Ultraääni

Sairaalat lopettavat tutustumiskäyntejä

Ensimmäistä kertaa synnyttämään menevälle tai uuteen sairaalaan synnyttämään menevälle sairaalan synnytysosaston tutustumiskäynnit ovat olleet erittäin tärkeitä. Henkisesti on tärkeää tietää juuri minne pitää mennä ja mitä siellä tapahtuu. Se vähentää huomattavasti synnytykseen liittyvää jännitystä ja pelkoja.

Nyt HYKS:n synnytysosastoista Kätilöopisto, Naistenklinikka ja Jorvi ovat lopettamassa nämä tutustumiskäynnit. Niiden aikana on myös pidetty pienimuotoinen lääke-esittely – ei kun synnytysvalmennus, joka on ollut synnyttäjälle ja hänen puolisolleen tärkeä osa valmistautumista. Nyt tutustuminen ja valmennus tulevat HUS:n alueella olemaan netissä olevilla videoilla.

Videot sinänsä ovat oiva keino tuoda lisätietoa synnyttäjälle, mutta kyllä se fyysinen käynti on ollut tärkeimmässä roolissa näissä sairaalaan tutustumisissa. Voit opiskella fysiologiat ja hormonit missä vain (kuten vaikka Synnytyksen ABC:n verkkokurssina), mutta mikään ei pysty korvaavaan fyysistä käyntiä ja tulevan synnytyspaikan näkemistä ihka oikeasti. Sinne synnyttäjän tulee sitten siirtyä tavalla tai toisella, ehkä parkkeerata, löytää oikea ovi ja oikea osasto yms. Sitä on vaikea tuoda esille videolla. Mielenkiinnolla odotan toukokuussa julkaistavia videoita ja sitä miten hyvin niistä välittyy tarvittava tieto.

Synnytysvalmennukseksi näitä käyntejä on ollut vaikea luokitella, sillä missä olen itse ollut paikalla (Jorvi, Kätilöopisto ja Lohja), niin esittely on ollut pintapuolista. Vanhemmille onkin ollut tärkeää nähdä ja kokea paikka etukäteen, niin paikkaa ja sen löytämistä ei tarvitse jännittää sitten h-hetkellä. Kannustan kaikkia opiskelemaan ainakin synnytyksen perusteet lyhyesti (vaikka Synnytyksen ABC ekirjasta), niin pystyt parantamaan oloasi ihan itse jo kotona ollessasi ja näin parannat synnytyskokemusta heti alusta alkaen.

Ihanan poikkeuksen tutustumiskäyntien lopettamiseen tuo Porvoon synnytysosasto. Heillä on alunperinkin ollut syvällisempi synnytysvalmennus kuin muissa HUS:n synnytysosastoilla ja he aikovat jatkossakin tarjota sitä synnyttäjilleen. He ovat ymmärtäneet synnytysvalmennuksen tärkeyden synnytyksessä ja toivon mahdollisimman monen vanhemman harkitsevan Porvoossa synnyttämistä. Varsinkin Itä-Helsingistä on aika helppo siirtyä Porvooseen ja se matka on usein sen arvoinen.

Synnytyksen ABC -synnytysvalmennus on kehitetty täydentämään neuvolan perhavalmennusta sekä sairaalan tutustumiskäyntiä. Jos tutustumiskäynnit lopetetaan, niin Synnytyksen ABC:n sisältöä pitää ehkä täydentää vastaavasti. Tosin odotetaan minkälaista materiaalia HUS tarjoaa ja palataan sitten asiaan.

Synnytyssairaaloiden tutustumiskäynnit loppuvat HUS:n alueella. Porvoo kuitenkin jatkaa synnytysvalmennuksen tarjoamista.

Kommentoi