7 syytä valmistautua synnytykseen

Synnytykseen valmistautumista varotaan tänä päivänä liikaa. Sanotaan, että synnytystä ei voi suunnitella, joten siihen ei kannata valmistautua. Tässä blogikirjoituksessa kerron 7 syytä valmistautua synnytykseen.

1. Lapsen syntymä on niin tärkeä tapahtuma meidän kaikkien elämässä, että me muistetaan se vielä kuolinvuoteella. Kysy omalta mummolta, mummilta, isoäidiltä tai naapurin rouvalta heidän synnytyskokemuksiaan ja he osaavat kertoa sen elävästi ja he tuntevat sen ihollaan. Miksi tähän tärkeään tapahtumaan ei valmistautuisi?

2. Synnytystavalla on vaikutusta lapsen kehitykseen, imetyksen onnistumiseen, kiintymyssuhteen rakentumiseen sekä perheen tulevaisuuteen. Synnytykseen ei kannata mennä kahta kättä heiluttaen, vaan siihen kannattaa valmistautua.

Synnytyksestä ei kuitenkaan jaeta arvomitaleita. Jokainen synnytys on erilainen ja jokaisessa synnytyksessä pohditaan tapauskohtaisesti sen hoitoa. Jokainen toimenpide ja lääke on otettu käyttöön tärkeistä syistä ja niitä kannattaa monissa tilanteissa käyttää. Oli kivunlievitys mikä tahansa, se on onnistunut, kun synnyttäjällä on olo, että kivunlievitystä on riittävästi eikä hän kärsi kivusta. Kivun sietäminen ja kivusta kärsiminen ovat avainasemassa synnytyksen hoidossa.

3. Synnytyskokemuksen kannalta ei ole väliä synnytitkö luomuna, epiduraalilla vai sektiolla. Synnytyskokemukseen vaikuttaa vahvasti kuinka tietoinen olet, missä mennään sekä miten saat olla mukana päätöksenteossa. Turvallinen olo ja läsnäolijoiden tuki ovat merkityksellisiä synnytyskokemuksen muodostumisessa. Miten varmistat itsellesi paremman synnytyskokemuksen?

4. Monen mielikuvat synnytyksestä ovat median luomia ja media luo draamaa. Tähän mielikuvaan ei kannata jäädä kiinni, vaan kannattaa avartaa mielikuvaa sinulle sopivin keinoin. Netistä löytyy kyllä materiaalia, jolla ei ole tarkoitus shokeerata vaan tarjota asiallista tietoa.

Ennen kuin lähdet netissä surffaamaan keskustelupalstoja valmentautumisen nimissä, niin annan varoituksen. Synnytys ei aina mene niin kuin on ajatellut sen menevän ja joskus tulee pettymyksiä.  Näitä pettymyksiä ei Suomessa ole lupa purkaa eikä meillä ole foorumia missä niitä voi käsitellä tai niihin on korkea kynnys ottaa yhteyttä. Tämän vuoksi monet äidit purkavat pettymyksiään netissä keskustelupalstoilla. Ne äidit, jotka ovat onnesta soikeina synnytyksen jälkeen, pesivät kotona rakkaiden kanssa. Heillä ole tarvetta kuuluttaa sitä nettien keskustelupalstoilla. Toisaalta mahtavan synnytyskertomuksen kertojan päälle helposti hyökätään, että luuleeko hän olevansa parempi kuin muut. Tämä on ihan turhaa, mutta tämän vuoksi monet hiljenevät mahtavien synnytyskokemusten kanssa kotiin jakamaan hyvää oloa läheisilleen. Näiden syiden vuoksi netti on pullollaan negatiivisia kokemuksia ja hyviä synnytyskokemuksia saa lukea harvoin. Netissä negatiiviset korostuvat ja positiivisia on huomattavasti vähemmän kuin oikeasti on.

Miten voit valmistautua synnytykseen?

