odottaja synnyttäjä pallo

Synnytyksen edistyminen ja sen seuraaminen

Miksi synnytyksessä keskitytään vain kohdunsuun avautumiseen? Miksi synnytyksen edistyminen on kutistunut yhteen juttuun? Synnytyksen aikana kuulee usein puhuttavan kohdunsuun avautumisesta. Kysymys: “Missä vaiheessa menit sairalaaan?” tarkoittaa yleensä “Kuinka paljon kohdunsuu oli auki?”.

Myöskin ystäville puhuttaessa mietitään milloin on hyvä ottaa epiduraali eli siis kuinka paljon kohdunsuu “pitää” tai “voi olla” auki, että “saa” epiduraalin. Sivuhuomautuksena, että epiduraalin “saamiseen” ei ole rajoja kohdunsuun aukeamisen suhteen, mutta toki sillä on merkitystä päätöstä tehdessä.

Mutta synnytys on niin paljon enemmänkin kuin vain kohdunsuun avautuminen. Penny Simkin on koostanut kuuden kohdan listan synnytyksen etenemisestä.

synnytyksen edistyminen kuudella tavalla

Synnytyksen edistyminen ja sen kuusi tapaa

Ensisynnyttäjällä nämä vaiheet etenevät suurinpiirtein järjestyksessä. Kohdunkaula on suojannut kehittyvää sikiötä noin 9kk. Nyt sen on aika ruveta avautumaan, mutta se ei tapahdu ihan hetkessä. Usein jo ennen varsinaista synnytyksen käynnistymistä kohdunkaula aloittaa kääntymisen suojaavasta takakenosta eteenpäin. Sen jälkeen se alkaa pehmenemään, jotta se voi lyhentyä ja hävitä kokonaan vauvan tieltä. Tähän prosessiin voi mennä päiviä tai ainakin tunteja. Jos synnytys käynnistyy säännöllisillä supistuksilla kohdunkaulan ollessa kova ja taakse päin, niin keholla on enemmän tekemistä ennen vauvan syntymää kuin jos kohdunkaula on jo pehmeä ja lyhentynyt.

Kohdunkaulan hävittyä voi kohdunsuu aloittaa avautumisen. Uudelleensynnyttäjä voi ennakoivilla supistuksilla päästä jo tähän vaiheeseen ja synnytys voi siten olla lyhyempi. Kohdunsuu voi olla jo vähän auki ilman, että synnytys on käynnissä. Kohdunsuu avautuu noin 10cm asti, mutta tämä ei ole suoraviivaista avautumista. Kohdunsuu avautuu yleensä sykähdyksittäin, joten sisätutkimusten välinen aika ei ole suoraan verrannollinen siihen miten kohdunsuun pitäisi avautua. Totuttu 1cm per tunti avautuminen pitää paikkansa vain harvojen kohdalla. Osalla menee nopeammin ja osalla hitaammin.

Tämän lisäksi vauva kääntyy lantiossa korkkiruuvin lailla päästäkseen lantiosta läpi ja vauva laskeutuu. Nämä tapahtuvat usein yhtä aikaa kohdunkaulan ja kohdunsuun kehittymisen kanssa, mutta jos esim. kohdunsuu ei ole auennut 4cm jälkeen kahteen tuntiin, niin kyseessä voi olla se, että vauva on sinä aikana kääntynyt ja laskeutunut. Synnytys on siis edistynyt, mutta ei juuri kohdunsuun avautumisen kohdalla.

Synnytyksen edistymisen lisäksi kannattaa huomioida myös se, että tauot synnytyksessä ovat normaaleja. Synnytyksen edistyminen ei mene junan tavoin suoraan määränpäähänsä vaan lisäpysäkkejä voi olla useampia. Synnytyksen alkupuolella tauot ovat tavallisimpia, 5cm kohdalla yleisiä ja usein ennen ponnistusvaihetta äiti saa hetken aikaa levähtää ja kerätä voimiaan. Ponnistuvaihetta edeltävän tauon aikana kohtu supistuu paremmin vauvan mukaisesti ja jaksaa siten paremmin ponnistaa vauvan kohti syntymää.

Maltillista synnytystä!

Tule oppimaan lisää Synnytyksen ABC:n verkkokurssilla. Tervetuloa!

 

 

1 ajatus aiheesta “Synnytyksen edistyminen ja sen seuraaminen”

  1. Paluuviite: Synnytys - Synnytys - Synnytyksen ABC

Kommentoi