Doula Marjaana tens synnytyksessä

TENS synnytyksessä

TENS synnytyksessä? TENS on fysioterapiasta tuttu laite, jolla mm. kuntoutetaan lihaksia tai saadaan lihaskrampit hellittämään. Synnytyksessä TENS-laitetta käytetään kivunlievityksenä sekä lisäämään hyvänolontunnetta. 

Itse tutustuin TENS-laitteeseen Englannissa synnyttäneen ystävän kautta vuonna 2007 ja siellä TENS oli jo silloin laajasti käytössä. Sainkin hänen laitteensa käyttööni synnytykseeni Suomessa 2008 enkä enää synnyttäisi ilman sitä! Silloin kätilötkin olivat erittäin kiinnostuneita ja synnytyksen jälkeen tulivat vielä tutustumaan laitteeseen. 

Nyt, 10v myöhemmin, TENS-laitteita on saatavilla suhteellisen paljon ja osalla sairaaloista on myös omat laitteet, joita voi käynnistysosastolla käyttää. TENSin avun saa kuitenkin parhaiten hyödynnettyä, kun sitä käyttää jo kotona synnytyksen alkaessa.

Elle TENS synnytykseen
Elle TENS synnytyksessä

Miten TENS toimii?

TENS-laite toimii synnytyksessä kahdella tavalla. 

  1. TENS häiritsee kipusignaalin kulkua hermoissa. 
  2. TENS lisää endorfiinin eritystä kehossa.

Kipusignaalin pienentäminen

Kun supistus tulee, kohtulihas tekee kovasti töitä ja kudokset venyvät. Tällöin keho voi lähettää aivoille viestin kivusta. Signaali lähtee hermoja pitkin selkärangan kautta aivoihin. 

Kun TENS-laite on selässä, se häiritsee kipusignaalin kulkua selkärangassa ja harvempi signaali pääsee aivoihin. TENS ikään kuin varaa osan hermoista itselleen. Kun aivoihin menee vähemmän kipusignaalia, niin se ei ole niin vahva ja silloin synnyttäjä kokee vähemmän kipua. 

Tällöin synnyttäjä pystyy olemaan rentoutuneempana ja hän kokee vähemmän stressiä. Synnyttäjä ei pane lihaksillaan vastaan supistusta, vaan kohtu saa tehdä tehokkaammin töitä synnytyksen edistymisen eteen.

Hyvän olon lisääminen

TENS lisää myös kehon endorfiinin tuotantoa. Endorfiini on tärkeä hormoni, joka rentouttaa ja tuo meille mielihyvää. Endorfiinilla on tärkeä rooli niin synnytyksessä kuin synnytyksen jälkeen. 

Endorfiini on myös kehon oma kivunlievityshormoni, joka on voimakkaampaa kuin morfiini. Keho ei koko ajan tuota endorfiinia vaan kehossa pitää olla jokin syy sen tuottamiseen. Syy voi olla esimerkiksi supistuksen aikana koettu kipu. Tämän vuoksi endorfiinin apu tulee vähän jälkikäteen, mutta synnytyksessä ei yleensä nyt niin kiirettä pidetäkään. 

TENS-laitteen käyttäminen lisää endorfiinin eritystä vähän viiveellä, mutta kuitenkin ennen kuin keho sitä muuten tuottaisi. 

TENS-laitetta kannattaakin käyttää ennen kuin synnyttäjä on kovin kipeä. Siksi laite on hyvä olla jo kotona.

Miten TENSiä käytetään?

TENS-laite sisältää pienen laitteen, johdot sekä elektrodit, jotka laitetaan selkään. Elektrodit ovat liimapintaisia isoja tarroja, joihin johdon saa kiinni. Elektrodeita voi käyttää useamman kerran, mutta hygieniasyistä jokainen asiakas saa aina uudet elektrodit.

Yleensä synnytyksessä käytetään neljää elektrodia, mutta joskus synnyttäjä on halunnut vain kaksi. Elektrodeja käytetään aina pareittain. 

Alla olevassa kuvassa synnyttäjällä on TENS selässä. Elektrodien paikka ei ole kovinkaan tarkka. Pääasia, että ne ovat selässä selkärangan molemmin puolin. Tässä kuvassa elektrodit ovat kovin kaukana toisistaan. Yleensä ne ovat lähempänä. 

TENS selässä synnytyksen aikana

Kun laitat laitteen päälle, se alkaa antamaan pientä pulssia elektronien välillä. Alkuun et todennäköisesti tunne mitään ja alat lisäämään vahvuutta itse. TENS ei satu. Jos pulssi sattuu, niin laita tehoa vähemmälle tai tarkista, että elektrodit ovat hyvin liimautuneet ihoon. Osittain irti oleva elektrodi voi sattua ihon pinnalla. 

Kun pulssi tuntuu sinusta hyvältä, niin voit jättää TENSin vahvuuden kyseiseen kohtaan. Synnytyksen kuluessa todennäköisesti lisäät vahvuutta. 

Supistus

Supistuksen tullessa tiedät, miksi synnytykseen on tehty erikseen TENS laitteita! Supistuksen alkaessa painat Boost-napin tai vastaavan pohjaan ja tuntemus muuttuu erilaiseksi. Se on pienempää monimuotoista pulssia. 

Tämä häiritsee tehokkaammin kipusignaalin kulkemista ja voi tuntua autuaalta supistuksen tullessa.  

Supistuksen loppuessa painat nappia uudelleen ja pulssimainen rytmi palaa.  

Usein synnytyksen alussa synnyttäjä itse painelee näitä nappeja, mutta lopulta se voi olla doula tai tukihenkilö, joka ottaa sen vastuulleen, kun synnyttäjä on vaipunut synnytyskuplaan.

