doula Marjaana lantion painaminen

New York tarjoaa doulapalvelun osana julkista äitiyshuoltoa

Monet tietävätkin, miten olen ajanut doulapalvelun tarjoamista osana äitiyshuoltoa myös Suomeen. Nyt New York liittyy doulapalvelua tarjoavien osavaltioiden joukkoon ja alkaa tarjoamaan doulapalvelua osana kehittyvää äitiyshuoltoa. New Yorkissa aloitteen taustalla on vähemmistöihin kuuluvien äitien suurempi kuolleisuus synnytyksessä ja Suomessa tarve on lopettaa synnytyspelkojen ja traumaattisten synnytyskokemusten kasvu.

New Yorkin tilanteesta voi lukea NY Timesin artikkelista:

https://mobile.nytimes.com/2018/04/22/nyregion/childbirth-death-doula-medicaid.html

Monet tutkimukset ovat jo näyttäneet toteen doulan höydyt osana synnytystiimiä. Doula tarjoaa henkistä, fyysistä ja tiedollista tukea ja erityisesti jatkuvuutta, kuulluksi tulemista ja apua päätöksentekoon. Näiden palikoiden heikentyminen on lähtenyt käyntiin silloin, kun synnytykset siirtyivät sairaaloihin. Silloin suurempi ongelma olivat hygienian puute ja siitä tulevat infektiot sekä hankalat synnytykset. Nyt nämä on saatu kuntoon ja Suomen äitiysholto on medikaalisesti mitattuna erittäin hyvää.

Samalla vaan ollaan valitettavasti hukattu synnyttämisen muut aspektit eli synnyttäjä tarvitsee ympäristön, missä kokee olevansa turvassa (osalle sairaalaympäristö luo turvaa, mutta monelle sairaalassa oleminen on merkki sairaudesta, hädästä ja ongelmasta). Uusimmat tutkimukset ovat selvittäneet, että erittäin tärkeitä osia synnytyksen normaalille kululle ovat hoidon jatkuvuus, turvallisuuden tunteminen, päätöksissä mukana oleminen sekä kuulluksi tuleminen.

Näitä tämän päivän synnytysten hoito ei valitettavasti pysty tarjoamaan, mutta doulan läsnäolo paikkaa näitä järjestelmän puutteita. Doula on paikalla juuri kyseistä synnyttäjää varten jatkuvasti eli doulalla vuoro ei vaihdu. Doula on paikalla kätilöiden työvuorojen vaihtumiset ja hän on läsnä jatkuvasti vain kyseistä synnyttäjää varten. Niin kauan, kun meillä ei ole omakätilöjärjestelmää, missä kätilö hoitaa vain yhden synnytyksen kerrallaan, me tarvitsemme doulia.

doula Marjaana sairaalassa kävelee portaita
Sairaalassa doula kehoittaa synnytäjää pysymään liikkeessä tarpeen niin vaatiessa.

Doulat tulevat osaksi suomalaista terveydenhoitoa, mutta nähtäväksi jää olemmeko hyödyntämässä doulia eturintamassa vai vasta jälkijunassa. Suomalaiset perheet ansaitsevat kyllä priimahoitoa elämän herkässä kohdassa ja siksi toivon, että doulatoimintaa pilotoitaisiin Suomessa jo tämän vuosikymmenen puolella.

Jos sinua kiinnostaa kuulla lisää doulatoiminnan pilotoinnista, niin ota yhteyttä.

Marjaana Siivola
Sertifioitu doula ja doulakouluttaja sekä Suomen Doulat ry:n perustaja
[email protected]

Kommentoi