Epiduraali lääkärin silmin

Eteeni tuli hyvä lääkärin kirjoittama juttu epiduraalista.
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/epidurals-wolf-sheeps-clothing/

Artikkelissa on ihan hirveästi asiaa ja niitä oli perusteltu linkkeinä eri tutkimuksiin. Teksti on pitkä ja nostan tässä esille muutamia tärkeitä kohtia. Jos haluat lisätietoa, niin lue koko artikkeli.

Nykypäivänä jo raskauden seuranta on aikamoista teknistä touhua, joten ei ole ihme, että synnytys jatkuu samanlaisena teknisenä hoitamisena. Tämä tuntuu normaalilta tänä päivänä eivätkä monetkaan tätä kyseenalaista.

Synnytys on kuitenkin fysiologinen prosessi, jossa on mukana neurokemiallisia osia, endokriinisiä (umpieritteisiä?) osia sekä immuunijärjestelmää niin monimutkaisena prosessina, että meidän on sitä edes vaikea käsittää. Kun alamme puuttumaan tähän järjestelmään, vaarannamme äitien ja lasten hyvinvoinnin fyysisesti, psyykkisesti ja jopa henkisesti. Varastamme naisilta mahdollisuuden psykohenkiseen kokemukseen (psychospiritual transcendence). Ja tämä on paljon sanottu tieteeseen pohjautuvalta lääkäriltä!

Voin vain itse kuvailla tilaa kellumiseksi ja juurtumiseksi samanaikaisesti. Tämä kokemus vaatii, että pääsemme ajattelussamme irti tästä hetkestä ja pääsemme tuntemusten tilaan, jossa ei arvostella. Ollaan läsnä, todella läsnä, nähdäksemme pienen vilauksen siitä mitä on olla nisäkäs ja erityisesti mitä on olla nainen.

Näin katsottuna, luonnollinen synnytys on mahdollisuus määritellä itsemme uudelleen. Saada yhteys syvimpään osaan itseämme. Tällä tavalla naisten siirtyminen äitiyteen, elämämme seuraavaan jaksoon, on tarkoitettu menevän.

Suurin este suurimmalle osalle naisia on, yllätys yllätys, epiduraali. Tämän keskustelun tarkoituksena on kyseenalaistaa “miksi ei?” tai “kaikkihan sen ottavat” tyyliset mietteet. Epiduraali toimenpiteenä on tärkeimmässä roolissa, sillä suurin osa ei tiedä sen tuomista muutoksista, riskeistä eikä epiduraalin mukana tulevista muista toimenpiteistä.

Meidän tulee vahvistaa naisten tietoa asiasta, että he voivat vaatia synnytyskokemuksensa koskemattomuutta.

Miksi epiduraalista nostetaan haloo?

Amerikan synnytyslääkäreiden liitto huomasi, että epiduraali on ollut syynä mm. jälkeisvaiheen ongelmiin. Liitto tutki keisarinleikkausten määrän kasvua ja pääsi “lääkäri-johdannaisten” syiden jäljille eli että toimenpiteenä epiduraali aiheutti näitä jälkeisvaiheen ongelmia.

Sairaaloiden luottamus Friedmanin käyrään, jolla määritellään kohdunsuun aukeamisen olevan 1cm/h (tämä on nyt tutkimuksissa kumottu!) on iso syyllinen toimenpiteisiin. Sairaalan kellon tikittäessä laitetaan usein jatkuva sydänäänten seuranta, ruoka- ja juomarajoituksia, nestetiputus ja liikkumisen rajoittamista. Näistä seuraa usein synteettisen oksitosiinin tiputtaminen suonensisäisesti, pihti tai imukuppisynnytys, episiotomia ja mahdollisesti keisarinleikkaus.

Lisäksi tutkimuksissa on huomattu, että vain noin 30% synnytyksen hoidossa käytetyistä menetelmistä perustuu tutkimukseen! Mihin ne loput sitten perustuvat? Pelotteluun? Näin on aina tehty? Lisäksi vain 41% naisista oli tehnyt epiduraalin suhteen tietoisen päätöksen eli heille oli kerrottu sen hyödyistä ja haitoista.

