Synnytys käynnistyy usein yöllä – tässä syy

Młoda kobieta w ciąży

Synnyttäviä naisia seuranneessa tutkimuksessa on tilastollisesti todistettu monille tuttu huomio, että synnytykset käynnistyvät useimmiten yöllä. Tarkemmin ottaen kohdun toiminta aktivoituu usein klo 20:30-02:00 välisenä aikana ja synnytyksen käynnistyminen on todennäköisintä keskiyön ja aamu klo 5 välillä.

Synnytyksen käynnistyminen on edelleen suuri mysteeri, mutta muutamia palapelin paloja ollaan jo tunnistettu. Synnytys on monitahoinen prosessi, joka alkaa kohtulihaksen aktivoinnilla, jatkuu kohdun supistumisella, kun kohtulihasta stimuloidaan ja johtaa vauvan syntymiseen.

Jotta synnytys pysyy käynnissä, aktivoitua kohtulihasta pitää jatkuvasti stimuloida. Tätä toimintaa ylläpitää useampi järjestelmä, esimerkiksi oksitosiini, prostaglandiinit ja noradrenaliini. Näistä oksitosiini on tärkein.

Melatoniini on ihmisen pimeähormoni, joka liittyy raukeaan oloon ja uneen. Melatoniinin eritys lisääntyy pian pimeyden tulon jälkeen, on huipussaan kello 2–4:n välillä aamulla ja vähenee yön loppupuolella.

“Melatonin Synergizes with Oxytocin to Enhance Contractility of Human Myometrial Smooth Muscle Cells” tutkimuksessa ja ryhmän aikaisemmassa projektissa tutkittiin kohtulihaksen solujen toimintaa laboratoriossa ja huomattiin melatoniinin edistävän oksitosiinin toimintaa soluissa ja tukevan oksitosiinin toimintaa solujen supistumisessa koordinoidusti. Todennäköisesti tämän melatoniinin vaikutuksen vuoksi synnytykset käynnistyvät useammin yöllä kuin päivällä.

Koko tutkimus on luettavissa täältä: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2730229/

Kommentoi