Äiti jaksaa lapsivuodeaikana paremmin, kun hänen luonnollinen oksitosiinihormonin taso pysyy korkealla.

Vauvakutsut tai Mother Blessing juhla?

Nykyisin järjestetään raskaana olevalle ystävälle yhä useammin vauvakutsut eli baby shower tai mother blessing -juhla. Mitä nämä ovat? Minkä vuoksi niitä kannattaa järjestää ja kummat juhlat kannattaa järjestää?

Kautta vuosisatojen ja eri kulttuureissa ollaan järjestetty juhlia juhlistamaan äidiksi tulemista, vauvan syntymistä ja perheen muodostumista. Näissä juhlissa tarjotaan tulevalle äidille tukea ja turvaa muuttuvassa elämäntilanteessa. Näissä siirtymissä on hyvä pysähtyä asian äärelle ja juhlistaa tätä hetkeä sekä miettiä tulevaa.

Tällä hetkellä suosituimmat tavat juhlistaa äitiä ja tulevaa perheelisäystä ovat vauvakutust eli Baby Shower -juhlat. Suosiotaan kasvattaa myös vähemmän materialistiset Mother Blessing -juhlat.

Vauvakutsut eli Baby Shower

Tällä hetkellä suosituimmat juhlat ovat USA:sta rantautuneet Baby Shower -juhlat eli vauvakutsut. Niissä juhlitaan lähtökohtaisesti vauvaa ja vauvalle tuodaan erilaisia lahjoja. Juhlan tarkoituksena on koota yhteen äidin ystäviä ja tuttuja, viettää mukavaa aikaa yhdessä sekä antaa tulevalle äidille neuvoja vauvan hoitamiseen.

Alunperin juhla järjestettiin ensimmäistä lasta odottavalle. Nykyisin näitä juhlia voidaan viettää jokaisen raskauden kohdalla. Tällöin lastenhoitovinkkien sijasta voidaa jakaa vinkkejä miten hoitaa vauvaa ja samalla huomioida vanhempi lapsi tai annetaan ohjeita miten arjen saa sujumaan kahden (tai useamman) lapsen kanssa.

Juhlat voidaa järjestää esim. ravintollassa, jossa syödään, jutellaan ystävien kanssa ja lopuksi avataan lahjat. Toisaalta juhlat voidaan järjestää jonkun kotona tai myös juhlittavan kotona. Tällöin tarjoilut hoituvat usein nyyttäriperiaatteella. Lisäksi tähän voi lisätä mm. saunomista, ulkoilua tai muuta mukavaa tekemistä yhdessä.

Lisätietoa voi lukea mm. täältä: Vauvakutsuilla juhlitaan elamaa

Mother Blessing

Mother Blessing eli Mobe-juhlat puolestaan keskittyvät vauvakutsuja enemmän raskaana olevaan, tulevaan äitiin. Häntä hemmotellaan hänelle sopivalla tavalla esim. käsi- ja jalkahoidoilla, hieronnalla, hiusten laittamisella yms. mistä kyseinen henkilö pitää. Suomessa juhliin liitttyy läheisesti saunominen hyvien ystävien kanssa, vihtominen, tuoksujen käyttäminen ja tietenkin hyvä ruoka.

Juhlissa voidaan tehdä erilaisia pieniä seremonioita, joita voidaan soveltaa juhlittavan äidin mukaan. Usein tehdään yhdessä jotain, mitä tuleva äiti voi pitää synnytyksen aikana mukanaan tai johon hän voi tukeutua tuomaan rauhaa ja naisellista voimaa. Tämä voi olla esimerkiksi puuhelmikoru, johon jokainen pujottaa helmen tai kaunis rasia kiviä, johon jokainen on tuonut kiven tarinan kera. Se voi olla myös tilkkutäkki tai peitto, johon jokainen vieras kirjoittaa kangastussilla terveisensä tai piirtää.

Yksi suosittu seremonia on tehdä kylpysuola esim. jalkakylpyyn. Siinä karkeaan merisuolaan sekoitetaan vieraiden tuomia aineita. Suolaan voidaan sekoittaa erilaisia yrttejä, suklaata, eteerisiä öljyjä tai esimerkiksi ruusun terälehtiä. Tämä suolaseos sekoitetaan hyvin ja sitä voi jakaa jokaiselle osallistujalle (osallistujat tuovat pienen lasipurkin mukanaan). Tätä voidaan käyttää myös illan aikana tulevan äidin (ja vieraiden) jalkakylvyssä.

Lisää Mother Blessing juhlista voit lukea Voimaannuttavan Synnytyksen blogista ja Voimaannuttava Synnytys järjestää myös kursseja Mother Blessing kurssien järjestämisestä.

Vauvakutsuilla muistetaan erityisesti tulevaa vauvaa ja lahjat annetaan usein juuri vauvalle. Usein vanhemmat ovat tehneet jo paljon hankintoja tai perheessä on jo lapsia, joten silloin lahja voi olla mukavampi antaa tulevalle äidille.

Mieti mitä juhlittava kaipaa valmistautuessaan synnytykseen ja lapsivuodeaikaan? Onko se tavaran sijasta enemmän aikaa sinulta? Voit antaa lahjaksi esim. kahvitteluhetken hänen kanssaan.

Useat vanhemmat tarvitsevat myös tukea synnytykseen valmistautumiseen. Vanhemmat eivät ehdi neuvolan perhevalmennukseen, neuvola ei ehkä tarjoa perhevalmennusta ja sairaalan synnytysosastot eivät tarjoa tutustumiskäyntiä. Vanhemmat usein kuitenkin kaipaavat jonkinlaista tukea valmistautumiseen.

Ostamalla lahjaksi Synnytyksen ABC verkkovalmennuksen, vanhemmat saavat tarvitsemaansa tukea synnytykseen valmistautumiseen. Kurssi antaa laajasti tietoa synnytyksestä, siihen valmistautumisesta ja esim. kivunlievityksestä. Se sopii niin synnyttäjälle kuin tukihenkilölle. Jos haluat ostaa kurssin lahjaksi, niin osta se Holvin kautta ja merkitse suosittelija kohtaan ”Lahjaksi”. Lähetän kirjautumistiedot sinulle antamaasi sähköpostiin ja voit antaa ne lahjan saajalle.

Verkkovalmennus ei ole kiinni paikkakunnasta tai lasketusta ajasta, joten vanhemmat voivat joustavasti käydä valmennuksen silloin, kun se heille sopii.

1 ajatus aiheesta “Vauvakutsut tai Mother Blessing juhla?”

  1. Paluuviite: 101 vinkkiä kivunlievitykseen - Synnytys - Synnytyksen ABC

Kommentointi on suljettu.