Syntymän hetki

Itse syntymän hetki menee usein nopeasti ohi synnytyksessä, kun vauva nostetaan rinnalle ja äiti samaan aikaan vetää henkeä kovan työn jälkeen. Sitten synnytyssalissa laitetaan usein synteettistä oksitosiinia istukan syntymisen nopeuttamiseksi ja vauvalle annetaan k-vitamiinipiikki. Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan yleensä ole kiireellisiä vaan voisimme paremmin pysähtyä todistamaan syntymän hetkeä.

Kahden kätilön ja doulan ylläpitämä sivusto “Birth Pause” kertoo tarkemmin tästä pienestä, mutta tärkeästä hetkestä. http://www.thebirthpause.com/p/the-birth-pause.html

Kun äiti ponnistaa pystyasennossa, vauva autetaan yleensä ensin pehmeälle alustalle eikä suoraan äidin syliin. Jos äiti ja vauva saavat olla rauhassa, äiti usein tutkii lapsen kädet, jalat, pään ja pienet yksityiskohdat vauvan ollessa alustalla kuin toivottaakseen lapsensa tervetulleeksi. Monet voivat sanoa, etteivät jaksaisi heti tutkia vauvaa, mutta tähän rauhalliseen hetkeen kuuluu myös se, että äiti saa ensin huokaista ja vetää rauhassa henkeä ponnistusvaiheen jälkeen. Tämä pieni ja lyhyt lepotauko on usein tarpeen, että äiti pääsee rauhassa siirtymään synnytyksen seuraavaan vaiheeseen ja jaksaa vastaanottaa vauvan.

Tämän hetken jälkeen äiti itse nostaa vauvan syliinsä ja rinnalle. Tällöin äiti on nähnyt vauvan kunnolla ja nyt hän voi keskittyä ihokontaktissa olemiseen. Nisäkkäiden lailla vauva alkaa sopivan hetken päästä etsimään tietään rinnalle. Hän pystyy itse löytäään rinnalle ja näin hän saa paremman imuotteen, kuin autettuna.

Jos vauva nostetaan heti äidin rinnalle äidin pieni hengähdys jää usein väliin ja äiti yrittää hankalassa asennossa tutkia vauvaa. Vauva on niin lähellä ja usein peiteltynä, että äidin on vaikea nähdä vauvaa hyvin. Antakaamme siis äidin kaikessa rauhassa tutustua vauvaan silloin, kun on se on mahdollista. Ei kiirehditä pois tästä taianomaisesta hetkestä vaan nautitaan siitä hiljentymällä vanhempien taustalla. Tämä hetki on luonnollinen jatkumo syntymälle eikä vauvan tarvitse sillä sekunnilla olla äidin rinnalla.

Kommentoi