Perhelähtöinen keisarileikkaus

Englantilaiset alkoivat ensin kiinnittää huomiota keisarileikkauksen tekemiseksi niin, että siinä huomioidaan paremmin äiti ja vauva. Äidille laitetaan monitorointi niin, että se ei estä ottamasta vauvaa ihokontaktiin heti syntymän jälkeen ja vauva pääsee heti ihokontaktiin. Vauva otetaan sektion kautta hitaasti eikä äitiä ja vauvaa ei eroteta toisistaan, vaan he saavat olla yhdessä koko ajan. Tällä on monia positiivisia vaikutuksia.

Perhekeskeinen keisarileikkaus Brighamin naistensairaalassa USA:ssa, jota Kristen Caminiti pyysi sairaalalta. Kristen kirjoitti NPR:n tekstiin lisäyksen omassa blogissaan http://kcamfam.blogspot.fi .

 

Yksi ensimmäisistä ajatuksista on kerrottu tässä Jentle Childbirth Foundationinin videossa:

https://www.youtube.com/watch?v=m5RIcaK98Yg

Prosessi on kerrottu tarkemmin tässä NCBI artikkelissa:
Smith J, Plaat F, Fisk N. The natural caesarean: a woman-centred technique. BJOG 2008;115:1037–1042. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613254/

Nyt menetelmä on saanut jalansijaa myös USA:ssa Brighams Women´s Hospitalissa:

Brighams womens Hospital Gentle C-Section

The Gentle Cesarean: More Like A Birth Than An Operation

Menetelmä ei kuitenkaan ole lähtenyt leviämään kovinkaan vahvasti. Syyksi kerrotaan ettei tästä ole tutkittua tutkimustietoa. Sen vuoksi sairaalat eivät ole lähteneet muuttamaan toimintatapojaan.

Suomessa sektion järjestäminen perhekeskeiseksi ei ole saanut vielä yhtään tuulta alleen. Edelleen äiti ja vauva erotetaan. Artikkelissa puhuttiin “jopa puoleksi tunniksi”, mutta Suomessa ero on useissa sairaaloissa valitettavasti tunteja. Siinä aiheutetaan paljon huolta ja kärsimystä niin vauvalle kuin äidille eivätkä he silloin pääse minimoimaan sektion haittoja vaan niitä aiheutetaan lisää mm. myöhästyneen ensi-imetyksen muodossa sekä vauvan saamien bakteerien muodossa, jotka muodostavat hänen mikrobistonsa pitkälle tulevaisuuteen.

Äidit, jotta menettelyt muuttuvat, niin pyytäkää niiden muuttamista! Kun se lähtee synnyttävistä naisista, niin muutoksia voi tulla nopeammin kuin muuttamalla vanhoja tapoja hallinnollisesti. Brighamin tapauksessakin muutos lähti yhdestä naisesta ja yhdestä myötämielisestä kirurgista. Tämä voi olla mahdollista myös Suomessa! Jos ei ensimmäisellä pyynnöllä, niin tulevilla. Tämä on tulevaisuutta ja jokaisella synnyttäjällä ja syntyvällä vauvalla on oikeus hyvään synnytykseen ja syntymään!

Kommentoi