synnyttäjä sydänäänimonitorointi

Suomeen normaalisynnytyksen hoitopolku (HS)

WHO peräänkuuluttaa, että Suomessakin olisi normaalisynnytyksen hoitopolku.

Hyvä synnytyskokemus kannattelee perhettä ja voimaannuttaa vanhempia.

Päivän lehti 19.3.2019 | Lukijan mielipide

Julkaistu: 19.3. 2:00 Helsingin Sanomat

Suomeen tarvitaan kansallinen hoitopolku myös normaaliin synnytykseen.

SUOMESSA synnyttäjille on virallisesti olemassa vain yksi hoitopolku, joka on suunniteltu riskisynnyttäjille. Riskisynnytyksen hoidon ulottaminen kaikkiin synnytyksiin lisää normaalin synnytyksen toimenpiteiden määrää, medikalisaatiota, haittavaikutuksia ja kustannuksia. Medikalisoitu hoito vähentää naisen luottamusta ja kyvykkyyden tunnetta synnyttäjänä ja lisää synnytyspelkoja. Nämä vaikuttavat synnytyskokemukseen kielteisesti ja lisäävät toimenpiteiden todennäköisyyttä.

Hyvä synnytyskokemus puolestaan kannattelee perhettä, voimaannuttaa vanhempia ja lisää fyysistä ja henkistä terveyttä pitkälle tulevaisuuteen niin paljon, että sillä on myös kansanterveydellisiä vaikutuksia. Hyvä kokemus lisää syntyvyyttä, kun perhe uskaltaa tulla uudelleenkin raskaaksi ja haluaa kokea kasvavan perheen ihmeen uudelleen.

Tarvitsemme kansallisen hoitopolun myös normaaliin synnytykseen. Tämä vähentäisi synnytyksessä käytettyjä toimenpiteitä ja kustannuksia sekä parantaisi perheiden kokemusta.

WHO on julkaissut hyvään synnytykseen tähtäävän näyttöön perustuvan ohjeistuksen normaaliin synnytykseen, jonka tavoitteena on terveen vauvan lisäksi saada hyvinvoiva perhe synnytyksen jälkeen. Tätä ohjeistusta tulisi hyödyntää työmme lähtökohtana.

Anu Lampinen, Heket
kätilö, Helsinki

Marjaana Siivola, Doules
Lamaze-synnytysvalmentaja, Espoo

Lisätietoa WHO:n normaalisynnytyksen hoitosuosituksista löytyy tästä blogikirjoituksesta:

Normaalin synnytyksen hoidon perustuminen näyttöön lisää hyviä synnytyskokemuksia

Kaikille pitäisi olla mahdollista valita normaalisynnytyksen hoitopolku ellei toisin ole syytä valita.

Suomeen toinenkin hoitopolku

Suomen synnytyksenhoito on kliinisesti maailman huippuluokkaa, mutta se ei ota riittävästi huomioon itse synnyttäjää. Tällä hetkellä synnyttäjän pitää olla todella tietoinen oikeuksistaan ja vaihtoehdoista, että hän pystyy pitäytymään normaalisynnytyksen hoitopolussa ellei ole syytä noudattaa riskisynnyttäjän hoitopolkua. Hoitopolku liian usein altistaa turhille toimenpiteille rutiinitoimenpiteiden kautta, joka vesiputousefektin tavoin vaatii lisää toimenpiteitä, kun synnytykseen aletaan puuttumaan.

Kommentoi