Vatsalla tuntuva supistus

Supistus voi tuntua välillä vatsalla vahvempana kuin selässä. Älä kuitenkaan laita TENS-laitetta vatsan puolelle vaan pidä se edelleen selässä. Vatsan puolella TENS ei häiritsisi kipusignaalin kulkua tai nostaisi endorfiinitasoa samalla tavalla. 

Jos haluat jotain vatsalle, niin suosittelen sinne lämpöä, kylmää tai aquarakkuloita. 

Ponnistusvaihe

TENS toimii usein hyvin myös ponnistusvaiheessa. Silloin synnyttäjä ei aina itse halua/pysty painamaan boostia, joten tukihenkilön kannattaa huolehtia siitä. 

Osa synnyttäjistä tosin haluaa jättää TENSin selkään ponnistuvaiheen aikana joko normaalille pulssille tai sitten koko ajan boostille. Nämäkin vaihtoehdot ovat hyviä.

Jälkisupistukset

TENS-laite kannattaa muistaa myös jälkisupistuksiin. Jälkisupistuksia tulee usein silloin, kun aloittaa imettämään ja kehon oksitosiini taso nousee. Tämä ylläpitää kohdun supistumista vähentäen jälkivuotoa. 

Jos jälkisupistukset ovat kovat muutaman päivän synnytyksen jälkeen, niin niihin kannattaa kokeilla TENSiä.

Milloin et voi käyttää TENSiä?

Koska TENS on sähkölaite, sitä ei voi käyttää veden kanssa. Eli suihkuun tai ammeeseen mentäessä TENS pitää ottaa pois. Tällöin laita elektrodit johonkin muoviin (säästä vaikka elektrodien suojamuovi). Älä liimaa elektrodeja käsipaperiin tai toisiinsa. 

Kun nouset ammeesta ylös tai tulet suihkusta pois, niin voit taas jatkaa TENSin käyttöä. 

TENS ja sydänääntenkuuntelu

TENSiä voi käyttää myös silloin, kun kuunnellaan vauvan sydänääniä. Joskus harvoin uusimman laitteet ottavat häiriötä TENSistä. Useimmiten se on Boostista.

Tämän pystyy kokeilemaan sillä, että jonkun supistuksen aikaan ei laita boostia päälle. Jos häiriötä vieläkin tulee, niin kannattaa kokeilla laittaa TENS pois päältä kokonaan. Itselleni on tullut eteen vain muutama tapaus, missä boostin käyttö on häirinnyt sydänäänten ottamista. Silloin on auttanut se, että elektronien parit on vaihdettu. Eli jos sinulla on elektroniparit vierekkäin, niin vaihda kytkentä niin, että ne ovat päällekkäin. 

TENS ja epiduraali

TENS on erinomainen apu ennen epiduraalin ottamista ja erityisesti kotona ennen kuin synnytys on aktiivisessa vaiheessa ja voi mennä sairaalaan.

TENS-laite auttaa myös silloin, kun epiduraali alkaa haihtumaan ja tuntemukset palaavat pikku hiljaa. Epiduraalin kanssa TENS-laite tulee laittaa epiduraalin alapuolelle pepun päälle. Älä koskaan laita elektroneja epiduraaliteippausten päälle. Elektrodit voivat myös olla kaikki rivissä vierekkäin.

Synnytykseen tarkoitettu TENS-laite

TENS-laitteita on erilaisia. Pääosa on tehty lihaskuntoa silmällä pitäen ja niitäkin voi käyttää synnytyksessä, mutta suosittelen hankkimaan synnytykseen suunnitellun laitteen parista syystä. 

  1. Laite pysyy päällä eikä mene automaattisesti pois päältä. Osa laitteista sammuu aina 15min välein ja niiden laittaminen päälle koko ajan on rasittavaa. Synnyttäjä usein jättää laitteen pois aika nopeasti. 
  2. Boost-nappi. Synnytys TENS-laitteessa tarvitsee painaa vain yhtä nappia supistuksen tullessa. Enempi on todennäköisesti synnytyksen aikana liikaa.
  3. Helppous. Synnytys TENS-laitteessa ei ole sataa eri toimintoa, joten sen käyttö on riittävän simppeliä synnytyksen aikana. 

Synnytykseen suunniteltuja TENS laitteista yleisin on ELLE TENS. Lisäksi Suomessa on muutamia Obi TENSejä ja muita synnytykseen suunniteltuja laitteita.

Doula Marjaana tens synnytyksessä
Tässä on Elle TENS käytössä synnytyksen aikana.

TENS vuokraus

TENS-laite useimmiten vuokrataan. Vuokrausaika on yleensä 4 viikkoa ja se alkaa 2 viikkoa ennen laskettua-aikaa ja jatkuu kaksi viikkoa sen jälkeen. 

Laitteita on vuokralla monella doulalla, synnytysvalmentajalla ja kätilöllä. Doulesilla on vuokralla kolme ELLE TENS laitetta Espoossa.

Aktiivinen Synnytys ry vuokraa laitteita monilla eri paikkakunnilla. 

Jos sinulla on kiinnostusta käyttää TENSiä esimerkiksi hartioiden rentouttamiseen, niin suosittelen laitteen ostamista itselle.

Hyvää synnytystäTENSin kanssa!

Jos haluat saada synnytysvalmennukseen liittyvää sähköpostia, niin tervetuloa tilaamaan ILMAINEN Synnytysposti.

Evaluation of different doses of transcutaneous nerve stimulation for pain relief during labour: a randomized controlled trial

Kommentoi