vastasyntynyt Synnytyksen ABC

Synnytys

Mitä synnytyksessä tapahtuu?

Synnytys on monimutkainen tapahtuma, mutta se on myös selkeä ja looginen kokonaisuus. Mitä synnytys oikeastaan on? Mitä synnnytyksessä tapahtuu? Synnytystä voidaan kuvailla näillä kolmella tavalla:

  1. Synnytyksen vaiheiden kautta
  2. Synnytyksen edistymisen kautta
  3. Synnytyksen tärkeimpien hormonien kautta

Näiden ymmärtäminen on avain hyvään synnytykseen, kivunlievitykseen, synnyttäjän olon parantamiseen sekä synnytyksen edistymisen tukemiseen. Nämä tiedot ovat myös erittäin tärkeitä tukihenkilölle, sillä näiden ymmärtäminen auttaa tukemaan synnyttäjää entistä paremmin.

Synnytyksen vaiheet

Synnytys jaetaan kolmeen vaiheeseen:

  1. avautumisvaihe
  2. ponnistusvaihe
  3. jälkeisvaihe

Avautumisvaihe

Ajallisesti suurin osa synnytyksestä on avautumisvaihetta. Avautumisvaiheestakin voi löytyä vielä kolme erillistä vaihetta, vaikka kaikki eivät näitä käy läpi samalla tavalla:

  1. latenssivaihe
  2. aktiivinen synnyttäminen
  3. siirtymävaihe

Latenssivaiheen epäsäännölliset supistukset tulevat usein aamuyöllä, supistuksissa on keskenään paljon vaihtelua ja tuntemukset ovat yleensä siedettäviä. Latenssivaihe voi kuitenkin pitkittyä, jolloin se väsyttää odottajan ja hän kaipaa apua.

Aktiivinen synnyttäminen on yleensä säännöllisten supistusten vaihetta, jolloin supistukset tulevat useammin, niiden kesto pidentyy ja vahvuus kasvaa. Tässä vaiheessa synnyttäjä kaipaa jo erilaisia kivunlievityksiä ja keinoja rentoutua supistusten välissä.

Siirtymävaihe on intensiivinen, mutta suhteellisen lyhyt vaihe avautumisvaiheen lopussa, milloin synnyttäjä erityisesti tarvitsee tukea ja kannustusta.

Synnytyksen ABC:n verkkovalmennuksessa nämä kaikki vaiheet käydään tarkemmin läpi ja saat jokaiseen vaiheeseen sopivia vinkkejä ja käytännön neuvoja.

Ponnistusvaihe

Ponnistusvaiheessa supistuksen aikana alkaa tuntumaan ponnistamisen tarvetta. Alkuun kohtu ponnistaa itsenäisesti supistuksen huipulla ja sitten synnyttäjä alkaa vaistonvaraisesti ponnistamaan supistuksen tahdissa.

Vauva voi syntyä ilman synnyttäjän aktiivista ponnistamista, mutta isolle osalle tulee luontainen tarve ponnistaa tuntemusten mukaisesti. Tätä luontaista tarvetta kannattaa odottaa ennen aktiivista ponnistamista.

Kohdunsuun aukeaminen 10 cm asti ei tarkoita heti ponnistusvaiheen alkamista, vaan se vaatii myös vauvan kääntymisen ja laskeutumisen lantiossa. Ei kannata ponnistaa ilman kehon ponnistustarvetta ellei siihen ole lääketieteellistä syytä.

Jälkeisvaihe

Jälkeisvaiheessa kohtu supistuu nopeasti normaaliin kokoonsa. Tämä on erittäin tärkeää, että istukkaan menevät verisuonet supistuvat eivätkä vuoda. Istukan irtoaminen on yleensä ohi noin puolessa tunnissa, mutta sitä voidaan odotella pidempäänkin.

Vauvan syntymän jälkeen synnyttäjän keho tuottaa kohtua supistavaa oksitosiinia. Tämä auttaa kohdun supistumiseen, maidontuotannon aloittamiseen ja kiintymyssuhteen luomiseen. Lääkkeet ja toimenpiteet voivat vähentää oksitosiinin määrää. Jälkeisvaiheen aktiivinen rutiininomainen hoitaminen on aika yleistä. Opi lisää Synnytyksen ABC:n synnytysvalmennuksessa.

Synnytyksen 6 tapaa edistyä

Synnytyksen aikana on erittäin tärkeää ymmärtää synnytyksen erilaiset tavat edistyä.