Epiduraalin kanssa tulee usein paljon muutakin kuin vain epiduraali. Samalla laitetaan nesteitä suonensisäisesti, verenpainetta tarkkaillaan, ehkä vitsakatetri, jatkuva seuranta supistusten ja vauvan sydänääniä varten, usein myös scalp-anturi vauvan päähän. Lisäksi äiti on altis kuumeen nousulle, jolloin kuvioon tulee antibiootit ja erityisesti haitallista se on sen vuoksi, että silloin vauva viedään äidin vierestä pois ja hän joutuu seurantaan tulehdusriskin vuoksi ja altistuu toimenpiteille ja lääkkeille. Tämä erotus on riski imetykselle ja synnytyksen jälkeiselle masennukselle. Kaikella tällä on myös vaikutuksia epigenetiikkaan, kun geenit aktivoituvat syntymän hetkellä normaalista poikkeavalla tavalla.

Epiduraalin vaikutukset siirtyvät myös vauvaan. Vauva on todennäköisemmin huonommassa tarjonnassa synnytyksessä ja synnytyksen jälkeen hänellä on useammin huono jäntevyys, huonoa syömistä, kohonneet bilirubiinitasot, vetäytymistä sekä tuntoaistin heikkoutta.

Äiti voi kärsiä akuuteista ja pitkäaikaisista oireista kuten puutuneisuutta, kutiamista, huimausta, hengitysongelmia, sydänongelmia, hermo-ongelmia, paiseita tai jopa kuolema (todella harvinainen!).

Koska epiduraali haittaa normaalia oksitosiinin tuotantoa, synnytystä usein kiihdytetään synteettisellä oksitosiinilla. Tämä ei kuitenkaan pääse veri-aivoesteen läpi, jolloin se ei nosta kehon omaa endorfiinitasoa kuten kehon oma oksitosiini. Lisäksi synteettinen oksitosiini vaikuttaa hormonien palautusjärjestelmään niin, että se alentaa luonnollista oksitosiinia ja samalla hyperstimuloi kohtua ilman kunnon taukoa (kehon oma oksitosiini tulee sykähdyksittäin, synteettinen menee suoneen jatkuvasti). Tämän vaikutuksia ollaan vasta alettu ymmärtämään ja se voi jopa altistaa autismille.

Keisarinleikkauksen suurentunut riski on helposti pääteltävissä. Epiduraali rentouttaa lantionpohjan lihakset eivätkä ne tue vauvan rotaatiota lantiossa.
Vauvan oma aktiivisuus vähenee lääkkeiden vaikutuksen alaisena ja tarjontavirheet yleistyvät. Vauvan hätä lisääntyy synteettisen oksitosiinin kanssa, kun kohtu ei saa kunnollista taukoa hapettaakseen vauvaa ja kohtulihasta. Tämän vuoksi äiti joutuu jatkuvaan seurantaan, jonka on todettu lisäävän mm. keisarinleikkausriskiä (siis monitorointi!) ilman parantuneita tuloksia.
Keisarinleikkauksen riskit jätän nyt toiseen kirjoitukseen…

Valitse tunteminen epiduraalin sijaan!
Miten pystyt parhaiten tukemaan kehoasi ja mieltäsi synnytyksessä?

  • Liikkuminen
  • Kiropraktiikka
  • Akupunktio
  • Hengitystekniikat/meditointi
  • Ruokavalio
  • Doula

Ja kuten suurin osa luonnonmukaisen synnytyksen kokeneista voivat sanoa – juuri, kun tuntuu ettet enää kestä ja haluat antautua – tapaat vauvasi. Maailma pysähtyy hetkeen, jonka kauneutta ei voi verrata.

Dr. Kelly Brogan MD

Koko artikkeli:
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/epidurals-wolf-sheeps-clothing/
Huomio. Tämä teksti on kirjoitettu jenkeissä ja osa viittauksista, luvuista yms. on kulttuurisidonnaisia.

Jos haluat oppia lisää miten saavuttaa mahdollisimman toimenpiteetön synnytys, tervetuloa osallistumaan Doulesin synnytysvalmennukseen. Siellä opit mitä synnytyksessä tapahtuu ja miten voit sitä edistää. Opit myös keinoja helpottaa omaa oloasi niin kotona kuin sairaalassa.