Naistenklinikan synnytyshuone

Virtuaalitodellisuutta hyödyntävä synnytysvalmennus

VR synnytysvalmennus on saanut Aalto Online Learning rahoitusta ja tulemme hyödyntämään virtuaalitodellisuutta 360 videon avulla synnytysvalmennuksessa. Samalla tästä prosessista tehdään opetusvideo Aallon opettajille ja alumneille, jotta hekin näkevät 360 videon käyttömahdollisuuksia omassa opetuksessaan tai valmennuksessaan, ja oppivat miten he voivat toteuttaa 360 video-opetusmateriaalia.

Virtuaalitodellisuutta voidaan hyödyntää erilaisissa sisällöissä, missä käyttäjän on hyvä päästä tilaan “sisälle”. 360 kuvilla ja videoilla käyttäjä pääsee fiilistelemään tilaa ja materiaaleihin lisättyjen tietojen avulla, hän oppii vieläkin enemmän. Näitä materiaaleja voidaan käyttää puhelimella, tabletilla, tietokoneella tai VR lasien avulla. Mitä enemmän halutaan uppoutua kyseiseen maailmaan, sitä enemmän suositellaan VR laseja. Yksinkertaisimmillaan ne voivat olla pahviset lasit, joihin kiinnitetään oma puhelin. Sillä päästään jo aika pitkälle. Toisaalta esim Oculus lasien avulla “immersio” eli uppoutuminen virtuaaliseen maailmaan, sujuu parhaiten. Mutta toimiakseen, tämän ei tarvitse olla täydellistä ja liikkeelle pääsee nykyisellä tekniikalla.

Tässä esimerkkinä Synnytyksen ABC:n synnytysvalmennuksesta Naistenklinikan aula. Nyt käyttäjä pääsee katsomaan ympärilleen aulassa ja hän saa tuntua siihen, mihin hän on menossa synnyttämään. Valmennuksessa sukelletaan näin sisään synnytyssaliin, ammehuoneeseen ja mm. sektiosaliin. Nämä ovat tiloja, joihin odottajat eivät pääse etukäteen tutustumaan, mikä lisää jännitystä ja synnytyspelkoja. 360 kuvien avulla saadaan tunnelma tilassa käymisestä, mikä lievittää jännitystä ja pelkoja.

Loading…

Seuraavaksi Synnytyksen ABC on mukana tekemässä Turun yliopistolliseen sairaalaan virtuaalisen 360 VIDEOn avulla synnytysvalmennusta. Syksyn 2020 aikana kokeilemme pystymmekö tehostamaan tiloihin tutustumista ja vähentämään jännitystä ja pelkoja sekä tarjoaako 360 video normaalia synnytysvalmennusta tehokkaammin saamaan odottajalle paremman luottamuksen oman kehon toimintaan synnytyksen aikana ja erilaisten kivunlievitysten todelliseen käyttöön.

Mukanani projektissa on vahva virtuaalisen todellisuuden ammattilainen Eero Tiainen Avatar’s Journeystä. Eeron kanssa tulemme pilotoimaan 360 videota osana valmennusta ja opetusta.

Kiitos Turun yliopiston dosentti ja TYKSin osaston ylilääkäri Eeva Ekholm, kun toivotitte meidät tervetulleeksi TYKSiin kuvaamaan tätä pilottia. Oli hieno nähdä kuinka hienosti ymmärsitte tällaisen valmennuksen mahdollisuudet, kun nyt esimerkiksi Koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi odottajat eivät aina pääse fyysisesti tutustumaan tiloihin.

Aalto yliopisto, Media Lab, Demo day 16.12.2020

Kävimme Eeron kanssa esittämässä ensimmäistä demoversiota Aalto yliopiston Media labin Demo Dayssä. Oli hienoa esittää hanketta siellä ja erityisesti myös kuunnella muiden erittäin mielenkiintoisia esityksiä! Mahtavaa olla mukana tässä porukassa.

Kommentoi