Synnytyksen toimenpiteillä yhteys imetyksen onnistumiseen

Haluatko imettää vauvaasi? Sitten kannattaa ehkä välttää mahdollisuuksien mukaan seuraavia toimenpiteitä synnytyksessä, sillä niillä voi olla haitallisia vaikutuksia tulevaan imetykseen.

1) Synnytyksen käynnistäminen

Joskus synnytyksen lääkkeellinen käynnistys on tarpeen äidin tai vauvan voinnin kannalta. Siinä kuitenkin piilee riskejä. Käynnistyksessä on lisääntynyt riski vauvan syntymiseen ennenaikaisena ja silloin vauvalle voi olla haasteellisempaa oppia imuotetta ja imemään tehokkaasti. Ennenaikaisen käynnistyksen riski on Suomessa pienempi kuin USA:ssa, jossa käynnisytksiä tehdään yleisesti raskausviikolla 38 ja vähäisemmillä lääketieteellisillä syillä.

Käynnistys voidaan tehdä lääkkeettömästä useilla tavoilla, joista sairaalassa yleimpiä ovat sikiökalvojen puhkaisu tai ballonki. Lääkkeellisesti käynnistys voidaan tehdä Syntocinonilla suonensisäisesti. Syntocinon jäljittelee kehon omaa hormonia, mutta se ei kuitenkaan toimi samalla tavalla ja sen vaikutukset voivat jatkua pitkään synnytyksen jälkeen. Kehon luonnollinen hormoni oksitosiini on synnytyksessä pääosassa supistaen kohtua ja se on vahvasti mukana myös imetyksessä. Synteettisen hormonin Syntocinonin vaikutukset voivat haitata siksi imetyksen aloittamista synnytyksen jälkeen. Tätä on tutkittu erittäin vähän, vaikka aihe on erittäin tärkeä.

Mitä voit tehdä? Synnytyksen aikana on tärkeää pitää huolta sinun oman oksitosiinihormonin toiminnasta. Rauhallinen synnytysympäristö, äidin turvallisuudentunteen tukeminen sekä luonnollisen synnytyksen tukeminen nostavat oksitosiinia ja pitävät stressihormonit loitolla. Oksitosiinia voi nostattaa mm. läheisyydellä, kosketuksella, läsnäololla, synnyttäjän huomioimisena ja luottamalla hänen kykyynsä synnyttää sekä akupainannalla, akupunktiolla sekä monilla muilla luonnollisilla menetelmillä.

2) Avustettu synnytys

Avustettu synnytys viittaa vauvan syntymisen avustamiseen alatiesynnytyksessä imukupilla tai pihdeillä. Joskus avustaminen auttaa välttämään keisarinleikkauksen, jolloin se on oikein hyvä toimenpide. Toisaalta on hyvä olla tietoinen, että avustetun synnytyksen jälkeen vauvalla voi olla kasvojen ja pään alueella turvotusta ja mustelmia, jolloin imetys aiheuttaa hänelle kipua. Hänellä voi olla myös ongelmia ime-niele-hengitä -rytmin kanssa, jolloin imetys voi olla hänelle hankalaa.

Mitä voit tehdä? Vauvan asentovirheet ja äidin passiivisuus lisäävät avustetun synnytyksen riskiä. Synnytyksen aikana asentojen vaihtaminen ja liikkuminen auttavat vauvaa kääntymään lantiossa ja vauva pääsee asettautumaan parempaan asentoon synnytyäkseen. Epiduraali lisää asentovirheitä, jotka lisäävät avustetun synnytyksen riskiä. Tätä voi ehkäistä muuttamalla asentoja myös epiduraalin kanssa. Tutkimusten mukaan myös doulan läsnäolo vähentää avustetun synnytyksen riskiä.

3) Sydänäänten seuranta

 

Kommentoi