Viekö doula kumppanin roolin?

Vuosikymmeniä sitten kumppanit eivät olleet tervetulleita synnytysosastolle lainkaan. Sitten he saivat tulla mukaan ja tällä hetkellä heistä on tehty kaiken suojelijoita ja kaiken osaajia. Heillä ei yleensä ole koulutusta synnytyksen kulkuun ja synnyttäjän auttamiseen, joten onko reilua kumppania kohtaan, että heille annetaan noin paljon vastuuta? Onko synnyttäjältä reilua odottaa, että kumppani tietää missä mennään ja mitä tapahtuu sekä lisäksi puolustaa synnyttäjää? Kumppanin pitäisi tietää mitä synnyttäjä haluaa – onhan hän synnyttäjän puoliso. Hänen pitäisi puolustaa synnyttäjää vaikka hän on vieraalla maalla vieraiden ihmisten ympäröimänä.

Kun synnytys etenee hienosti, synnyttäjä saa edetä toiveiden mukaisesti ja kaikki on hienoa, niin mikäs siinä on olla synnyttäjän tukena ja kannustaa häntä.

Usein synnytyksessä tulee tilanteita, joissa synnyttäjä on aika kivulias ja toivoo jotain uutta, jotain muuta kuin mitä juuri sillä hetkellä tekee. Synnyttäjä ei pysty ajattelemaan (koska synnytyksessä ylin aivokuori pitäisikin olla pois käytöstä). Kumppani usein elää täysillä mukana (kuten oletetaankin!), jolloin myös hänen ajattelunsa on vaikeaa. Hän ei yleensä muista perhevalmennuksen oppeja siinä tilanteessa. Tämä on uusi vahvasti tunteita herättävä tilanne myös kumppanille, niin miksi kumppanilta vaaditaan tietotaitoa asiasta, mistä hänellä ei ole osaamista? Synnytyksessä voi pienillä teoilla kuitenkin auttaa synnyttäjää todella paljon, mutta näitä keinoja ei useinkaan tunneta tai muisteta synnytyksessä. Muistetaan ehkä vain lääkkeelliset kivunlievitykset. On täysin normaalia, että kumppani kannustaa synnyttäjää lääkkeiden käyttöön jo alkusynnytyksen aikana, sillä sen hän muistaa ja kokee auttavansa.

Mielestäni kumppanille on ladattu tällä hetkellä liian paljon vaatimuksia ja vastuuta ilman kunnollista perehdytystä. Neuvolan perhevalmennuksen synnytysvalmennusosuus yhtenä iltana ei anna riittävästi tietoa ja työkaluja kohdata synnytystä. Miksi laitamme kumppanimme tällaisen melkein mahdottoman tilanteen eteen?

Kautta aikojen synnyttäjällä on ollut tukenaan synnyttänyt nainen. Hän huolehtii monesta asiasta synnytyksen aikana ja vapauttaa kumppanin tukemaan synnyttäjää siten kuin se hänelle on luontaista. Muut hoitavat ajattelun, asennonvaihtojen miettimiset, erilaiset kivunlievitykset, juomisen muistuttamiset. Kumppani voi hieroa, sivellä, tukea rauhallista hengitystä ja ylipäätään rakastaa synnyttäjää. Hänellä on paras tietotaito synnyttäjän rauhoittamisesta, rentouttamisesta ja minkälaisesta kosketuksesta hän pitää.

Annetaan kumppaneiden tehdä mitä he osaavat parhaiten ilman, että heidän harteilleen laitetaan suurta taakkaa kaiken tietämisestä, tekemisestä ja synnyttäjän puolustamisesta.

Kätilö on tärkeä ja hieno tuki niin äidille kuin kumppanille. Ihanne tilanteessa kätilö on teille tuttu ja hän on paikalla vain teitä varten. Kätilö voi olla paikalla koko ajan ja seurata tilanteen kehittymistä. Hän tuntee synnyttäjän ja osaa tukea häntä sen mukaisesti juuri niin kuin synnyttäjä haluaa.

Valitettavasti tällaista järjestelmää ei Suomessa ole (vielä). Kätilöä ei yleensä tunne etukäteen ja hänellä voi olla useita synnyttäjiä hoidettavanaan samaan aikaan. Kätilö ei tule kotiin tukemaan sinua muuta kuin kotisynnytyksissä.

Jotta saat jatkuvan tuen ja vapautat kumppanisi tekemään sen, missä hän on parhaimmillaan, niin suosittelen doulan palkkaamista. Koulutettu doula tuo tietopankin mukanaan synnytykseen, hän neuvoo, rauhoittaa, ohjaa, muistuttaa ja auttaa kumppania omassa roolissaan. Doula ehdottaa erilaisia hierontoja, lantion painamista, akupisteitä mitä kumppani voi tehdä. Doula tarjoaa tukeaan jo kotona, jolloin synnyttäjä kokee turvalliseksi synnyttää pidempään kotona. Doulan läsnä ollessa puolisokin rauhoittuu, kun hänen ei tarvitse olla niin suuressa vastuussa. Doula seuraa teitä sairaalaan ja jatkaa teidän tukemistaan siellä. Doula voi sairaalassa olla ainut tuttu henkilö teille ja hän osaa auttaa asettumaan sairaalaan. Sairaalassa yksi doulan tärkeistä tehtävistä fasilitoida synnyttäjän ja kätilön välistä kommunikointia ja doula auttaa kumppania tukemaan synnyttäjää parhaalla mahdollisella tavalla. Hän neuvoo ja tukee.

Usein synnyttäjä haluaa ottaa doulan mukaan synnytykseen ja kumppani on vähän epäileväinen. Usein kuitenkin synnytyksen jälkeen kumppani on juuri se, joka eniten kiittää doulaa tuesta ja synnyttäjä kiittää kumppaniaan hienosta tuesta! Niin sen kuuluu mennäkin ja doula on silloin tehnyt työnsä hyvin.

Synnytyksen ABC synnytysvalmennus vauva

Tervetuloa Synnytyksen ABC:n synnytysvalmennukseen!

Kommentoi