tärkeää tietoa epiduraalilla synnyttämiseen. Ymmärrät miten ja missä epiduraali toimii ja saat vinkkejä haittojen minimoimiseen. Mukana myös ohjeita tukihenkilölle epiduraalin ajaksi

 

 

Jos haluat synnytysvalmennuksen, missä käydään laajemmin läpi myös muut vaihtoehdot, niin suosittelen Synnytyksen ABC:n synnytysvalmennusta.