HS 19.3.2019: Hyvä synnytyskokemus kannattelee perhettä ja voimaannuttaa vanhempia

Suomeen tarvitaan kansallinen hoitopolku myös normaaliin synnytykseen.

Päivän lehti 19.3.2019    |   Lukijan mielipide

Julkaistu: 19.3. 2:00

SUOMESSA synnyttäjille on virallisesti olemassa vain yksi hoitopolku, joka on suunniteltu riskisynnyttäjille. Riskisynnytyksen hoidon ulottaminen kaikkiin synnytyksiin lisää normaalin synnytyksen toimenpiteiden määrää, medikalisaatiota, haittavaikutuksia ja kustannuksia. Medikalisoitu hoito vähentää naisen luottamusta ja kyvykkyyden tunnetta synnyttäjänä ja lisää synnytyspelkoja. Nämä vaikuttavat synnytyskokemukseen kielteisesti ja lisäävät toimenpiteiden todennäköisyyttä.

Hyvä synnytyskokemus puolestaan kannattelee perhettä, voimaannuttaa vanhempia ja lisää fyysistä ja henkistä terveyttä pitkälle tulevaisuuteen niin paljon, että sillä on myös kansanterveydellisiä vaikutuksia. Hyvä kokemus lisää syntyvyyttä, kun perhe uskaltaa tulla uudelleenkin raskaaksi ja haluaa kokea kasvavan perheen ihmeen uudelleen.

Tarvitsemme kansallisen hoitopolun myös normaaliin synnytykseen. Tämä vähentäisi synnytyksessä käytettyjä toimenpiteitä ja kustannuksia sekä parantaisi perheiden kokemusta.

WHO on julkaissut hyvään synnytykseen tähtäävän näyttöön perustuvan ohjeistuksen normaaliin synnytykseen, jonka tavoitteena on terveen vauvan lisäksi saada hyvinvoiva perhe synnytyksen jälkeen. Tätä ohjeistusta tulisi hyödyntää työmme lähtökohtana.

Anu Lampinen

kätilö, Helsinki

Marjaana Siivola

Lamaze-synnytysvalmentaja, Espoo

Mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 19.3.2019.

Jorvin synnytyssairaala
Sairaaloihin tarvitaan normaalisynnytyksen hoitopolku.

WHO:n suositus

Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut suosituksen, että kaikissa maissa tulisi olla hoitopolku myös normaalisynnytyksen hoidolle.

Lue aiheesta lisää tästä blogikirjoituksesta: WHO:n ohjeistus hyvään-synnytyksenhoitoon ja synnytyskokemukseen

Whilst much is known about the clinical management of labour and childbirth less attention is paid to what, beyond clinical interventions, needs to be done to make women feel safe, comfortable and positive about the experience. The growing knowledge on how to initiate, accelerate, terminate, regulate, or monitor the physiological process of labour and childbirth has led to an increasing medicalization of the process. It is now being understood that this approach may undermine a woman’s own capability in giving birth and could negatively impact her experience of what should normally be a positive, life-changing experience.

WHO

Synnytysvalmennus

Synnyttäjä itse voi vähentää turhien toimenpiteiden kohteeksi joutumista kunnollisella synnytysvalmennuksella.

Synnytysvalmennuksessa tulisi käydä läpi synnytyksen perusteet ja perustelut eri rutiineille. Miksi niitä käytetään ja milloin ne ovat eduksi. Jokaiselle toimenpiteelle on paikkansa synnytyksen hoidossa ja sinun on hyvä etukäteen ymmärtää mihin ne sopivat. Näin pystyt synnytyksen aikana keskustelemaan niiden tarpeesta juuri sinun synnytyksessäsi.

Synnytyksen ABC tarjoaa sinulla synnytyksen perusteiden lisäksi tietoa myös yleisimmistä toimenpiteistä ja rutiineista. Tämän tiedon avulla saat paremman synnytyskokemuksen ja paremman alun perheesi ensi hetkiin.