Synnytyksen kuusi tapaa edistyä -blogikirjoitus kertoo enemmän, mutta tähän listaan ne tiiviimmin.

  1. kohdunkaula pehmenee
  2. kohdunkaula lyhenee
  3. kohdunkaula siirtyy eteenpäin
  4. kohdunsuu aukeaa
  5. vauva kääntyy
  6. vauva laskeutuu

Synnytyksessä synnyttäjän keho valmistautuu päästämään vauvan ulos kohdusta, joka on ollut tarkoin varjeltu ja suojassa raskauden ajan. Synnytyksen alkupuolella kohdunkaula kääntyy suojaavasta taka-asennosta eteenpäin ja pehmenee. Pehmennyt kohdunkaula alkaa lyhenemään ja poistumaan synnytyksen tieltä. Kun kudokset antavat periksi, niin kohdunsuukin alkaa avautumaan.

Samaan aikaan vauva etsii hyvää asentoa päästä lantion läpi. Lantio ei ole suora putki, vaan vauvan täytyy kääntyä useaan otteeseen, että hän pääsee laskeutumaan.

Näiden synnytyksen eri osa-alueiden edistyminen vaihtelee keskenään eivätkä ne edisty lineaarisesti. Tästä opit lisää Synnytyksen ABC:n synnytysvalmennuksessa.

Synnytyshormonit

Synnytyksen kannalta tärkeimmät hormonit ovat oksitosiini, endorfiini ja adrenaliini. Oksitosiinia ja endorfiinia halutaan paljon ja adrenaliinin halutaan pysyä poissa siirtymävaiheeseen asti.

Oksitosiini supistaa kohtua ja se on mielihyvähormoni. Kun haluat synnytyksen edistyvän, auta oksitosiinia erittymään. Adrenaliini, pelot ja useat lääkkeet alentavat oksitosiinin eritystä.

Endorfiini on kehon oma kivunlievittäjä, kehon oma morfiini. Sinun tulee kokea kipua, että kehon oma endorfiini lähtee erittymään. Epiduraali laskee kehon omaa endorfiinituotantoa, koska epiduraalin kanssa keho ei tunne kipua eikä palautejärjestelmä näe syytä erittää endorfiinia.

Adrenaliini pystyy pysäyttämään synnytyksen laskemalla oksitosiinipitoisuuden. Kun nisäkäs kokee olonsa uhatuksi, adrenaliini nousee ja hänelle tulee mahdollisuus paeta turvallisempaan paikkaan. Synnytys voi pysähtyä tai hidastua ja kohdunsuu voi myös sulkeutua.

Opi näistä ja erityisesti siitä, miten pystyt suojelemaan oksitosiinin erityistä ja näin edistämään synnytyksen kulkua Synnytyksen ABC:n verkkokurssilla.

Synnytys

Synnytystä voi siis kuvata näillä kolmella tavalla:

1) synnytyksen vaiheet

2) synnytyksen edistyminen

3) synnytyshormonit

Jokainen meistä hahmottaa synnytyksen eri lailla, mutta näiden kolmen kuvauksen sisäistäminen auttaa sinua synnytyksessä ymmärtämään missä mennään ja tekemään mahdollisia päätöksiä synnytyksen aikana. Perusteiden ymmärtäminen auttaa sinua tekemään parhaat mahdolliset päätökset juuri tässä synnytyksessä. Et niinkään koe jälkikäteen, että olit “liukuhihnalla” tai ettei sinulla ollut päätäntävaltaa.

Jos et ymmärrä synnytyksen perusteita, niin sinun on huomattavasti hankalampaa ymmärtää ja sisäistää synnytyksen aikana tehtäviä valintoja ja voit sen vuoksi jälkikäteen kokea pettymystä synnytyksen aikana tehtyihin päätöksiin.

Synnytysvalmennus

Synnytyksen ABC:n tavoitteena on tarjota sinulle mahdollisuus valmistautua synnytykseesi tiedollisesti ja samalla vähentäen pelkoja synnytykseen liittyen.

80% kätilöistä on sitä mieltä, että synnyttäjät eivät valmistaudu synnytykseen riittävästi ja he kovasti toivovat synnyttäjien valmistautuvan paremmin.

Tervetuloa Synnytyksen ABC:n verkkokurssille valmistautumaan.

Hyvää synnytystä!
Marjaana Siivola
Synnytysvalmentaja, sertifioitu doula CD(DONA) ja doulakouluttaja BDT(DONA)

Paras alku perheellesi Doules Doula Marjaana