doula Marjaana sairaalassa lantion painaminen pieni

Perätilan kääntäminen

Perätila tuntuu yleistyvän erityisesti ensisynnyttäjien keskuudessa. Liekö tähän syynä istuminen vai timmissä kunnossa olevat lihakset?

Kätilön käsistä -blogissa on hyvää asiaa asentojen merkityksestä raskausaikana. Kannattaa käydä lukemassa tietoutta suomeksi.

Joskus eri tarjontojen aiheuttaja voi olla äidin harrastama takakenoinen asento, jolloin vauvan selkä siirtyy äidin selkää vasten tai sitten sitten lantiossa olevien kiinnikkeiden epäsymmetria tai kireys, jotka estävät vauvaa asettumaan optimaaliseen asentoon. Perätila voi johtua juuri lantion alueen kireyksistä ja epäsymmetriasta. Perätilan kanssa voisi olla hyvä käydä osaavalla kehon huoltajalla katsomassa kokonaistilannetta. Näissä auttavat mm. äitiysfysioterapeutit (https://www.aitiysfysioterapia.fi/).

Asentohoito

Spinning Babies on laaja sivusto neuvoja ja vinkkejä kehon tasapainoon ja mm. perätilan kääntämiseen. Sieltä voi kuitenkin olla hankala löytää tietoa, mutta nyt he ovat koonneet hyvän yhteenvedon mitä kannattaa tehdä ja milloin. Kootut neuvot löydät nyt täältä:

http://spinningbabies.com/learn-more/baby-positions/breech/flip-a-breech/ 

Erityisen käyttökelpoinen asentohoito perätilaan on etukeno niin, että jalat ovat ylempänä kuin kädet ja pää (Forward leaning inversion). Kun kokeilet asentoa ensimmäisen kerran, niin tee se mielellään avustajan kanssa. Tätä asentoa voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi, vaikka ei ole varma onko vauva perätilassa. Tässä asennossa ei alkuun tarvitse olla kauaa ja aikaa voi pidentää, kun totut siihen. Tarkemmat ohjeet löydät Spinning Babies sivustolta. Gailin mukaan tätä asentoa ei kannata kokeilla, jos sinulla on korkea verenpaine tai epäilet istukan irtoamista (sinulla on veristä vuotoa), muut estävät tekijät löytyvät täältä.

Kiinnitä asentoihisi huomiota jo raskausaikana, niin synnytyksesi voi olla helpompi ja nopeampi.

https://spinningbabies.com/wp-content/uploads/2019/01/FLI-Anna-by-Keidi-Lin-Singapore.jpg
https://spinningbabies.com/wp-content/uploads/2019/01/FLI-Anna-by-Keidi-Lin-Singapore.jpg

Toinen tärkeä liike on kohdun alueen venytysliike Sidelying Release. Tässä suomenkielinen video tästä venytyksestä.

Hyvää synnytystä sinulle ja vauvallesi!

Kommentoi