TAYS:in uuden synnytyshuoneen ilme on aikaisempaa kodinomaisempi

TAYSin uusi synnytysosasto

Tampereen yliopistollinen sairaala TAYS saa uuden synnytysosaston, kun uusi sairaalarakennus on valmis. Uusi osasto on otettu käyttöön tammikuussa 2020.

TAYSsissä syntyy vuosittain noin 5000 vauvaa, mikä tarkoittaa, että TAYS on yksi Suomen suurimmista synnytyssairaaloista. Uuteen synnytysosastoon tulee 19 synnytyshuonetta, joissa neljässä tulee olemaan synnytysamme. TAYSissä voi synnyttää myös veteen, joten nyt perheillä on entistä paremmat mahdollisuudet saavuttaa toivomansa vesisynnytys.

TAYS:in uuden synnytyshuoneen ilme on aikaisempaa kodinomaisempi

TAYSin huoneet on sisustettu aikaisempaa kodinomaisemmin ja tarjolla on myös lääkkeettömiä kivunlievityksiä, kuten esimerkiksi jumppapallo tai säkkituoli.

TAYSin uusissa synnytyshuoneissa on tarjolla myös pallo ja säkkituoli

Synnytyssalin ammeet ovat synnytykseen suunniteltuja ammeita. Ne ovat riittävän syviä ja tukihenkilö, doula ja kätilö pääsevät tukemaan synnyttäjää ammeen ympäriltä.

TAYSin uusi synnytysamme

Lisätietoa TAYSin uuden synnytysosaston avautumisesta tulee TAYSin synnytystenhoidon sivuille osoitteessa https://www.tays.fi/fi-fi/Raskaus_ja_synnytys

Osasto on nyt avattu: Iltalehden juttu.

Haluatko tutustua Jorvin Espoon sairaalan puolella olevaan uuteen synnytysosastoon? Sinne pääset tutustumaan tästä.

Synnytysympäristön merkitys synnytykselle

Miksi sitten on tärkeää, että synnytysosasto on kodinomainen?

Synnytyksen tärkein hormoni on oksitosiini. Se supistaa kohtua. Oksitosiini on rauhaa ja turvallisuutta rakastava hormoni, joka erittyy silloin, kun henkilö kokee olevansa turvassa. Se toteutuu parhaillaan silloin, kun sille on mm. rakastelua vastaavat olosuhteet: ei saa kokea tulevansa tarkkailluksi, valaistus on yleensä hämärä, tila on rauhallinen ääniympäristöltään ja synnyttäjä luottaa ympärillään oleviin ihmisiin.

Sairaala on perinteisesti ollut tämän vastakohta. Kirkkaat valot ja hälytysäänet eivät luo turvaa vaan pikemminkin nostattaa huolta. Huolet nostavat adrenaliinia, mikä puolestaan ajaa oksitosiinia pois kehosta, jolloin synnytys pysähtyy. Synnytys odottaa niin pitkään, että adrenaliini laskee ja oksitosiini pääsee uudelleen nousemaan.

Tämän vuoksi synnytysosastoista pyritään saamaan kodinomaisia ja synnytyksen fysiologiaa tehostavia heikentämisen sijaan.

Lisää synnytysympäristön merkityksestä synnytykselle saat katsomalla alla olevan videon. Se ehkä avaa selkeämmin ympäristön, ihmisten ja häiriöiden merkitystä synnytykselle.

Tämän videon jälkeen ehkä miehetkin ymmärtävät synnytysrauhan merkityksen synnytyksen aikana.

Kommentoi