Miten voit sitten valmistautua synnytykseen suunnittelematta sitä liikaa? Miten voit valmistautua ilman, että luot liiallisia toiveita synnytykseen? Miten olla pettymättä, jos kaikki ei mene niin kuin toivoit.

Paras alku perheellesi Doules Doula Marjaana
5. Synnytysvalmennuksen sisältö.
Synnytysvalmennus on eri kuin neuvolan perhevalmennus. Perhevalmennus sisältää raapaistua pintaa synnytysvalmennuksesta. Synnytysvalmennuksessa paneudutaan synnytyksen fysiologiaan, mietitään synnytyksen päähormonien toimintaa ja miten niihin voidaan vaikuttaa. Valmennuksessa käydään läpi erilaisia lääkkeettömiä ja lääkkeellisiä kivunlievityksiä ja minkälaisia vaikutuksia niillä on synnytyksen normaaliin kulkuun. Useimmat valmennukset kertovat mielen ja kehon yhteydestä ja miten sitä voidaan hyödyntää synnytyksen aikana. Valmennukset ovat siis kokonaisvaltaisia ja sisältävät tietoa kehosta ja mielestä sekä synnytyksenaikaisesta hoidosta, toimenpiteistä ja lääkkeistä. Voit myös yhdistellä erilaisia valmennuksia, sillä jokaisella on omat tunnuspiirteensä.

6. Tietämällä vaihtoehdot sinulla on vaihtoehtoja. Jos tiedät vain epiduraalin, niin sitten se on sinun ainoa vaihtoehto. Jos synnytyksesi on käynnissä sinun mennessäsi sairaalaan ja haluat ehdottomasti epiduraalin, niin kätilöllä ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa kuin pyytää anestesialääkäriä laittamaan sinulle epiduraalin. Muuten hän saa vihat niskaansa. Jos synnyttäjällä on vahva ennakkomielipide jostain asiasta, sitä on synnytyksen aikana melkein mahdoton järkeillä muuttamaan sitä. Sinun kannattaa etukäteen tietää yleisimmistä synnytykseen liittyvistä hoitotoimista ja saatavilla olevista lääkkeistä perustietoja. Näin sinulla on vaihtoehtoja ja synnytyksen aikana olet avoimempi kätilön vinkeille ja perusteluille.

7. Valmennus auttaa sinua jäsentämään toiveesi ja kirjoittamaan hyvän esittelyn kätilölle eli synnytystoivelistan. Valmennuksen avulla löydät sinulle ehkä parhaiten sopivat menetelmät ja ymmärrät mitä sinun kannattaa kätilölle kirjoittaa. Netistä printattu lista ei-alkuisia lauseita ei auta sinua synnytyksen aikana pitkälle. Kätilö ei saa niistä juurikaan tietoa juuri sinusta ja miten sinua kannattaa hoitaa.

Valmistautuminen kannattaa! Etsi siis itsellesi sopiva valmennus. Se on sinun velvollisuutesi.

Synnytyksen ABC verkkovalmennus tarjoaa hyvin paketoitua perustietoa synnyttämisestä kaikille synnytykseen osallistujille.
Palaute valmennuksesta:

Synnytyksen ABC on sisällöltään huomattavasti laajempi kokonaisuus, kuin mitä neuvolan tarjoamassa valmennuksessa ehditään käymään läpi. Suosittelen!

Bonus: Synnytys on iso asia kaikille osallistuville ja kumppanikin voi tarvita oman valmentautumisen. Kun kumppani tietää tietotasolla mitä synnyttäjän kehossa tapahtuu ja mitä toiveita synnyttäjällä on rentoutumisen ja kivunlievityksen suhteen, hän pystyy paremmin auttamaan synnyttäjää ja pääsee sivustakatsojasta osaksi tätä mahtavaa tapahtumaa.

Synnytyksen ABC synnytysvalmennus vauva

Kommentoi